ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul de Externe al Israelului: „Apreciem progresele înregistrate de R. Moldova pe calea spre integrarea europeană, în ciuda situației dificile din regiune”

17:04 | 08.08.2023 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Eli Cohen, a oferit în exclusivitate un interviu Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES, în care a vorbit despre relațiile moldo-israeliene, investiții, domenii de cooperare și extrădarea fostul deputat moldovean, Ilan Șor. Interviul a fost acordat în contextul vizitei oficialului la Chișinău, în perioada 7-8 august curent.

MOLDPRES: Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Statul Israel au fost stabilite în anul 1992. Vizita dumneavoastră în țara noastră este un bun prilej de a intensifica relațiile bilaterale. Care sunt principalele subiecte de pe agendă și prioritățile în ulterioara colaborare?

Eli Cohen: Sunt bucuros să vizitez R. Moldova după mai bine de un deceniu de la ultima vizită a ministrului de externe israelian. Cele două țări împărtășesc valori democratice comune, societate civilă vibrantă și economie liberă și modernă. Sper că această vizită va consolida relațiile noastre bilaterale în toate domeniile. Scopul vizitei este de a întări relațiile dintre R. Moldova și Israel, cu un accent deosebit pe stimularea legăturilor economice, ce au un potențial mare și încă ne-explorat pe deplin. Apreciem progresele înregistrate de R. Moldova pe calea spre integrarea europeană, în ciuda situației dificile din regiune.

De asemenea, ne propunem, să abordăm probleme precum apa și tehnologiile agricole, despre care știm că prezintă interes pentru țara dumneavoastră. La fel, intenționăm să ne angajăm în discuții politice, care includ provocări de securitate regională și prezintă amenințări la adresa stabilității.

MOLDPRES: Care sunt principalele domenii de asistență și investiții a Israelului în Republica Moldova pentru următorii ani ce ar apropia și dezvolta și mai mult relațiile dintre țări?

Eli Cohen: Principalele sectoare de cooperare dintre Israel și R. Moldova vor include agricultura și tehnologiile apei, eficiența energetică, IT și inovația. În prezent, țara trece printr-un proces important de conformare la standardele Uniunii Europene. Deși Israel nu este membru al UE, suntem bucuroși să împărtășim experiența noastră în domeniul adaptării la standardele internaționale. Suntem siguri că în viitor R. Moldova va deveni unul dintre aliații valoroși ai Israelului în Uniunea Europeană.

MOLDPRES: Republica Moldova și Israel au început negocierile în vederea semnării unui Acord de liber schimb. Discuțiile avut loc la finele lunii iulie curent la Ierusalim, în timpul unei întrevederi între ambasadorul R. Moldova în Israel, Alexandr Roitman, și ministrul Economiei al Israelului, Nir Barkat. Documentul ar urma să stimuleze în mod semnificativ comerțul bilateral. Când ar putea fi semnat și pus în aplicare acest Acord și care ar fi cele mai competitive produse moldovenești pe piața din Israel?

Eli Cohen: Mai avem mult de parcurs. În primul rând, este necesară aprofundarea relațiilor economice dintre țările noastre, inclusiv schimbul de delegații și vizite de experți. Anul acesta, de exemplu, avem două evenimente importante în Israel, care evidențiază tehnologiile avansate în agricultură și o conferință privind energia regenerabilă. Încurajăm participanții din sectorul public și privat să ia parte la aceste și alte evenimente economice.

MOLDPRES: La ce etapă se află cooperarea instituțiilor de drept din Israel cu cele din țara noastră pentru a putea fi extrădat fostul deputat moldovean, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „frauda bancară”? Au fost identificate mecanismele necesare pentru ca acesta să poată fi extrădat Republicii Moldova pentru a putea fi deferit justiției?

Eli Cohen: Există o cooperare excelentă între autoritățile noastre juridice. Această chestiune este de natură juridică, așa că, firește, nu pot oferi detalii la acest subiect, dar vă asigur că luăm astfel de chestiuni, precum relațiile noastre bilaterale în general, cu maximă seriozitate și respect.

MOLDPRES: Cât de real este ca în timpul apropiat să fie semnat un Acord internațional între R. Moldova și Israel în domeniul protecției și securității sociale, ținând cont de faptul că foarte mulți cetățeni moldoveni lucrează în Israel, iar tot mai mulți studenți israelieni prioritar optează pentru studii în domeniul medical aici la Chișinău?

Eli Cohen: Recent am avut discuții privind extinderea Acordului cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din R. Moldova în Israel, ce includ îngrijitorii la domiciliu, și asigură protecția drepturilor cetățenilor moldoveni care lucrează în Israel. Acordurile sunt în așteptarea semnării, de îndată ce procedurile moldovenești sunt finalizate.

Totodată, există încă un acord care așteaptă semnarea -  Acordul privind convertirea permiselor de conducere, care va permite turiștilor israelieni și moldoveni să conducă liber în ambele țări. Acest document important urmează să fie semnat de ministrul nostru al transporturilor cât mai curând posibil.

În concluzie, vizita mea în R. Moldova reprezintă o oportunitate minunată de a dezvolta în continuare relațiile noastre bilaterale, cooperarea economică și legăturile interpersonale pentru un viitor puternic și prosper în relațiile dintre popoarele celor două state.

MOLDPRES: Vă mulțumim pentru interviul acordat!

img23006304

img23006304

img23006304

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!