ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Apiterapie și excursie cu degustare a mierii la Stupina din Codrii Moldovei

15:10 | 04.09.2023 Categorie: Moldova Turistică

Soții Victoria și Eugen Sobol au pornit afacerea cu albine în 2013, având doar cinci roiuri, iar astăzi se bucură să primească vizitatori la propria pensiune rural-apicolă „La Albinuța” din stupina Codrilor – o destinație atractivă în special pentru copii. Așadar, în această săptămână, vă invităm în satul Bravicea, raionul Călărași.

Acum doi ani, soții Sobol au cumpărat o casă bătrânească, de o vechime de 70 de ani, iar în curtea ei au amenajat o zonă de agrement. În urma obținerii unui grant, au reușit să procure un foișor, un generator de energie, 20 de stupi cu 20 de regine și câteva căsuțe pentru apiterapie.

„Această ogradă era părăsită de 20 de ani. Când am venit aici era într-o stare deplorabilă. Abia în acest an putem spune că se observă mult schimbarea. Din luna mai am început să primim vizitatori, în special grupuri de copii, vin autocare de la școli, colegii. De obicei, Eugen se ocupă de excursia la albine, iar eu de degustarea mierii”, ne-a povestit Victoria.

Eugen are studii în apicultură, finalizând Școala profesională din Bubuieci, iar Victoria are studii în Economie și finanțe, fiind absolventa Colegiului Financiar Bancar.

„Cum spunem noi, e corelația perfectă, deoarece pentru o afacere e nevoie atât partea de producere, cât și cea legată de contabilitate”, a menționat Victoria.

Dacă numărul de vizitatori va fi unul stabil și va exista o continuitate în acest sens, soții planifică să angajeze personal, dar deocamdată se ocupă ei doi de toate.

După o scurtă introducere, Victoria ne-a pregătit de excursia la stupii cu albine. Am îmbrăcat pălăriile de protecție și am mers să pregătim fumuarul.

„Când albinele simt mirosul de fum, ele presupun că în apropiere este un incendiu, iar pentru a-și salva efectivul de albină și regina, ele se gândesc că va trebui să părăsească stupul. De aceea albinele coboară jos spre rame pentru a mânca și pentru a acumula energie destulă”, ne-a explicat Victoria.

Într-un stup se află o familie de albine, adică aproximativ 60 mii de albine, printre care o regină, albinele lucrătoare și trântorii. Curios a fost să aflăm că o albină de vară trăiește circa 40 de zile din cauza suprasolicitării, în timp ce albina de iarnă poate trăi până la 7 luni. Excepție face regina, care datorită lăptișorului de matcă, trăiește până la 5 ani.

Noi am avut ocazia să o vedem. Regina se deosebește de celelalte albine printr-un marcaj roșu aplicat pe spate.

Alături de stupi sunt amenajate căsuțele pentru apiterapie.

„De fapt aici avem parte de o dublă terapie. În primul rând, are loc terapia cu zumzet, ceea ce este echivalent cu sunetul alb care ne calmează sistemul nervos, iar în al doilea rând este aroma terapia – e bine de dormit măcar două ore pe aceste paturi, inspirând mirosul din interiorul unui stup cu albine”, ne-a explicat Victoria.

Am încheiat excursia cu degustarea mierii în Casa Mare. Victoria ne-a povestit în detalii despre cele patru tipuri de miere propuse, despre cum se instalează foaia de ceară în rame și cum se extrage mierea.

La anul planificăm să organizăm laboratorul, iar copiii vor avea ocazia să extragă singuri mierea”, ne-a promis Victoria.

Pe lângă miere, am gustat polenul sustras din flori de către albine și păstura „gătită” de ele.

„Dacă polenul este făina, atunci păstura reprezintă pâinea albinei. Polenul care ajunge în stup, este pus pe fagure și presat. Apoi se fermentează la temperatura stupului timp de 3 luni – este hrana proteică a albinei tinere”, ne-a explicat Victoria.

Alte produse apicole pe care le propun antreprenorii spre vânzare sunt tinctura de propolis, lăptișorul de matcă, lăptișorul de trântor și tinctura de albine moarte. Fiecare dintre ele are beneficiile sale. De exemplu, tinctura de albine se aplică la articulații și elimină durerea.

„Albinele moarte se pun în alcool, astfel se propagă veninul din corpul lor. Recipientul trebuie agitat bine, apoi tinctura se aplică la încheieturi. Veninul intră în piele și sporește circulația sângelui, ceea ce diminuează durerile”, ne-a explicat Victoria.

Familia participă la diverse târguri și evenimente tematice în România, unde de fiecare dată este primită cu brațele deschise.

Echipa Moldpres v-a povestit doar o parte din curiozități, pe restul le aflați în propria excursie. Găsiți timp să vă relaxați în sânul naturii, într-un sat îmbrățișat de dealuri și păduri și descoperiți fascinanta lume a albinelor.

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

img23006921

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!