ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Camping „Pe toloacă”, destinația turistică din apropierea celui mai înalt vârf din țară

15:12 | 16.10.2023 Categorie: Moldova Turistică

Dacă ai obosit de agitația urbană, îți propunem o destinație perfectă în care te poți refugia și bucura de natură. Campingul „Pe toloacă” este locul unde poți vedea cele mai spectaculoase răsărituri, fiind amplasat în satul Milești, raionul Nisporeni, la circa 4 km distanță de renumitul deal Bălănești.

Campingul aparține familiei Botescu. Soții Ana și Octavian au muncit în străinătate mai mulți ani. Reveniți acasă, și-au dorit mult să inițieze propria afacere.

„Ne-am deschis în 2022, suntem o pensiune sezonieră deocamdată. Ideea ne-a venit în perioada pandemiei. După ce am descoperit acest loc, am decis să cumpărăm loturile de pământ, am elaborat proiectul, am adunat toate autorizațiile, am defrișat livezile care erau aici și iată că în vara anului trecut ne-am deschis”, ne-a povestit Octavian.

Primele investiții au fost făcute chiar în a doua zi de război în Ucraina. Familia câștigase primul său grant oferit de ODIMM și nu a vrut să renunțe.

„Toată lumea era stresată, care scotea banii de pe carduri, care cumpăra benzină ca să fugă și noi, care așteptam să ne fie livrat lemnul pentru platformele corturilor. Totul era deja comandat, nu puteam anula. Unii prieteni ne tot îndemnau să renunțăm la proiect. Dar circumstanțele nu ne permiteau acest lucru. Lemnul reprezenta contribuția noastră financiară, fără de care nu puteam primi grantul. Nu puteam da înapoi, deși mulți participanți au făcut-o”, ne-a spus Ana.

În prezent, pe teritoriu sunt amplasate cinci corturi de tip glamping, fiecare fiind mobilat cu pat, scaun și masă. Oaspeții își pot depozita produsele, dar și găti în bucătăria comună. În apropiere a fost construită o anexă în care se află blocul sanitar.

„Avem grătar, avem și o terasă cu minibar. Mai dispunem de un ciubăr cu capacitatea de 4-6 persoane pentru o relaxare în sânul naturii. Doritorii pot închiria biciclete și descoperi împrejurimile”, a explicat Octavian.

Grantul obținut din partea USAID le-a permis tinerilor antreprenori să cumpere și să instaleze panouri solare.

„În luna august am mai aplicat la un program de granturi oferite de USAID. Așteptăm răspunsul. Ne dorim să procurăm două case în formă de cupolă care ne vor permite să activăm și în perioada de iarnă, ele fiind dotate cu sobe. De asemenea, vrem să cumpărăm o rulotă alimentară. Sunt mulți turiști care nu vor să gătească. Având o astfel de rulotă, am putea pregăti gustări rapide, cum ar fi niște mici”, ne-a spus Ana.

În spatele terasei este amenajat un teren de joacă neobișnuit, conceptul căruia a fost elaborat de designerul Mihai Stamati.

„Terenul de joacă a fost creat din lemn și metal. Acești clopoței pe care îi vedeți sunt uniți prin niște țevi, iar copiii își pot trimite mesaje vocale”, ne-a explicat Octavian.

Soții au remarcat că numărul turiștilor este în creștere, inclusiv cel al turiștilor străini.

„Vin din toată Europa, iar săptămâna trecută au venit oameni tocmai din Coreea, cu mașina proprie. Sunt mulți călători care vin cu vagonete și fac un popas la noi. Ținând cont de acest lucru, vrem să extindem perioada de activitate a campingului”, a spus Octavian.

În timpul săptămânii, închirierea cortului pentru o noapte costă 1000 de lei, iar în weekend prețul este de 1500 de lei. În această sumă este inclus și micul dejun.

„Toți turiștii au acces la toate facilitățile pensiunii. De asemenea, oamenii pot veni cu propriul cort, achitând o taxă de 400 de lei”, a adăugat Octavian.

Sezonul se va încheia pe 11 noiembrie, odată cu desfășurarea Semimaratonului „Dealul Bălănești”. Cunoscut și sub denumirea de Piscul lui Miron, Dealul Bălănești este cel mai înalt punct de pe teritoriul Republicii Moldova, având altitudinea de 430 m.

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

img23008090

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!