ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO USMF „Nicolae Testemițanu” a marcat Ziua Mondială a Sănătății

11:06 | 10.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 10 apr. /MOLDPRES/. De Ziua Mondială a Sănătății, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Moldova (ASRM) a organizat mai multe acțiuni de promovare a modului sănătos de viață, conștientizare a bunăstării fizice și psihice, informează MOLDPRES.

În cadrul evenimentul desfășurat la Complexul Sociocultural Universitar, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a remarcat că sloganul Zilei Mondiale a Sănătății din anul curent este - Sănătatea mea, dreptul meu. „Dreptul omului la sănătate este unul fundamental și trebuie respectat de guverne și cetățeni. Dreptul la sănătate prevede acces la serviciile medicale, educație și informare cu privire la sănătate. Ministerul Sănătății investește mult pentru crearea serviciilor de calitate înaltă, mă refer la spitale moderne, instituții de medicină primară, personal medical profesionist”, a spus Ala Nemerenco.

La rândul său, prorectorul pentru activitatea socială, Marcel Abraș, a menționat că prin marcarea Zilei Mondiale a Sănătății avem oportunitatea de a vorbi publicului despre sănătate. „Este important să înlăturăm factorii de risc și să ne modificăm modul de viață. Să spunem nu fumatului, modului sedentar de viață, consumului sporit de sare și să zicem da modului sănătos de viață și controlului profilactic la medicii specialiști”, a afirmat prorectorul.  

Programul acțiunilor a inclus oferirea serviciilor de consultanță și consiliere din partea medicilor cardiologi, endocrinologi și ginecologi – reprezentanți ai disciplinelor de profil ale universității, a medicilor de familie și a asistenților medicali din cadrul Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”. Aceștia au măsurat doritorilor tensiunea arterială, glicemia în sânge și indicele masei corporale, au distribuit materiale informative cu referire la diabetul zaharat, maladiile cardiovasculare, modul activ și sănătos de viață.

De asemenea, reprezentanți ai Facultății de Stomatologie – cadre didactice, medici rezidenți și studenți – membri ai Asociației Studenților Stomatologi din Moldova – au oferit informații despre igiena sănătății orale, factorii de risc și măsurile de prevenire a afecțiunilor stomatologice, profilaxia cariei dentare la copii, alimentele și băuturile dăunătoare pentru dantură.

La fel, Departamentul Pediatrie al USMF „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Societatea de Pediatrie din Republica Moldova și ASRM au desfășurat lecții în școli pentru elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale.

img24002581

img24002581

img24002581

img24002581

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!