ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oameni de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți la București la un Forum economic

11:50 | 10.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 10 apr. /MOLDPRES/. Oameni de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit la București la un Forum de afaceri România-Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a XII-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-română de colaborare economică, transmite MOLDPRES.  

La eveniment au participat reprezentanți ai sectorului privat, antreprenorial și de dezvoltare, precum și ai autorităților publice din cele două țări. Reuniunea a reprezentat un cadru de dialog și colaborare între mediile de afaceri din ambele țări, oferind oportunități de explorare a potențialului investițional, discuții tematice privind tendințele actuale în domeniul afacerilor și sesiune de B2B.

Prezent la eveniment, vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a afirmat că la Forum au fost analizate inclusiv oportunitățile investiționale din Republica Moldova. „Obiectivul nostru este simplu: să promovăm investițiile străine și să sporim exportul de mărfuri, pentru o economie puternică și prosperă. Ne dorim sporirea investițiilor românești în economia noastră. România deja joacă un rol important în acest sens. Este poziționată pe locul 1 după numărul de întreprinderi cu capital românesc care activează în țara noastră - circa 1.600. Investițiile în capitalul social constituie - 6,74 mlrd de lei. Republica Moldova are ce oferi. Un climat investițional stabil și transparent. Suntem deschiși la colaborare atât cu investitori locali, cât și străini”, a afirmat oficialul.

La reuniune a participat și președintele Camerei de Comerț și Industriei (CCI) a Republicii Moldova, Sergiu Harea, care a evidențiat importanța cooperării și intensificării relațiilor comercial-economice moldo-române și strategiile utilizate în contextul geopolitic actual. „De mai mulți ani, de comun acord, sunt întreprinse diverse acțiuni pentru ca mediul de business de pe ambele maluri ale Prutului să valorifice oportunitățile de afaceri din regiune. Acest obiectiv s-a materializat pe parcursul anului curent în mai multe activități de anvergură organizate de CCI”, a precizat Sergiu Harea. 

România se clasează pe primul loc printre principalii investitori ai Republicii Moldova, cu investiții în capitalul social în sumă de 6,75 miliarde de lei moldovenești. Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu România a înregistrat în anul 2023 suma de 2,7 mlrd dolari.

img24002586

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!