ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Companii americane cu renume, invitate să cerceteze potențialul energiei geotermale din R.Moldova

12:32 | 10.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 10 apr. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei în SUA, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întâlnire cu Tim Stewart, președintele Asociației Petrolului și Gazului, precum și cu reprezentanții Chevron, companie producătoare de gaze naturale lichefiate (LNG), transmite MOLDPRES. 

În timpul discuțiilor, Victor Parlicov a accentuat importanța accesării de către Republica Moldova a gazelor naturale lichefiate americane, ca o sursă alternativă pentru diminuarea dependenței de gazele naturale rusești.

Victor Parlicov a apreciat înalt faptul că SUA au reușit într-o perioadă scurtă să devină cel mai mare exportator în lume de gaze lichefiate, iar companiile mari au fost invitate pentru a explora posibilitățile de export în Republica Moldova, România și Bulgaria, unde consumul de resurse energetice rusești scade semnificativ.

Totodată, Victor Parlicov a invitat companiile petroliere americane să participe la prospecțiuni în vederea estimării potențialului energiei geotermale din Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Energiei, companiile de peste ocean, care utilizează tehnologii inovative, ar putea să contribuie la dezvoltarea de Sandbox-uri, utilizate pentru testarea noilor tehnologii energetice. În acest sens ministrul energiei a povestit antreprenorilor americani despre faptul că în Republica Moldova deja se elaborează cadrul legal, care va facilita apariția primelor Sandbox-uri, un pas important pentru sectorul energetic din țara noastră, prin care se urmărește inclusiv atragerea investitorilor străini în Republica Moldova și sprijinirea antreprenorilor mici și mijlocii.

img24002592

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!