ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Criticul de artă Ludmila Toma a fost omagiată la cea de-a 85-a aniversare

18:23 | 10.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 apr. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost organizat astăzi un eveniment de omagiere a cunoscutului critic de artă Ludmila Toma, cercetător științific, doctor în studiul artelor, laureată a Premiului Național, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Ludmila Toma a afirmat că pentru ea acest eveniment este un prilej de mare bucurie. „Sunt recunoscătoare conducerii muzeului care a organizat o asemenea manifestare. Aici mi-am început cariera de creație. Mă bucur să-i văd aici pe discipolii mei, artiști plastici, critici de artă, doctoranzi, masteranzi și studenți. În prezent lucrez la două albume, unul dintre care este dedicat pictoriței Olga Orlova, care, la vârsta ei de 91 de ani, încă nu s-a bucurat de o carte despre ceea ce a reușit să creeze de-a lungul anilor. Celelalte lucrări sunt despre artiști mai tineri”, a mai spus Ludmila Toma.

În context, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că Ludmila Toma este unul dintre cei mai prolifici critici de la noi. „Am folosit această aniversare ca un prilej de evocare a acestei mari personalități din domeniul artelor plastice. Este un prilej pentru Muzeul Național de Artă al Moldovei această evocare și pentru faptul că dânsa și-a început cariera sa de creație aici, la muzeu, încă de la vârsta de 17 ani. A scris și continuă să scrie despre tot ce o interesează pe ea. A făcut teorie și istorie a artei, a publicat foarte multe monografii, peste 100 de studii și articole de specialitate, de cercetare științifică”, a precizat Tudor Zbârnea.

La rândul său, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu a remarcat faptul că Ludmila Toma este o legendă vie a criticii de artă naționale. „Acest domeniu este puțin reflectat în presa noastră și în cadrul comunității noastre artistice. Tocmai de aceea sunt prețioase toate scrierile care se produc. Ceea ce mă impresionează în cazul doamnei Ludmila Toma este faptul că ea nu este originară din R. Moldova, este absolut de departe, dar prin toate scrierile pe care le-a făcut în cercetări, a reușit să descopere spiritul nostru național, să descopere acele viziuni particulare care au evoluat, s-au dezvoltat, au prins rădăcini la noi în ținut. Sunt absolut impresionante cercetările doamnei Ludmila Toma despre opera lui Mihail Grecu, Ada Zevin, Claudia Cobizev sau despre arta din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, începând cu anii 40 până în 2000 și perioada postsovietică. Este o cercetare care m-a inspirat foarte mult în cercetarea proprie de doctorat”, a constatat Florina Breazu.

Ludmila Toma s-a născut la 24 martie 1939 în satul Fedotovo, regiunea Moscova. A absolvit Facultatea de Teorie și Istoria Artelor a Institutului de Pictură, Sculptură și Arhitectură din Sankt-Petersburg (1958-1963). Studiile de doctorat le-a făcut la Institutul de Studiul Artelor al Academiei de Științe a Moldovei (1971-1974). În 1979, a susținut teza de doctor în studiul artelor cu tema „Portretul în pictura Moldovei”. Activitatea profesională și-a început-o la Muzeul Național de Artă al Moldovei (1956-1958). A făcut cercetări la Institutul de Studii al Artelor al Academiei de Științe a Moldovei (1974-1983), (1991 - până în prezent). Între anii 1983-1991, a predat cursuri la Colegiul Republican de Arte Plastice Alexandru Plămădeală din Chișinău. Ulterior, a profesat în calitate de conferențiar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (din 2005).

A participat la expoziții în R. Moldova și România, la diverse întruniri profesionale de nivel internațional. A elaborat studii, a editat monografii și lucrări cu referință la creația unor pictori din R. Moldova: Mihail Grecu (1971), Claudia Cobizeva (1978), Ada Zevin (1983) etc. A publicat lucrări în domeniul de specialitate: Moldova. Artă contemporană (2006), Dimitrie Sevastianov (album, 2012) ș.a. Este coautoare a catalogului Chișinăul în pictură (peisaje, portrete, 2012). A semnat peste 100 de studii și articole de specialitate în publicații periodice naționale și internaționale.

Ludmila Toma a fost distinsă cu titlul onorific Maestru Emerit în Artă din Republica Moldova, cu diploma de gradul I a Uniunii Artiștilor Plastici din ex-URSS (1983), cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova pentru studiul artelor (1998). Este laureată a Premiului Național pentru colecția de albume în 14 volume Maeștri basarabeni din secolul XX (2015).

img24002609

img24002609

img24002609

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!