ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La AȘM a fost marcată cea de-a 75-a aniversare de la înființarea NATO

09:31 | 11.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice (NATO), la Academia de Științe a Moldovei (AȘM) a avut loc ieri o prelegere publică cu genericul „Alianța Nord-Atlantică: 75 de ani de activitate”, susținută de membrul corespondent al AȘM, Victor Juc, membru al Secției științe sociale, economice, umanistice și arte, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost moderat de către vicepreședintele AȘM, membru corespondent Ion Hadârcă.

În mesajul său de salut, președintele AȘM, Academicianul Ion Tighineanu a menționat că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (OTAN), cunoscută și ca Alianța Nord-Atlantică, este o alianță politico-militară ce reunește 32 de țări din Europa și America de Nord. A fost înființată prin Tratatul semnat pe 4 aprilie 1949 la Washington, obiectivul principal fiind punerea în aplicare a unui sistem comun de apărare.

Potrivit sursei citate, Republica Moldova este implicată în activități științifice organizate de către OTAN, începând cu anii ‘90. Oameni de știință și experți din țara noastră au organizat conferințe finanțate de Alianță și au participat la numeroase evenimente științifice în calitate de experți. ”Mulți cercetători din R. Moldova au realizat proiecte în cadrul Programului OTAN “Știința pentru Pace și Securitate”. Voi menționa că primul proiect în domeniul nanotehnologiilor l-am câștigat în anul 1997 cu suportul financiar din partea Alianței. La finele ultimului deceniu al secolului trecut, cu susținerea Alianței Nord-Atlantice, a fost creată Rețeaua Informațională pentru cercetare și educație în Moldova gestionată de Asociația RENAM (Research and Educational Networking Association of Moldova). Astăzi, cercetătorii noștri participă în diverse proiecte ce au tangență cu securitatea ecologică, securitatea cibernetică, apărarea împotriva terorismului etc.”, a subliniat președintele AȘM.

În continuare, raportorul, membrul corespondent al AȘM, Victor Juc, doctor habilitat în științe politice, profesor universitar, director al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Universității de Stat din Moldova, a abordat în prelegerea sa mai multe aspecte privind formarea Organizației Atlanticului de Nord – contextul internațional și obiective; ajustarea activității NATO la realitățile internaționale în schimbare din perioada post-război rece;  extinderile Tratatului Atlanticului de Nord și oportunități de participare la apărarea colectivă; impactul războiului declanșat de Federația Rusă la adresa Ucrainei – importanța flancului estic euroatlantic pentru securitatea europeană; relațiile dintre Republica Moldova și Alianța Atlanticului de Nord – parteneriat individual, statut de neutralitate; eventuale evoluții ale organizației Nord-Atlantice, etc.

Pe marginea raportului s-a pronunțat membrul corespondent al AȘM, Victor Moraru, care anterior a beneficiat de un proiect al Alianței Nord- Atlantice.

NATO este o alianță politico-militară, înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949 de către SUA, Canada și zece state europene. În țara noastră, Centrul de Informare şi Documentare privind NATO (CID NATO), este o instituție neguvernamentală ce își propune să promoveze în beneficiul public valorile și principiile euro-atlantice, să sprijine cooperarea dintre Moldova și Alianța Nord Atlantică. Centrul a fost deschis la 3 octombrie 2007.

img24002612

img24002612

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!