ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2023 a fost prezentat în Legislativ

14:18 | 11.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Parlamentul a luat act de Raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2023, comunică MOLDPRES.

Documentul a fost citit în plen de președintele CA, Liliana Vițu. Raportul conține acțiunile realizate în conformitate cu planul de acțiuni al CA pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a domeniului audiovizual pentru anul 2023.

Conform sursei citate, anul trecut CA a eliberat nouă licențe de emisie, șapte autorizații de retransmisiune, a retras și a declarat nevalabile șase autorizații de retransmisiune și a reperfectat 33 de autorizații de retransmisiune. Totodată, CA a aplicat în total furnizorilor și distribuitorilor de servicii media audiovizuale 371 de sancțiuni, dintre care 103 avertizări publice, 266 amenzi și două suspendări de licență de emisie pentru o perioadă de două luni. Suma totală a amenzilor a constituit 3 140 500 de lei.

Liliana Vițu a menționat că organizarea de către CA a concursului de selectare a unei instituții specializate în măsurarea cotelor de audiență și a cotelor de piață, conform uzanțelor internaționale și a celor mai bune practici, este o altă realizare înregistrată în 2023. „Membrii CA au cooperat activ anul trecut cu autoritățile europene de reglementare în domeniul audiovizualului pentru a prelua cele mai bune practici în domeniu. Astfel, CA a obținut statut de membru observator al Grupului autorităților europene de reglementare pentru serviciile media audiovizuale – ERGA, în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană”, a spus Vițu.

Tot în raport, conducerea CA a precizat că a crescut numărul litigiilor în care a fost implicat Consiliul, aproape dublându-se comparativ cu anul 2022 și toate deciziile instanțelor de judecată au fost în favoarea CA.

În hotărârea aprobată, Parlamentul a recomandat CA, în contextul desfășurării în toamna anului curent a scrutinelor electorale, să întreprindă măsurile necesare pentru protejarea spațiului informațional național.

img24002635

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!