ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regatul Țărilor de Jos va oferi 4 milioane de euro pentru sporirea rezilienței instituțiilor de stat ale Republicii Moldova

15:30 | 11.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Republica Moldova și Regatul Țărilor de Jos își vor consolida cooperarea în domeniul apărării. Anunțul a fost făcut de Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi în cadrul unui briefing cu ministrul apărării al Regatului Țărilor de Jos, E.S. Kajsa Ollongren, comunică MOLDPRES.

În mesajul său, ministrul Nosatîi a menționat că aflarea omologului său la Chișinău reprezintă o dovadă elocventă că Regatul Țărilor de Jos este unul dintre partenerii pentru care securitatea și bunăstarea Republicii Moldova, contează. ”Vă suntem recunoscători pentru că ne sunteți alături în această perioadă dificilă pentru noi toți, dar și pentru deschiderea cu care ați răspuns propunerilor noastre de a ne consolida relațiile de colaborare”, a spus Nosatîi.

Șeful de la apărare a mulțumit E.S. Kajsa Ollongren pentru contribuția semnificativă la susținerea și promovarea vectorului european al Republicii Moldova pe arena internațională, consultanța în domeniul securității cibernetice, implicarea și asistența experților olandezi în desfășurarea exercițiilor militare comune, precum și pentru sprijinul oferit în cadrul proiectelor Inițiativei de Consolidare a Capabilităților de apărare ale Republicii Moldova (DCBI).

La rândul său, E.S. Kajsa Ollongren a menționat că semnarea unui document de cooperare bilaterală este un pas important. ”Vom continua să dezvoltăm cooperarea bilaterală și multilaterală, în particular prin intermediul Uniunii Europene. În acest sens, salutăm aprobarea recentă a celui de-al 4-lea pachet de asistență din partea Uniunii Europene, în cadrul Instrumentului European pentru Pace, pentru Republica Moldova. Regatul Țărilor de Jos susține această decizie și va continua să ofere sprijin la acest capitol și în viitor”, a spus ministrul Ollongren.

”Cunoaștem că Republica Moldova se confruntă, în prezent, cu amenințări hibride din partea Federației Ruse. Iată de ce, am discutat despre detașarea unei echipe UE de răspuns rapid la amenințările hibride. Securitatea cibernetică este un element cheie, în special în asigurarea unor alegeri corecte, libere și sigure, care vor avea loc în curând în Republica Moldova. De asemenea, am menționat că vom intensifica cooperarea cu Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Moldova (MPUE) și vor oferi un sprijin financiar de 4 milioane de euro pentru sporirea rezilienței instituțiilor de stat ale Republicii Moldova”, a adăugat oficialul.

Ministrul Apărării al Regatului Țărilor de Jos, E.S. Kajsa Ollongren efectuează o vizită oficială în Republica Moldova.

img24002642

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!