ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Păun Rohovei: Ucraina nu vede posibilă continuarea unui dialog privind conflictul transnistrean, la masa de tratative cu Federaţia Rusă

17:41 | 11.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Păun Rohovei, ambasador cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean, a declarat astăzi la Forumul de reintegrare a Republicii Moldova, organizat la Chişinău, că „Ucraina nu vede un viitor în negocierile cu statul agresor, Federația Rusă”. Oficialul a opinat că trupele rusești din regiunea transnistreană  rămân un factor de risc pentru Ucraina şi „este nevoie de desfășurarea unei misiuni internaționale de menținere a păcii pe Nistru”, citează MOLDPRES.

Potrivit oficialului Ministerului de Externe de la Kiev, Ucraina priveşte şi are o poziţie fermă pentru faptul că reglementarea conflictului transnistrean trebuie să aibă ca rezultat reintegrarea acestei regiuni în Republica Moldova şi obţinerea de către Chişinău a controlului juridic  şi de drept asupra acestui teritoriu. „Unica variantă e reglementarea acestui conflict cu respectarea strictă a suveranităţii şi integrităţii Republicii Moldova în graniţele care sunt recunoscute la nivel internaţional”, susţine sursa citată.

„E poziţia noastră fermă, e o poziţie de sprijin a politicilor şi paşilor pe care îi face Chişinăul în procesul de reintegrare şi vom fi mereu  alături de factorii de decizie din Republica Moldova. În acelaşi timp, aş dori să menţionez, vorbindu-se şi pe această platformă de formatul de discuţii, existent de iure, 5+2, că în 30 de ani nu am reuşit să obţinem un rezultat în general. Ştim foarte bine care şi cine e pricina. Este vorba de poziţia deosebită a statului agresor. Pornind de la faptul că, în 2022, Rusia a încălcat grav dreptul internaţional, atacând pe neaşteptate Ucraina, provocând moarte şi jale în statul pe care îl reprezint, spun deschis: Ucraina nu vede posibilă continuarea unui dialog la masa de tratative cu Federaţia Rusă”, a subliniat Păun Rohovei.

În acelaşi timp, ambasadorul a estimat „rămânem un jucător activ şi asigur tot sprijinul Ucrainei în acest proces. Cred că pe viitor vor fi concepute formate de reintegrare, dar şi integrare europeană a Republicii Moldova, care să fie realizate pe cale paşnică, ţinând cont de valori civilizate. Cu siguranţă, şi pe malul stâng al Nistrului există oameni care înţeleg acest lucru. În ani, exercitându-mi funcţia, am observat că sunt oameni care îşi doresc un viitor prosper”, a punctat reprezentantul Kievului.

„Oamenii de acolo trebuie să înţeleagă că au două variante: 1. dezvoltare, prosperitate, în context european şi 2. ceea ce le poate oferi statul agresor, izolare, destabilizare, sărăcie şi, Doamne fereşte, o implicare militară”, a rezumat Păun Rohovei, ambasador cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean.

Primul Forum de reintegrare a Republicii Moldova a fost organizat astăzi la Chişinău, de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Biroul politici de reintegrare, în cooperare cu Expert-Grup și Asociația Promo-LEX.  Evenimentul şi-a propus să contribuie la  dezvoltarea unei viziuni naționale privind procesul de reintegrare al țării, prin intermediul unei platforme de dialog și discuții cu reprezentanții autorităților publice, societății civile, centrelor de cercetare, organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice.

img24002644

img24002644

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!