ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conducerea CNA, la raport în Parlament

17:50 | 11.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Raportul Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru anul 2023 a fost prezentat în plenul Parlamentului, comunică MOLDPRES.

Documentul a fost prezentat în plen de Directorul CNA, Alexandr Pînzari.

Conform sursei citate, în perioada de raportare, ofițerii CNA au depistat 511 infracțiuni. 429 dintre ele vizează cazuri de corupție sau conexe corupției. De asemenea, CNA a participat la documentarea a 111 cauze penale inițiate de Procuratura Generală și alte 14 pornite de Ministerul Afacerilor Interne.

Totodată, pe parcursul anului 2023, ofițerii de urmărire penală ai CNA au avut în gestiune 1100 de cauze penale. 405 au fost restanțe din perioada anterioară, 416 au fost inițiate de ofițerii de urmărire penală, iar 279 au parvenit din cadrul altor organe competente. De asemenea, anul trecut, au fost finalizate 273 de cauze penale, iar 164 dintre ele au fost trimise în judecată.

Șeful CNA, a prezentat și informații despre activitatea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI). Potrivit lui, anul trecut au fost aplicate sechestre pe 1048 de bunuri, care au o valoare totală de peste 1,8 miliarde de lei. Printre bunurile pe care au fost aplicate sechestru figurează terenuri, construcții, mijloace de transport, smaralde și diamante.

În baza Raportului prezentat, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a emis o serie de recomandări. Astfel, în perioada următoare, instituția va continua să contribuie la combaterea corupției în sectorul public, achizițiilor publice și sectorul energetic. De asemenea, instituția își va focusa eforturile pe fortificarea activității de recuperare a bunurilor infracționale și în procesul de gestionare a fondurilor externe.

Tot în cadrul ședinței plenare de astăzi, a fost audiat și raportul de progres privind implementarea Programului național de recuperare a bunurilor infracționale pentru anii 2023-2027. Potrivit documentului, dintre cele 13 acțiuni care urmau a fi realizate în 2023, șase au fost realizate complet, șase au fost realizate parțial, iar o acțiune a rămas nerealizată.

img24002652

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!