ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dezvoltarea Coridorului vertical de transport gaze, discutată la Forumul Economic Delphi

17:59 | 11.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, participă la cea de-a IX-a reuniune anuală a Forumului Economic Delphi, care se desfășoară în oraşul istoric grecesc Delphi, sub patronajul preşedintei Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, transmite MOLDPRES. 

În acest an, discuțiile din cadrul Forumului abordează diferite schimbări globale, precum tensiunile geopolitice, provocările de mediu, inițiativele inovatoare și sustenabilitatea economică, incluziunea socială și dezvoltarea societății. 

În discursul său, Constantin Borosan s-a referit la importanța majoră a coridorului vertical de transport a gazelor naturale, la care recent s-a alăturat și Republica Moldova, din perspectiva asigurării securității energetice a Europei Centrale și de Sud-Est. 

“Coridorul vertical deja contribuie la securitatea energetică a Republicii Moldova, fapt demonstrat încă în noiembrie 2022, când țara noastră a transportat gaze prin gazoductul transbalcanic, demonstrând fezabilitatea lui tehnică și economică”, a declarat Constantin Borosan.

Secretarul de stat a reiterat faptul că aderarea Republicii Moldova la coridorul vertical a ajutat țara să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și a minimizat dependența față de concernul rus Gazprom, întrucât din decembrie 2022 Republica Moldova procură gaze din surse alternative. Iar acum împreună cu Ucraina se lucrează la un nou concept de produs comercial, cu tarif unic de intrare-ieșire în sistemele gaziere ale Republicii Moldova și Ucrainei.

Coridorul vertical permite transportul gazelor naturale din Grecia, prin Bulgaria, România către Republica Moldova și depozitele subterane din Ucraina. La începutul lunii aprilie, Energocom a importat, în regim de test, gaze naturale lichefiate prin terminalul nou de la  Alexandroupolis din Grecia, pe aceeași rută.

 

img24002653

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!