ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Oleg Serebrian a participat la Forumul de reintegrare a Republicii Moldova

21:41 | 11.04.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a participat astăzi la lucrările Forumului de reintegrare a Republicii Moldova, eveniment de nivel internațional care a reunit oficiali implicați în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum și experți și cercetători interesați de subiect, informează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare. 

În discursul său, în cadrul panelului dedicat priorităților-cheie de pe agenda politică a procesului de reintegrare, viceprim-ministrul Oleg Serebrian a punctat că, odată cu începutul ostilităților militare din Ucraina din 24 februarie 2022, arhitectura de securitate este una diferită, lucru care are efecte asupra procesului de soluționare a conflictului transnistrean.

Oficialul a specificat că, în condițiile în care geneza și originile conflictelor înghețate în țările din bazinul Mării Negre, cu perspective comune de integrare în Uniunea Europeană, au multe elemente în comun, „se impune o abordare complexă a tuturor acestor conflicte”.

Din perspectiva de stat candidat în procesul de aderare la Uniunea Europeană, totodată, luând în calcul și procesul de soluționare a conflictului transnistrean, „autoritățile constituționale sunt deschise pentru o platformă adițională de dialog cu exponenții de la Tiraspol întru stabilirea unei comunicări permanente pe dimensiunea proceselor de integrare europeană și beneficiilor pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Vicepremierul Oleg Serebrian a remarcat, că subiectul unui dialog deschis și sincer este unul de interes atât pentru Chișinău, cât și pentru Tiraspol, pentru a menține și dezvolta un climat de predictibilitate și bună înțelegere a proceselor cu impact pozitiv asupra locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului.

img24002658

img24002658

img24002658

img24002658

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!