ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Timotei Bătrânu a împlinit 80 de ani

12:03 | 12.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Pictorul și graficianul Timotei Bătrânu, plastician în artele tradiționale – pictură de șevalet și monumentală, grafică de șevalet și ilustrații de carte, sculptură, Maestru în Artă, a împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut pe 12 aprilie 1944, în comuna Bălăurești, județul Lăpușna. În anul 1962 a fost admis la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, clasa profesorului Anatol Grigoraş, dar în 1962 este mobilizat în armată. În timpul serviciului militar, a efectuat un stagiu de trei ani la Academia de Arte Plastice din Tbilisi. După ce a revenit la Chișinău, în 1969, a absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală”.

Este fondatorul Școlii de Arte Plastice pentru copii din orașul Hâncești (1970). În același ani, a debutat cu o expoziție personală la Călărași, iar în 1971 a participat la Expoziția Tineretului din RSSM. În 1978 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Pe parcursul anilor, şi-a expus lucrările în cadrul a numeroase expoziții personale din țară și de peste hotare - în Letonia, Bulgaria, România, Austria, Franța, Cipru, Olanda etc.

Potrivit specialiștilor în materie, punctul de pornire în picturile lui Timotei Bătrânu, în majoritatea cazurilor, este peisajul. O expoziție inedită – „Stări eoliene” - a fost organizată în 2009, cu ocazia jubileului de 65 de ani al maestrului. În cadrul ei, pictorul a expus și un ciclu de tablouri ce reprezentau casele în care s-au născut și au copilărit interpreții de muzică populară Maria Drăgan de la Bălăurești, Angela Păduraru de la Nemțeni, Mihai Ciobanu de la Bujor, casa părintească a lui Grigore Vieru de la Pererita, casa bunicii sale de la Bălăurești etc. Timotei Bătrânu pictează și icoane. El este autorul celei mai înalte icoane din Moldova, „Mântuitorul tronând”, lucrare care măsoară peste 1,7 m înălțime.

Timotei Bătrânu a obținut numeroase premii, printre care: în 1981 - Premiul pentru participări active la expozițiile unionale și Medalia de bronz al EREN URSS, Moscova, în anul 1987 - Lucrător fruntaș al culturii RSSM, în 2000 - Premiul de fidelitate, Iași, România și în anul 2001 - Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru pictură. A fost distins cu titlul onorific „Maestru în Artă”. De asemenea, Timotei Bătrânu este cetățean de onoare al orașului Hâncești, iar Școala de Arte din aceeași localitate îi poartă numele.

img24002662

img24002662

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!