ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție care prezintă personalități, obiceiuri și tradiții găgăuze a fost inaugurată la Parlament

08:42 | 17.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 apr. /MOLDPRES/. La Parlament a fost inaugurată o expoziție care prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze. Evenimentul are loc în contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual, la data de 27 aprilie, comunică MOLDPRES.

La inaugurare au participat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, deputați, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile din UTA Găgăuzia.

Prezent la inaugurarea expoziției, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a referit la tenta istorică a evenimentului. „Limba, tradiția, istoria, religia sunt lucruri identitare care marchează orice popor, orice etnie. Trebuie să vedem ce s-a făcut, ce nu s-a făcut și ce mai trebuie de făcut pentru a pune în valoare și a promova limba găgăuză, pentru a oferi o șansă copiilor și maturilor să o studieze și să o transmită și generațiilor viitoare”, a menționat Grosu.

Inaugurarea expoziției a continuat cu prezentarea unor materiale video în care au fost reflectate date importante din istoria găgăuzilor, originile limbii găgăuze și ale portului popular, precum și tradițiile și obiceiurile asociate unei sărbători importante, Hederlez, care simbolizează începutul unui nou sezon agricol. La final, a avut loc un recital de cântece în limba găgăuză interpretat de un grup de copii din satul Tomai.

Evenimentul a fost organizat pe platforma Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia, fiind facilitat de CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari, cu suportul financiar al Suediei.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 22 aprilie, în zilele de luni până vineri, între orele 8-17.00.

img24002783

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!