ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM participă la programul SupTech al Universității Cambridge, pentru adaptarea la o lume financiară în schimbare rapidă

09:56 | 17.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 17 apr. /MOLDPRES/. Un grup de angajați ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM) participă la programul de leadership în inovare SupTech al Universității Cambridge, o oportunitate valoroasă ce va consolida capacitățile BNM în domeniul supravegherii financiare moderne. SupTech este esențială pentru BNM în adaptarea instituției la o lume financiară în schimbare rapidă, transmite MOLDPRES.

Prin implementarea SupTech, BNM poate identifica și gestiona mai bine riscurile, valorifica noile tehnologii și îmbunătăți eficiența și eficacitatea supravegherii, consolida capacitățile interne și crește transparența și responsabilitatea sectorului financiar. Totodată, implementarea cu succes a SupTech va sprijini BNM în îndeplinirea mandatului de supraveghere eficientă în era digitală.

„În acest context, BNM este interesată în dezvoltarea profesională a personalului pentru a corespunde eforturilor de modernizare a instituției. Programul SupTech oferă regulatorilor financiari instrumente și metodologii avansate de supraveghere a pieței, pentru a se adapta la transformarea digitală rapidă a sectorului. Accentul se pune pe modernizarea evaluării riscurilor și a arhitecturilor de date”, explică Banca Naţională.

Participanții la curs vor aborda provocările legate de noile riscuri, tehnologii și comportamente ale consumatorilor din domeniul financiar. Astfel, programul va oferi supraveghetorilor abilități pentru implementarea abordărilor bazate pe riscuri, înțelegerea piețelor emergente și tranziția către o supraveghere digitală.

Potrivit sursei citate, în urma acestui curs, participanții vor dobândi o înțelegere holistică a datelor, a tehnologiei și a potențialului de transformare și evoluție a supravegherii. Programul va culmina cu un proiect practic elaborat de echipa Băncii Naționale, ce va pune bazele evoluției supravegherii BNM prin utilizarea inovațiilor tehnologice.

Participarea este posibilă datorită sprijinului Programului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), fiind al doilea grup de angajați ai BNM care beneficiază de această instruire. Activitatea vine să suplimenteze suportul oferit de MISRA pentru BNM în identificarea principalelor domenii de supraveghere, unde aplicarea tehnologiilor moderne ar putea optimiza procesele băncii.

img24002788

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!