ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova este marcată Ziua Înternațională a Monumentelor și Siturilor

14:04 | 18.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Mai multe activități culturale sunt organizate astăzi în instituțiile muzeale din R. Moldova, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, informează MOLDPRES.

Astfel, cu această ocazia, Ministerul Culturii organizează Forumul Cultural Internațional „Patrimoniul Cultural, Provocări și Oportunități”, în zilele de 18-19 aprilie 2024, cu începere la ora 10.00, la Muzeul Național de Istorie al Moldovei (strada 31 August 1989, nr. 121A, Chișinău).

Potrivit Ministerului Culturii, Forumul își propune să analizeze aspectele multiple ale patrimoniului cultural, explorând atât provocările cu care se confruntă, cât și oportunitățile pe care le prezintă. Evenimentul reprezintă o ocazie deosebită de a promova conștientizarea valorii și aprecierea patrimoniului cultural. În cadrul acestui eveniment sunt planificate paneluri de discuție pe diverse teme, cum ar fi politica în domeniul patrimoniului cultural, patrimoniul ca factor al dezvoltării economice, dezastre și conflicte prin prisma Cartei de la Veneția, patrimoniul cultural construit, patrimoniul arhitectural rural, arta plastică monumentală, precum și câteva expoziții relevante în acest domeniu.

Forumul a reunit experți naționali și internaționali, actori interesați din diferite medii și va încuraja un dialog și o colaborare semnificativă în vederea conservării și promovării bogatei moșteniri culturale moldovenești și europene. Acest eveniment oferă o platformă pentru ca Moldova să stabilească conexiuni și să formuleze strategii care vor influența direcția viitoare a industriilor culturale și turistice ale țării.

Tot astăzi, la ora 16.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei va avea loc un concert susținut de Departamentul Instrumente Muzicale Orchestrale al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

În aceeași zi, la ora 18.00, la Palatul Republicii se va desfășura Gala Premiilor Patrimoniului Cultural organizată de Fundația Heritage 21, Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova și Institutul Patrimoniului Cultural. Vor fi acordate diferite categorii de premii pentru proiecte, lucrări sau inițiative care au avut un impact semnificativ în domeniul patrimoniului cultural. Aceste premii pot include recunoașterea restaurării remarcabile a monumentelor istorice, inovația în conservarea patrimoniului cultural, implicarea comunității și multe altele. În cadrul evenimentului, va avea loc un concert susținut de SELECT CVARTET PLUS, condus de Mihai Agafița și interpreții Aurel Chirtoacă și Tatiana Turtureanu.

Ziua Internațională a Monumentelor și a Siturilor se celebrează anual din 1983 și a fost propusă pentru celebrarea de către Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri (ICOMOS) la 18 aprilie 1982, aprobată de Adunarea Generală a UNESCO în 1983, pentru a aminti că patrimoniul este comun și cu toții avem responsabilitatea de a-l proteja ca moștenire pentru generațiile următoare. Scopul evenimentului este de a promova diversitatea patrimoniului cultural al Chișinăului, vulnerabilitatea acestuia și eforturile necesare pentru conservarea lui.

img24002842

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!