ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poeta Călina Trifan a editat o carte de versuri

15:14 | 18.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. O carte de versuri intitulată „Pulsul pământului”, semnată de poeta Călina Trifan, a apărut recent la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Călina Trifan a afirmat că volumul are 84 de pagini și apărut într-un tiraj de 250 de exemplare. „Este o carte de versuri originale, despre trecere, despre marea trecere. Și noi suntem trecători. Totul este trecător”, a precizat autoarea.

Potrivit criticului literar Lucia Țurcanu, poezia Călinei Trifan este greu de încadrat în estetica vreunei generații. „Și nici nu este nevoie, pentru că ceea ce scrie această autoare funcționează ca formulă poetică autonomă, care desemnează o poetă ce nu pregetă să-și manifeste sensibilitatea feminină, exteriorizându-și tulburările, visările, decepțiile și iluziile în poeme scurte, construite cu o imagistică restrânsă, asemenea reflecțiilor melodioase ale lui Safo”, a constatat Lucia Țurcanu.

În context, scriitorul Mircea V. Ciobanu a subliniat că „nu sunt stampe și arabescuri plastice, nici pasteluri calme, ci mai curând instantanee ale unei neliniști. Acesta ar fi cuvântul potrivit genului său de poezie, stării sale de poezie: ne-liniștea. Ne-liniștea observatorului care se proiectează în și influențează (de)asupra stările naturii (nu invers)”.

Poeta și eseista Călina Trifan s-a născut pe 30 aprilie 1953, în satul Slobozia Mare, Vulcănești (azi Cahul). A absolvit Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie a Universității de Stat din Moldova (1976). A activat în calitate de bibliotecară la Biblioteca Științifică a Universității și la Colegiul pentru traduceri la Uniunea Scriitorilor din Moldova, secretar științific la Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.

În 1971 a publicat primele sale versuri în ziarul raional, iar în 1984 se produce debutul editorial, în volumul colectiv „Dintre sute de catarge”. A editat volumele „Adagio”, 1989; „Soliloc”, 1992; „Descărcare în egretă”, 1999; „Canonul tăcerii”, 2000; „Pe banchizele din cer”, 2004; „Aleea Clasicilor”, 2009; „Femeile iubesc cum respiră”, 2011; 2016; „Semne particulare: Haute couture” (1984-2014), 2014; „Memorări necesare: O viaţă în dialog”, 2015; „Arta războiului sau pauză de respirație”, 2018; „Zona de respirație”, 2020 și „O dublă în plus”, 2023. A coordonat apariția volumelor: Femeia în zonele de conflict (2006); Dicționarul scriitorilor români din Basarabia 1812-2010 (2010). Prezentă în antologii din țară și străinătate, este membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova și a Uniunii Scriitorilor din România.

img24002846

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!