ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cahulenii beneficiază de servicii de apă şi canalizare mai bune, datorită susţinerii Guvernului Germaniei și UE

10:37 | 19.04.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Locuitorii municipiului Cahul și cei din localitățile Roșu, Crihana Veche și Cotihana, se bucură de servicii de aprovizionare cu apă și canalizare de înaltă calitate. Aceste beneficii sunt posibile datorită unui proiect finanțat de Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană, în cadrul inițiativei Echipa Europa, implementat prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare KfW, transmite MOLDPRES.

Cu o valoare totală de peste 46 de milioane euro, proiectul are drept scop construcția Stației de epurare a apelor uzate din orașul Cahul, modernizarea și extinderea rețelei de canalizare din municipiu și conectarea a circa 1 900 de gospodării la aceasta. Or, mai mulţi responsabili s-au reunit ieri la Cahul pentru a monitoriza progresul din carul lucrărilor acestui program.

„Această zi este de o importanță deosebită pentru noi, deoarece monitorizarea progresului lucrărilor și transferul rezultatelor obținute reprezintă un pas crucial către îmbunătățirea calității vieții și stimularea activității economice în Regiunea de Sud a țării, asigurând în același timp protejarea resurselor noastre de apă și a ecosistemelor dependente de ele”, a declarat la eveniment Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Participanții au inspectat progresul lucrărilor la rețelele de canalizare de pe strada Ștefan cel Mare, Stația de Epurare a apelor uzate și Stația de Captare a apei Prut, unde a avut loc și lansarea construcției de apeduct. Potrivit oficialilor, progresele sunt semnificative și conforme cu planurile stabilite pentru proiectul de aprovizionare cu apă și canalizare în Cahul. „Prin intermediul proiectului din regiunea Cahul, în colaborare cu Uniunea Europeană, avem ca obiectiv principal îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor din Republica Moldova, în contextul integrării acestora în familia europeană”, a estimat Steffen Lohmann, responsabil de cooperare la Ambasada Germaniei în Republica Moldova.

„Împreună cu partenerii noștri din Uniunea Europeană și cu sprijinul susținut al Germaniei, am început un proiect de modernizare și îmbunătățire a sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare din municipiul Cahul și din localitățile învecinate Cotihana și Crihana Veche. Acest proiect nu este doar despre infrastructură - este despre îmbunătățirea calității vieții pentru fiecare locuitor al Cahulului și al zonelor învecinate. Prin echipamentele noi și tehnologiile moderne pe care le implementăm, vom putea asigura nu doar un acces mai facil la apă curată, ci și un mediu mai sigur și mai sănătos pentru toți. Vreau să subliniez că proiectul este în desfășurare și că lucrările avansează conform planului stabilit”, a menționat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

În ultimii ani, Guvernul Germaniei a devenit unul dintre cei mai importanți donatori implicați în modernizarea sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare din Republica Moldova.

img24002872

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!