ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala Premiilor Patrimoniului Cultural și-a desemnat câștigătorii

18:22 | 19.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. La Palatul Republicii din Chișinău a avut loc ieri seară prima ediție a Galei Premiilor Patrimoniului Cultural, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, premiile Patrimoniului Cultural constituie recompense morale şi materiale pentru contribuții de valoare, realizate individual sau colectiv, care pun în evidență creativitatea autorilor și contribuie semnificativ la valorificarea patrimoniului cultural și progresul culturii. Onorând realizările deosebite în domeniu, premiile recunosc contribuția laureaților la dezvoltarea culturii în Republica Moldova.

Premiile constau dintr-un trofeu în bronz, o diplomă și o recompensă bănească în valoare de 40.000 de lei pentru Premiul Mare și 30.000 de lei pentru celelalte premii. Trofeul Premiilor Patrimoniului Cultural este realizat de sculptorul Valentin Vârtosu, autor de lucrări de for public în colecții publice și particulare remarcat și prin Premiul personal „Virtuosus”, pentru originalitate în arta plastică, pentru doi tineri artiști plastici, pentru El și pentru Ea, oferit timp de zece ediții în cadrul Galei Premiilor UAP.

Premiul pentru implicarea cetățenilor în protejarea, reabilitarea și promovarea patrimoniului cultural a fost acordat grupului civic, din care face parte Constantin Vlas, Elena Nichifor și Iulian Ciobanu pentru proiectul Moara cu Aburi din Mereșeni, raionul Hâncești, iar Premiul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural - arheologului Ion Tentiuc. Premiul pentru Conservarea și Restaurarea Patrimoniului Cultural i-a revenit Asociației Obștești A.O. „Monumentum”.

Premiul pentru Promovarea moștenirii arheologice a fost obținut de Agenția Națională Arheologică, director general - Vlad Vornic, Premiul pentru completarea și păstrarea patrimoniului cultural -  de Vasile Iucal, iar Premiul Mass Media Pro-Patrimoniu - emisiunea Companiei TeleRadio Moldova „MOLDOVA DE PATRIMONIU”, realizată de Angela Gavriliuc. Laureat al Premiului Mare este Reprezentanța Diplomatică a Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova (proiectul - Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni).

Un juriu format din personalități culturale valoroase (Sergiu Musteață - arheolog, doctor în istorie, profesor universitar, expert în domeniul patrimoniului cultural; Silviu Tabac - istoric, doctor în istorie, conferențiar cercetător, Heraldist de Stat al Republicii Moldova, șeful Cabinetului de heraldică din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova; Ion Ursu - arheolog, doctor în istorie, conferențiar universitar, director al Institutului Patrimoniului Cultural) a decis câștigătorii premiilor acestei prime ediții.

În cadrul manifestării, a avut loc un recital muzical, susținut de „Select Cvartet Plus”, condus de Mihai Agafița și interpreții Aurel Chirtoacă și Tatiana Turtureanu. Evenimentul a fost organizat de Fundația HERITAGE 21, Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova și Institutul Patrimoniului Cultural.

img24002896

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!