ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Istoricul, politologul și diplomatul Oleg Serebrean a lansat o carte la Librăria din Centru

19:43 | 19.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. La Librăria din Centru din Chișinău a fost lansată ieri seară cartea „Politică și geopolitică”, ediția a II-a, semnată de scriitorul, istoricul, politologul şi diplomatul Oleg Serebrian, apărută recent la Editura „Cartier”, într-un tiraj de 1200 de exemplare, informează MOLDPRES.

Jurnalistul, profesorul și istoricul român Armand Goșu menționează în postfața cărții că, mereu informat, foarte atent la nuanțe, academic fără să fie indigest, cu o pasiune febrilă pentru scrisul de bună calitate stilistică, așa cum se vede și din cartea de față, Oleg Serebrian este una dintre cele mai strălucite minți ale culturii române care vine din stânga Prutului. „Pasionat de geopolitica Estului Europei, cu accent pe Rusia, Oleg Serebrian e un fel de solist fără orchestră, acoperind de unul singur un domeniu care astăzi a renăscut datorită politicii agresive a Rusiei lui Vladimir Putin”, a remarcat Armand Goșu.

În debutul manifestării, istoricul și analistul politic Anatol Țăranu a menționat că atunci când a citit încă o dată această carte a nimerit într-o dilemă. „Ce-mi place mai mult romanul „Cântecul mării” de Oleg Serebrian sau cartea „Politică și geopolitică” de același autor? Sunt autori care scriu despre geopolitică, despre istorie bine, dar să scrii un roman, două, nu știu cum de-i reușește. Și încă o enigmă mă animă este care va fi muzica ce va răsuna data viitoare: tangoul pe malul mării, sau jazz ori geopolitică?”, a mai spus Anatol Țăranu.

La rândul său, jurnalista Liliana Vițu, președintă a Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova a afirmat că pe Oleg Serebrian l-a remarcat prima dată când era corespondentă BBC și lui i-a fost însărcinată ținerea de briefinguri la Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de purtător de cuvânt. „Acest abonament la Externe pentru mine era un deliciu, pentru că Oleg Serebrian, în afară de declarații, prezenta câte o prelegere. Articolul din această carte despre identitate este o bijuterie, care mi-a atins sensibilitatea. Am savurat acest articol. Sunt dedicate câteva pagini identității noastre naționale românești. „Politică și geopolitică” este o carte valoroasă și un deliciu nu doar pentru studenți, dar și pentru cei din breasla jurnalistică”, a constatat Liliana Vițu.

În context, diplomatul Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova, a subliniat că a citit această carte încă pe cânt era student la Universitatea de Stat din Moldova. „A fost una dintre cele mai angajante și interesante lecturi pe care le-am avut la vremea respectivă și aspectul care m-a impresionat, modul în care el a explicat prin cuvinte simple fenomene simple și accesibile nu doar cercetătorilor sau nu doar diplomaților specialiști, dar și pentru un tânăr diplomat în formare. Ulterior, la MAEIE l-am întâlnit pe diplomatul Oleg Serebrian, un diplomat care, de fiecare dată, mânuia atât de priceput notele informative, notele de convorbiri și promova cu atâta zel ceea la ce noi cu toții muncim de altfel – la integrarea cât mai rapidă și la trecerea cât mai clară pe traiectoria de integrare europeană. Am privilegiul să lucrez alături de Oleg Serebrian într-un guvern proeuropean, un guvern care și-a stabilit obiectivul să aducă țara noastră în familia țărilor europene. Avem și un termen – 2030. De fiecare dată, când ne întâlnim pe holurile etajului cinci sau înainte de ședința de guvern, ori în conversațiile pe care le avem, de fiecare dată am văzut un demnitar de stat, care se gândește la interesul național, la oamenii acestei țări. „Politică și geopolitică” nu este o carte pe care am putea s-o studiem la lecții sau în timpul liber. Este o carte care ne ajută navigăm mult mai bine în ceea ce înseamnă societatea noastră”, a remarcat Daniel Vodă.

Potrivit scriitorului Emilian Galaicu-Păun, Oleg Serebrian este unul dintre foarte puținii intelectuali de la noi, care gândesc politica și în termeni profesioniști de geopolitică, dar și în termeni culturali. „Are un puternic filtru cultural și aceasta este un mare avantaj al acestei cărți”, a concluzionat Emilian Galaicu-Păun. Pe marginea cărții s-a mai pronunțat deputatul Mihail Druță.

Oleg Serebrian (n. 1969) este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Este licențiat în istorie și drept al Universității Pedagogice de Stat din Chișinău (1992) și magistru în relații internaționale al Insti­tutului European din Nisa (1993). A urmat specializări la Școala Națională de Administrație din Paris și la universitățile din Edinburgh şi Birmingham. În 1998 a susținut doctoratul în științe politice. În 1998-1999 a fost purtător de cuvânt al MAE al Republicii Moldova, între 1999 şi 2005 a fost prorector al Universității Libere din Moldova, fiind ulterior profesor invitat la diverse centre universitare din Europa de Vest și din SUA. În 2010-2015 a fost Ambasador al Republicii Moldova în Franța și pe lângă UNESCO, iar din 2015 este Ambasadorul Republicii Moldova în Germania. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Pentru activitatea academică și publicistică a fost decorat de președintele român Emil Constantinescu cu Ordinul Național „Steaua României” (2000) și de președintele francez François Hollande cu Ordinul Național de Merit (2015). În anul 2012, pentru romanul Cântecul mării (Ed. Cartier, 2011), a fost distins cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, iar în 2019 a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru romanul Woldemar (Ed. Cartier, 2018). În 2021, la Editura Cartier, i-a apărut romanul „Pe contrasesns”, (Premiul PEN-România pentru proză pentru anul 2021). În 2022, romanul „Cântecul mării” a apărut în traducere germană la Editura Mitteldeutsches din Hale, iar în 2023, la Editura Amaltea din Wroslaw a apărut ediția poloneză a romanului „Pe contrasens”.

img24002900

img24002900

img24002900

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!