ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Terentiev, producător din Coşniţa: Mai puţin să ne plângem, mai mult să lucrăm şi atunci vom avea de toate

15:20 | 21.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Pavel Terentiev este un tânăr producător din satul Coşniţa, raionul Dubăsari, care aduce pe mesele consumatorilor castraveţi crescuţi după metode organice. Un om muncitor şi perseverent, care dezvoltă o afacere de familie şi are mari planuri de viitor aici, acasă, în Moldova.

Solicitat de MOLDPRES, Pavel Terentiev a povestit despre munca de legumicultor, determinat să aducă pe piaţă doar produse de calitate şi maximal bio, adică inofensive, fără pesticide, dezvoltând, în acelaşi timp, economia naţională şi locală.

Agricultorul are 35 de ani, este licenţiat al Facultăţii alimentaţie publică la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM). Tot la UTM a făcut şi cursul de masterat. În acea perioadă, în cadrul unui program de muncă, a lucrat un an în Statele Unite ale Americii.

Pavel Terentiev: Acel an în SUA a fost de fapt un an de armată. Am înţeles şi am învăţat foarte multe, or, atunci am înţeles că nu voi lucra niciodată pentru „cineva” şi am decis ferm că o să-mi dezvolt o afacere proprie.

Acasă îl aştepta fata iubită, care pe urmă i-a devenit soţie. Banii de la nuntă, în 2014, i-au investit în patru sere mici, de la care afacerea a început să crească, ajungând în prezent la două solare de proporţii.

Pavel Terentiev: Fără Irina n-aş fi obţinut nimic, m-a ajutat şi sprijinit în toate. Orice idee şi iniţiativă de-a mea a avut susţinerea ei, iar când a fost nevoie a lucrat alături de mine.

Cele patru sere mici le-a construit în 2014, timp de jumătate de an, cu ajutorul tatălui său, care de asemenea, are sere. Cu experienţa acumulată, în 2019, Pavel a construit deja două solare mari, care au ajuns să fie o afacere profitabilă. Cu toate acestea, producătorul îşi doreşte să o modernizeze şi să o extindă.

Pavel Terentiev: Modernizarea prevede instalarea unui sistem de încălzire, care ne-ar permite să creştem mai multe feluri de culturi, nu numai castraveţi. Astfel, vom putea extinde afacerea, asigurând şi nişte locuri de muncă pentru localnici. Ar fi vorba de o finanţare undeva în jur de şase sute de mii de lei şi pentru asta voi aplica pentru un grant, printr-un program european sau USAID sau Livada Moldovei, implementat de Ministerul Agriculturii. M-am înregistrat şi la Organizaţia Dezvoltării Antreprenoriatului, încă urmează să decid, dar sunt ferm determinat să rămân acasă şi să multiplic ceea ce am reuşit.

Legumicultorul de la Coşniţa a gustat din „pâinea străinătăţii” de unde a dedus lecţia principală că muncind mult şi asiduu poţi avea succes şi acasă.

Pavel Terentiev: Muncim foarte mult, câte 16 ore pe zi, adică două zile de muncă regulamentare, însă această muncă ne aduce satisfacţie, ne asigură existenţa şi ne permite să ne facem planuri de viitor. Atât pentru noi, cât şi pentru copiii noştri.

Pavel are doi copii, cel mai mare fiind în clasa a doua, iar fetița - în grupa mare la grădiniță. Băiatul îşi trăieşte cu plăcere copilăria asigurată din plin de părinţi. În seră e mai mult pentru a strânge castraveţi, pe care îi mănâncă cu poftă şi gust, pentru că sunt gustoşi şi crescuţi de tata. Şi aceste momente de bucurie îl conving şi mai mult de faptul că a luat o decizie corectă, când a decis să se întoarcă acasă şi să muncească în sudoarea frunţii la baştină, în patrie, pe care doreşte s-o vadă cât mai prosperă.

Pavel Terentiev: Din multitudinea de soiuri ne-am oprit pe sortul „Rodniciok”, pentru că este mai profitabil pe piaţă, mai solicitat de consumatori, mai raţional pentru munca noastră, dar şi foarte gustos. Îi creştem 100% natural, cu îngrăşăminte organice, în special din băligar. Deşi e cam scump, o remorcă de gunoi de grajd costă peste trei mii de lei, totuşi investiţiile merită. Avem un preţ la munca noastră şi pentru care ne-am angajat să le oferim oamenilor produse de cea mai înaltă calitate, naturale, bilogic curate, care să aducă sănătate, o alimentaţie benefică şi bucuria consumului.

Istoria lui Pavel Terentiev şi familia sa este o istorie a multor moldoveni care au ales să revină acasă şi prin muncă multă să trăiască prosper şi bine. Or, dacă vor trăi bine oamenii, va trăi prosper şi ţara. Rămâne doar să le apreciem munca la justa valoare şi să-i susţinem în tot ce fac. Statul - să le ofere tot suportul şi concursul ca să poată creşte, moderniza şi dezvolta, iar oamenii – să aleagă la piaţă marfa producătorilor locali.

Pavel Terentiev: Încurajez populaţia să mănânce şi să procure de la producătorii locali. Avem un pământ de aur ce dă produse foarte bune şi fără nitraţi sau alte chimicale. Cine munceşte mult, reuşeşte mult. Mai puţin să ne plângem şi mai mult să lucrăm şi atunci vom avea de toate.

Corespondent:  Lilia Grubîi

img24002914

img24002914

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!