ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenţia de Mediu: Pentru moment nu se înregistrează depășiri ale poluanților în aer

10:55 | 24.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 24 apr. /MOLDPRES/. În perioada 23-24 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra Republicii Moldova, marţi şi în prima parte a zilei de miercuri, însă, pentru moment, nu se înregistrează depășiri ale poluanților în aer, transmite MOLDPRES cu referire la Agenţia de Mediu.

Potrivit sursei citate, acest praf saharian este format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice. Acest praf este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa. Pericolul asociat cu praful saharian provine în principal din dimensiunea mică a particulelor sale.

„Particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita”, explică ecologiştii.

Pentru moment, Stația automată de monitorizare a calității aerului atmosferic din Chișinău nu înregistrează depășiri ale poluanților în aer.

img24002991

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!