ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doina Gherman: R. Moldova și Ucraina au același parcurs - integrarea în UE

12:12 | 29.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Țările noastre au aceleași aspirații: să facă parte dintr-o lume liberă, democratică, prosperă. Avem același parcurs - parcursul european și cu siguranță, atâta timp cât Ucraina va fi în siguranță, și Moldova va fi în siguranță. Declarațiile au fost făcute de vicepreședintele Parlamentului, Doina Gherman în cadrul unei conferințe comune cu vicepreședintele Radei Supreme a Ucrainei, Olena Kondratiuk, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, Republica Moldova, din prima zi a războiului, a fost solidară cu Ucraina și cu poporul ucrainean. “Am condamnat fără echivoc invazia rusească și am oferit sprijin constant atât diplomatic, umanitar și politic. Continuăm să oferim sprijin practic celor 117 000 de ucraineni refugiați care se află în Republica Moldova. Imediat după această conferință, vom merge la o întrevedere cu femeile din comunitatea ucraineană, femei care au reușit să își deschidă mici afaceri aici în Republica Moldova. În urma cu un an am lansat mecanismul de protecție temporară, iar la 1 martie curent, a fost prelungit acest mecanism și asigurăm accesul la drepturile fundamentale a cetățenilor ucraineni refugiați. În luna martie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, care condamnă brutalitatea războiului, un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat”, a spus oficialul.

Ea a adăugat că în ultimii ani, Moldova a devenit o țară importantă și pentru tranzitul mărfurilor. În anul 2023, peste 1,6 milioane de tone mărfuri, în mare parte cereale, au tranzitat Republica Moldova către Uniunea Europeană.

“Constat că în pofida războiului, Moldova și Ucraina își întăresc infrastructura de transport. Țin să menționez că după 25 de ani, tronsonul de cale ferată Basarabeasca – Berezino a fost redeschis și vom începe sper eu în timpul apropiat, construcția podului transfrontalier peste Nistru. Este esențial să menționăm suportul internațional, în special cel recent care a fost aprobat de către Camera Reprezentanților a Statelor Unite- sprijin crucial pentru Ucraina, dar și pentru securitatea regională, inclusiv Republica Moldova. Republica Moldova și Ucraina au relații bilaterale foarte bune și constat un dialog politic dinamic. Pentru că țările noastre au aceleași aspirații să facă parte dintr-o lume liberă, democratică, prosperă. Avem același parcurs- parcursul european”, a adăugat Gherman.

Vicepreședintele Radei Supreme a Ucrainei, Olena Kondratiuk, a mulțumit Chișinăului pentru susținere și a vorbit despre integrarea europeană, dar și despre posibilitatea de a conlucra în domeniul economic.

„Pentru noi este important ca pacea și securitatea să fie atât în Ucraina, cât și în R. Moldova. De pacea din Ucraina va depinde pacea din regiune și poate din întreaga lume. Pentru Ucraina este importantă semnarea Declarațiilor de condamnare a Rusiei pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Activele înghețate ale Rusiei trebuie să fie folosite la reconstrucția Ucrainei și este foarte important de contracarat dezinformarea. Vom face tot posibilul ca Ucraina și R. Moldova să se integreze în UE. Mulțumim R. Moldova pentru ajutorul acordat refugiaților ucraineni”, a conchis Kondratiuk.

Oficialul din Ucraina are la Chișinău programate întrevederi cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, cu reprezentanți ai Ministerului de Externe și ai Ministerului Educației și Cercetării.

img24003135

img24003135

img24003135

img24003135

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!