ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Olga Harcenko, producătoare din stânga Nistrului care face poveste din brânzeturi

15:09 | 17.05.2024 Categorie: Regiuni

Un produs sănătos, gustos și prietenos cu mediul

Un produs sănătos, gustos și prietenos cu mediul – asta și-a propus să creeze Olga Harcenko atunci când a înființat la Tiraspol o mini-fabrică de producere a cașcavalurilor artizanale. În procesul de producere, Olga respectă metodele tradiționale de fabricare a brânzeturilor, care păstrează gustul și valoarea nutritivă a produsului timp de mai multe luni. „Producția noastră se bazează pe ideea de a crea un produs viu. În timpul procesului de producție nu folosim substanțe chimice, doar lapte, apă, sare, bacterii lactice și enzime pe bază de plante”, ne spune Olga Harcenko.

Principala preocupare a antreprenoarei este ca produsul final să fie nu doar o experiență gustativă delicioasă, ci și un produs sănătos pentru toată lumea, bogat în proteine, calciu și alți nutrienți importanți. Brânzeturile nu sunt doar o sursă valoroasă de substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal, dar și cea mai eficientă modalitate de conservare a produselor lactate. Producătoarea este de părere că astfel de activități generează venituri suplimentare pentru fermieri și contribuie la dezvoltarea economică a localității.

A participat la un concurs organizat de proiectul PNUD

Pentru a-și dezvolta afacerea, Olga Harcenko a participat la concursul organizat de proiectul PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, cu asistența financiară a Suediei. Concursul era destinat femeilor cu activitate economică în gospodării casnice care doreau să dezvolte o afacere prietenoasă mediului și rezilientă la schimbările climatice.

Producătoarei i-a fost oferit echipament modern de procesare și formare a brânzeturilor cu o capacitate de 150 de litri. Acest lucru a făcut posibilă procesarea de două ori mai rapidă a laptelui decât anterior și sporirea calității produsului finit. Cașcavalurile artizanale se bucură tot mai mult de popularitate, motiv pentru care Olga deja a dezvoltat o rețea de clienți fideli în stânga Nistrului și își dorește să o dezvolte pe malul drept.

„Asistența financiară și mentoratul obținut în cadrul proiectului mi-au permis să-mi realizez visul. Acum pot spune cu încredere că aceasta a fost cea mai bună investiție pentru viitorul familiei”, spune Olga Harcenko. Aflată la început de cale, antreprenoarea spune că ajutorul obținut în cadrul proiectului a fost un imbold extraordinar de a continua dezvoltarea afacerii și de a perfecționa rețetele de producere a brânzeturilor.

Olga consideră că fabricarea produselor ecologice nu înseamnă doar să ai grijă de sănătatea oamenilor, dar și de natură. „Ingredientele naturale nu numai că hrănesc organismul, ci au și un impact pozitiv asupra mediului. Mai puține substanțe chimice folosite în alimente înseamnă mai puțină poluare a apei, a solului și a aerului. Aceasta este mica mea contribuție la echilibrul ecologic”, susține producătoarea.

Producerea cașcavalurilor artizanale – o afacere înfloritoare în stânga Nistrului

De aceeași părere este și Ludmila Șelencova din satul Crasnogorka din stânga Nistrului, care produce cașcavaluri artizanale din lapte de capră, utilizând energie verde. Datorită asistenței obținute din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, Ludmila are acum echipament modern de producere a cașcavalului, dar și panouri solare pentru alimentarea liniei de producere a brânzeturilor. 

„Sustenabilitatea a fost întotdeauna importantă pentru mine. Nu doar ne străduim să satisfacem nevoile clienților noștri, ci și să ne gândim la viitor. Utilizarea panourilor solare și a altor surse de energie regenerabilă ne ajută să respectăm natura și să devenim mai independenți financiar”, ne spune producătoarea.

Acestea sunt două din cele 120 de femei care au obținut mentorat și echipamente de până la 4.400 dolari din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” pentru a iniția în gospodăriile lor activități economice reziliente la schimbările climatice. Beneficiarele au fost selectate în cadrul a două concursuri publice organizate de proiectul PNUD, la care au participat femei din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, Dubăsari, UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană. (După PNUD)

Cor. Lilia Grubîi

img24003639

img24003639

img24003639

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!