ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

2016 a fost declarat Anul Mihail Grecu

14:05 | 21.04.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Parlamentul a adoptat astăzi un proiect de hotărîre cu privire la declararea anului 2016 drept Anul Mihail Grecu, în legătură cu împlinirea a 100 de ani de la nașterea artistului plastic, informează MOLDPRES.

Maestrul Emerit al Artei, Artist al Poporului, Mihail Grecu s-a născut la 22 noiembrie 1916, în satul Faraonovka (Cetatea Albă, astăzi regiunea Odesa, Ucraina). „Pictor român din Basarabia care a fondat modernismul plastic basarabean și a contribuit la formarea Școlii Naționale de Pictură”, notează Wikipedia despre maestru.

Mihail Grecu este un nume de primă mărime în pictura națională. „Artistul s-a remarcat pe parcursul vieții ca fiind un pictor inovator, care a revoluționat artele plastice din Moldova, dar și din întreg spațiul ex-sovietic, rămînînd în același timp un adept și continuator al tradiției românești”, a specificat Ministerul Culturii.

În anul 1935 a fost distins cu Premiul Mare al tineretului artistic din România, în 1960 cu ordinul „Insigna de Onoare”, în 1966 i-a fost acordată medalia de aur a EREN a URSS pentru tabloul „Zi de toamnă”, în 1972 i-a fost conferit titlul onorific „Maestru Emerit în Arte”, RSSM, în 1978 i s-a acordat Premiul de Stat al RSSM, în 1992 a devenit membru de onoare al AȘM din R. Moldova şi  în acelaşi an a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”.

Tablourile maestrului Grecu se păstrează în galerii și muzee de prestigiu, fiind menționate în publicații de specialitate din multe țări. Artistul a participat la expoziții în China, Bulgaria, Cehia, Japonia, Canada, Croația, România, Estonia, Azerbaidjan, Letonia și Lituania.

Mihail Grecu s-a stins din viață la 9 aprilie 1998, la Chișinău.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img16003208

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!