ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional împrumutul din Federația Rusă

21:46 | 07.05.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 7 mai. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat, joi, 7 mai, drept neconstituțional Acordul dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de 200 mln de euro statului moldovean, transmite MOLDPRES.

Ședința Curții Constituționale a durat aproape zece ore, deliberările s-au desfășurat pe durata a două ore.

Judecătorul Curții Constituționale, Eduard Ababei nu a participat la examinarea acestui  dosar, el s-a autorecuzat întrucât este rudă cu ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, implicat în negocierile cu partea rusă.

În același timp, reprezentantul Parlamentului în acest dosar, Vasile Bolea, a solicitat recuzarea judecătorului Nicolae Roșca, argumentând că acesta a fost membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, din acest motiv judecata acestuia ar putea fi părtinitoare. Solicitarea de recuzare a judecătorului Nicolae Roșca nu a fost admisă.

Sesizările de verificare a constituționalității au fost depuse de către deputatul grupului parlamentar Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, și parlamentarul Platformei DA, Dinu Plîngău.

img20003789

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!