ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Muzeul „Casa florilor” și colecția impresionantă de crini a lui Iurie Răileanu

14:32 | 24.07.2023 Categorie: Moldova Turistică

„Porțelan fin francez”, „Parisul de noapte”, „Senzație cosmică” – toate acestea sunt denumiri de crini din grădina lui Iurie Răileanu, care acum doi ani s-a mutat la țară pentru a crea un colț de rai pe pământ. În această săptămână, Vă invităm la Muzeul „Casa florilor” să descoperiți povestea și aspirațiile colecționarului de flori din satul Brănești, raionul Orhei.

„Casa florilor” își schimbă culoarea în funcție de sezon. Vara, aici domină crinii.

„Veți putea vedea de la varianta cea mai simplă a crinului, care crește și în cimitire, și la marginea drumului, până la variante de ultimă modă”, ne-a explicat Iurie Răileanu.

Cum a început totul

Iurie Răileanu este jurnalist de profesie. S-a făcut cunoscut prin semnarea mai multor albume de fotografii, printre care „Discover Moldova” și „Etno Moldova”. Se pare că pasiunea pentru flori își are originea în anul 1997.

„Am făcut un material cu botanista Eugenia Cernei prin 97. Ea mi-a povestit despre iriși, câte specii sunt, cum le încrucișează. Câțiva ani mai târziu o bancă din Republica Moldova a organizat un concurs privind elaborarea unui calendar. Au participat vreo 300 de fotografi. Mie mi-a venit ideea să fac niște slide-uri cu o mie de culori de iriși. Am fost și la Kiev, București, Iași, am fotografiat peste tot. Am câștigat Premiul mare – 6 mii de dolari, cu care mi-am luat o locuință. Prin 2006 am găsit materialul cu Eugenia Cernei în arhivă și am început să studiez genetica plantei și să fac selecții. Când am căpătat primele nuanțe,am rămas foarte mulțumit”, și-a amintit Iurie Răileanu.

Ulterior a investit într-o colecție de iriși, dar spațiul pe care îl avea era limitat.

„La început mă ocupam cu selecția florilor, căpătam soiuri noi la Chișinău. Timp de 6 ani, s-au înmulțit atâtea semincioare, că m-am gândit să-mi caut un loc la țară”, ne-a spus el.

Așa a ajuns să locuiască în satul Brănești, din raionul Orhei. Potrivit lui, locul a fost ales în funcție de calitatea solului și climă. Având adunate un număr impunător de plante, a decis să deschidă un muzeu în aer liber.

Visul cel mare

Selecția reprezintă un proces important pentru Iurie Răileanu. Anume acest lucru îi permite să obțină flori în culori unice, însă e nevoie de multă răbdare și timp: pentru a vedea prima floare, trebuie să treacă ani.

„Atunci când fac selecția, nu mă bazez pe principii stricte. Mă simt ca un pictor. Am căpătat niște nuanțe absolut inedite. Să știți că dacă un pictor amestecă culorile, floarea le suprapune”, ne-a explicat Iurie.

Visul său mare este să creeze soiuri de plante unice, care cresc doar în Republica Moldova. Potrivit colecționarului, la nivel internațional se organizează concursuri tematice cum ar fi „Cel mai frumos iris din lume”, în cadrul căruia și-ar dori mult să participe.

„Regulile sunt foarte stricte, nu e atât de simplu. Floarea o păstrezi la tine 5 ani până la înflorire, apoi 3 ani după înflorire. Cataloghezi absolut orice informație despre floare: cât de rezistentă a fost la frig, câte butoane face etc. După aceea o trimiți la concurs. Acolo o țin și ei 3 ani de zile, iar după asta se decide dacă participi sau nu la concurs. Speranța mea e să capăt un iris pentru acest concurs. Vă imaginați să fie un „Chișinău de seară” cel mai frumos iris din lume?”, ne-a mărturisit Iurie Răileanu.

Muzeul „Casa florilor”

În acest an, Iurie Răileanu planifică să dezvolte infrastructura și să instaleze panouri informative la fiecare colecție de flori. De asemenea, își dorește să creeze câte un „pașaport” pentru florile din propria selecție.

„Măcar să am vreo 10 denumiri, să demonstrăm că și noi, moldovenii, avem florile noastre”, a spus Iurie.

Un soi nou de iris i l-a dedicat regretatei cântărețe Maria Drăgan, iar acum este în căutarea crinului care va purta numele Veronicăi Micle.

În grădina lui Iurie Răileanu mai poți admira o colecție de coloane vechi din piatră adunate de la săteni. Cea mai veche e de prin anul 1864. Aici ar fi de menționat că Brăneștiul este o localitate cu vechi tradiții în cioplitul în piatră.

„Le cumpăr de la oamenii din sat. Am 17 piloni de pridvor, se mai numesc „stâlpul vieții”. Cel mai vechi este cel mai mic. Știți de ce erau atât de mici? Pentru a te închina în fața casei înainte de a intra”, ne-a explicat Iurie.

Până în prezent, în această grădină au fost investiți circa 350 de mii de lei, dar mai e nevoie de bani pentru modernizarea ei.

„Am depus cereri pentru granturi, poate voi avea norocul să câștig, să-mi fac cărările spre flori, ar fi mai ușor sa le îngrijesc. Nu am nevoie de un milion, măcar un 200 de mii de lei”, a menționat Iurie.

Există și o taxă de intrare pentru vizitatori – 25 de lei – dar nu este obligatorie.

„Dacă vă place – achitați, dacă nu vă place – nu achitați”, a concretizat colecționarul.

La finalul excursiei, Iurie Răileanu ne-a invitat să mai venim o dată toamna, când vor înflori crizantemele. Ne-a spus că a plantat 100 de nuanțe. Dar cel mai impresionat este faptul că în luna octombrie, în grădina colecționarului din Brănești, vor înflori din nou irișii.

Reporter Iulia Pădureanu. Fotoreporter Andrei Mardari

img23005880

img23005880

img23005880

img23005880

img23005880

img23005880

img23005880

img23005880

img23005880

img23005880

img23005880

img23005880

img23005880

img23005880

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!