ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maestrul Cristian Măcelaru a susținut o conferință la Chișinău

16:06 | 27.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Pasiune, emoție, dedicație și multă muzică bună – de asta au avut parte spectatorii care ieri, dând curs invitației de a participa la unul dintre cele mai importante evenimente organizate în acest an de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău – Conferința de promovare a Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu”, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Liviu Sebastian Jicman, președintele Institutului Cultural Român, maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu”, Cristina Uruc, managerul ARTEXIM, Monica Babuc, directorul ICR Chișinău și violonista Alexandra Conunova, laureată a Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2011.

Conferința a fost moderată de Monica Babuc, directorul ICR Chișinău, care, în preambulul conferinței a salutat prezența, pentru prima data la Chișinău, a maestrului Cristian Măcelaru și a managerului Cristina Uruc, declarând că a venit timpul ca Festivalul Internațional „George Enescu” să fie mai bine cunoscut și de ce nu, să aibă o extensie și la Chișinău. Monica Babuc a evidențiat faptul că Festivalul Concurs „George Enescu” este cel mai de proporții eveniment cultural european și importanța sa artistică și educativă
nu poate fi subestimată!

Potrivit unui comunicat de presă al ICR, prezent la eveniment, Liviu Sebastian Jicman, președintele Institutului Cultural Român a afirmat că instituția pe care o reprezintă are, de mai multi ani, un parteneriat strategic cu Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu”, a cărui scop final este promovarea prin toate reprezentanțele din străinătate a celui mai important produs cultural al României și, totodată a celui mai valoros și mai mare festival international de muzică din lume.

Maestrul Cristian Măcelaru a vorbit despre lucrurile și direcțiile noi adoptate în cadrul celor două evenimente culturale majore, ca parte a viziunii sale despre ceea ce trebuie să reprezinte și să promoveze acestea. În primul rând, să transforme Concursul Internațional „George Enescu” într-un proces de cunoaștere și devenire, în mai mult decât o simplă competiție, un eveniment în urma căruia toți să aibă de câștigat: participanții – care vor avea ocazia să cânte alături de mari orchestre, să fie ascultați și apreciați de un juriu format din mari personalități din domeniul muzicii; publicul – care va avea ocazia să asculte interpretări de excepție, inclusiv recitaluri susținute de membrii juriului – muzicieni de talie mondială și juriul care va avea ocazia să descopere și încurajeze noi talente. În cel de-al doilea – să consolideze și să crească valoarea și magnitudinea Festivalului Internațional „George Enescu”, totodată , făcându-l cât mai accesibil publicului larg prin transmiteri live ale concertelor, înregistrări și promovare activă.

La rândul său, Cristina Uruc, managerul general ARTEXIM, a trecut în revistă etapele necesare pentru înscrierea la Concursul din acest an, precum și termenele-limită pentru cei interesați să participe, referindu-se pe larg si la desfășurarea propriu-zisă a concursului, care va avea loc la sfârșitul lunii august și în luna septembrie și dezvăluind datele exacte la care se vor desfășura etapele, concertele și toate evenimentele adiționale din cadrul Concursului.

De asemenea, Cristina Uruc a subliniat că Consursul Internațional „George Enescu” a reprezentat, de-a lungul timpului, o adevărată rampă de lansare pentru unii dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, de la celebrul Radu Lupu sau Elisabeth Leonskaja, până la Luiza Borac și Nemanja Radulović. În acest context, ea a invitat muzicienii tineri să se înscrie la Concurs, să participle la activitățile adiționale prevăzute în cadrul ediției din acest an și să interacționeze cât mai mult cu organizatorii care au deschiderea și disponibilitatea necesare pentru a le răspunde la toate întrebările sau curiozitățile care pot să apară pe parcurs.  

Invitata specială a serii a fost violonista Alexandra Conunova, laureată  a premiului II al ediției din 2011 a concursului care a spus că aceste competiții sunt extrem de utile și necesare pentru muzicienii tineri, pentru că aici nu e vorba doar de ambiție, e vorba și de conexiunea umană și de interacțiunea cu colegii.

După pauză, a urmat un recital extraordinar de cameră susținut de pianistul Nathanael Gouin (Franța) și violonista Alexandra Conunova (Republica Moldova / Elveția). În preambului evenimentului, Alexandrei Conunova – una dintre cele mai talentate și apreciate violoniste originare din Chișinău, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a înmânat personal distincția supremă de Artist al Poporului.

La recitalul care a urmat ceremoniei de premiere au asistat, pe lângă Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu și participanții la conferință: Cristian – Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova; Sergiu Nistor, consilier Prezidențial Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, Președinția României, Angela Brașoveanu, consilier prezidențial în domeniul culturii, Președinția Republicii Moldova, Sergiu Prodan, ministrul Culturii al Republicii Moldova; și numeroși reprezentanți ai mediului artistic și diplomatic la Chișinău.

img24003112

img24003112

img24003112

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!