ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academicianul Gheorghe Ghidirim a fost omagiat la AȘM la 85 de ani de la naștere

19:22 | 27.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. La Academia de Științe a Moldovei a avut loc ieri o festivitate de omagiere a Academicianului Gheorghe Ghidirim, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, deținător al Ordinului Republicii, la 85 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

În mesajul său de felicitare, Președintele AȘM, Academicianul Ion Tighineanu, moderatorul manifestării, a menționat că un copil de la țară, prin muncă, dăruire de sine și consacrare totală, a atins cele mai înalte culmi ale științei medicale, demonstrând o activitate multidimensională de anvergură. A susținut cu brio tezele de doctor și doctor habilitat în științe medicale, a devenit profesor universitar, a activat mulți ani în calitate de șef al Catedrei de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi” a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, este fondatorul școlii științifice în pancreatologie, a pregătit 36 de cercetători cu grade științifice în diferite domenii ale chirurgiei: 14 doctori habilitați și 22 doctori în medicină. 

„Academicianul Gheorghe Ghidirim s-a implicat plenar în edificarea bazei noului stat independent – Republica Moldova, în calitate de deputat al Poporului și Ministru al Sănătății – Primul Ministru al Sănătății al Republicii Moldova (1990–1994). Academicianul Ghidirim a participat la elaborarea Declarației de Independență a Republicii Moldova, la adoptarea imnului, stemei și a drapelului Republicii Moldova. Fiind ales membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, a participat activ la fondarea Secției de Științe Medicale a AȘM, asumându-și funcția de academician-coordonator al Secției circa 11 ani (1993–1995 și 1999–2008). Se bucură de o stimă deosebită în mediul academic al Republicii Moldova și peste hotarele ei: este membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România, membru de onoare al Societății de Chirurgie din România, al Societății Internaţionale de Chirurgie hepato-bilio-pancreatică și al Societății Mondiale de Chirurgie, acum doi ani a fost distins cu „Premiul pentru întreaga activitate medicală”, în cadrul Galei Elitelor Medicale și Forumului Serviciilor și Tehnologiilor Medicale”, a subliniat Președintele AȘM.

Potrivit sursei citate, cheia succesului Academicianului Gheorghe Ghidirim se ascunde în dragostea față de oameni și de plaiul natal, în devotamentul față de profesia aleasă, în munca asiduă de o viață. Într-un interviu publicat alaltăieri în „Literatura și Arta”, academicianul a menționat următoarele: „Pe parcursul anilor, în mai bine de 60 de ani de activitate, m-am convins că succesul oricărui om este asigurat de minimum trei factori: voința, munca asiduă și talentul”.

La rândul său, Președintele Academiei de Științe Medicale din România, profesorul Mircea Beuran, a afirmat că astăzi e o zi mare pentru un om mare – Academicianul Gheorghe Ghidirim, a cărui viață e aproape cât un veac. „Încununează o activitate în învățământul medical superior, contribuind la formarea de destine în mirifica lume a chirurgiei. Ca profesor și om de știință a combinat în permanență viața spitalicească cu cercetarea științifică, remarcându-se ca un rar dascăl. Prin măreția cursurilor sale a transmis urmașilor săi  de a veghea puritatea și frumusețea limbii române. Este o mare onoare pentru mine personal să fiu alături de aceste momente de împlinire a energiilor mirifice date de numele său - Gheorghe, așa cum a fost menționat mai înainte, să fie întărit de sănătate și iubirea celor dragi. În numele Biroului Executiv al Academiei de Științe Medicale, dumnealui fiind membru de onoare al acestei distinse instituții, îi dorim ani mulți cu sănătate, ani de împlinire și să fie înconjurat de căldura celor dragi. Domnule Academician, rămâi pentru mine fratele drag și figura de referință a lumii medicale și chirurgicale din Republica Moldova, sora noastră dragă. Calde îmbrățișări și la mulți ani, dragul meu prieten”, a mai spus profesorul Mircea Beuran.

În context, vicepreședintele AȘM, Academicianul Eva Gudumac  a remarcat că noi trebuie să ne mândrim că în R. Moldova se nasc asemenea personalități ca Gheorghe Ghidirim. „A prezentat chirurgia noastră din Moldova peste hotare. Este cunoscut de către mulți oameni. A întors în familii sănătatea, a întors zâmbetele, a întors sănătatea celor care au copii, care au nepoți, care dau generații. Și pentru această viață zbuciumată, pentru aceste nopți nedormite, pentru aceste retrăiri la patul pacientului, merită să-l salutăm și să-l prețuim”, a constatat  Academicianul Eva Gudumac. În continuare i-au adus mesaje de felicitare omagiatului academicienii Mihai Cimpoi, Aurelian Gulea, Teodor Furdui, membrul corespondent al AȘM, Viorel Prisăcaru, profesorul Nicolae Ghidirim, fratele omagiatului ș.a.

S-a născut la 22 aprilie 1939, la Olănești, raionul Ștefan Vodă. După absolvirea cu mențiune a școlii de șapte clase din satul natal (1953), își face studiile la Colegiul de medicină din Tighina (1953-1956). Gheorghe Ghidirim este fondatorul Școlii de pancreatologie. A efectuat prima colecistecomie laparoscopică în R. Moldova. Este membru de onoare a mai multor organizații și instituții științifice din țară și de peste hotare: Societatea de Chirurgie laparoscopică din România, Societatea Internațională de Chirurgie „Nicolae Pirogov” din Rusia, Societatea Mondială de Chirurgie, Societatea Internațională de Chirurgie Hepatobiliopmncreatică ș.a. În 2005 i se conferă „Ordinul Republicii”, în 2011 devine laureat al Premiului Național în domeniul ştiinței. A pregătit 36 de doctori și doctori habilitați în medicină. Academicianul Gheorghe Ghidirim este cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

img24003113

img24003113

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!