
Descoperirile arheologice la Turnul clopotniței din Vadul Rașcov aduc plusvaloare patrimoniului cultural al R. Moldova
La Turnul clopotniței din satul Vadul Rașcov, raionul Şoldăneşti au fost realizate săpături arheologice, care sunt parte componentă a lucrărilor de restaurare și conservare demarate cu sprijinul Uniunii Europene și Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.
„Aceste descoperiri arheologice aduc plusvaloare patrimoniului cultural al Republicii Moldova, inclusiv subliniază importanța conservării și restaurării acestor monumente pentru generațiile viitoare”, explică PNUD.
Potrivit sursei citate, săpăturile arheologice preventive au dezvăluit detalii neașteptate despre acest edificiu medieval, oferind arhitecților noi perspective pentru proiectul de restaurare.
„Turnul clopotniței din Vadul Rașcov care datează din secolul XVII a fost ridicat de meșteri anonimi în stilul arhitecturii medievale moldovenești, iar săpăturile arheologice ar putea scoate la iveală descoperiri interesante”, precizează PNUD.
Turnul clopotniței va fi unul din cele patru obiective din patrimoniul cultural-istoric care va fi restaurat parțial prin intermediul programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Săpăturile arheologice au fost realizate de Agenția Națională Arheologică.
O clopotniță, o sinagogă și fațadele unei clădiri istorice și a unei mănăstiri rupestre – acestea sunt cele patru obiective de pe ambele maluri ale râului Nistru care vor fi restaurate și conservate cu suportul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.
Prin urmare vor fi realizate lucrări de restaurare și conservare la următoarele obiective:
- Mănăstirea Rupestră din satul Țâpova, raionul Rezina;
- Turnul clopotniței din satul Vadul lui Rașcov, raionul Șoldănești;
- Ruinele Marii Sinagogi din Rașcov;
- Fațada edificiului Băncii de economii și Trezorerie din perioada interbelică din Tighina (Bender).
Sinagoga din Rașcov este în cea de-a două etapă de conservare și restaurare, prima etapă fiind derulată cu succes datorită susținerii oferite de Uniunea Europeană și PNUD. De această dată lucrările se vor axa pe restaurarea Minorei din sala mare și a Aron Codeș-ului din sala mică, cu recuperarea părților originale din colecții individuale.
Bugetul estimat pentru fiecare obiectiv este de cca 72.000 de euro.
Restaurarea și conservarea obiectivelor din patrimoniul cultural este parte componentă a programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Anterior, cu suportul UE și PNUD au fost restaurate și conservate 12 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv a două edificii de anvergură: clădirea Circului din Chișinău și Cetatea Tighina (Bender).
Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.
R. Moldova și Franța consolidează cooperarea bilaterală în domeniul patrimoniului cultural
Spectacolul „Anna Karenina”, pe scena Teatrului Geneza Art
Ansamblul „Plăieșii” a lansat albumul de cântece religioase „Imnul credinței” la Muzeul Național de Artă
GALERIE FOTO // Ansamblul „Plăieșii” a lansat albumul „Imnul credinței”
FOTO // Expoziția „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)” a fost inaugurată în satul Ivancea
Expoziția „Chișinăul interbelic în imagini și documente”, joi la Biblioteca Națională
Tablourile pictorului Teodor Buzu vor fi vernisate în Cehia
Povestea migrației prin ochii scriitoarei Claudia Partole: „Viața unei nopti am scris-o în genunchi”
GALERIE FOTO // Statuia Reginei Maria este instalată în centrul capitalei
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Noul Cod funciar, intrat astăzi în vigoare, aduce mai multe beneficii pentru agricultori
„MOLDPRES” și „ARMENPRESS”, acord de colaborare pentru diversificarea spațiului informațional din ambele state. Vitalie Hadei: „Știri și interviuri din prima sursă, pentru a informa publicul despre realitățile de la Chișinău și Erevan”
Sprijinul populației pentru tranziția verde a Republicii Moldova, estimat într-un studiu de Institutul de Mediu de la Stockholm
Perspectivele R. Moldova în implementarea politicilor climatice de către MIDR, apreciate de Misiunea Direcției generale politici climatice a Comisiei Europene
Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, vine la Chișinău
Cadrul legal pentru protecția jurnaliștilor discutat la Parlament
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 35 de acte normative în luna martie
Secretarul de stat al Ministerului Energiei: Provocările cu care s-a confruntat Republica Moldova au fost transformate în oportunități
UE va majora sprijinul pentru reziliența energetică a Republicii Moldova
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Campionatul național de judo U-13 a reunit 400 de sportivi
Bilanțul cutremurului din Myanmar depășește 2.700 de morți
Evghenia Guțul rămâne în arest preventiv
Agricultorii din ţară, instruiți pentru procesul de depunere a cererilor de finanțare
Numărul procuraturilor teritoriale s-a redus de la 36 la 14