
Povestea migrației prin ochii scriitoarei Claudia Partole: „Viața unei nopti am scris-o în genunchi”
„Fiecare dintre cei plecați sunt o poveste de un dramatism incredibil”, spune scriitoarea Claudia Partole. Inspirată din destinele diasporei, Claudia Partole, a dat viața mai multor volume, dar „Totentanz sau Viața unei nopți”, este cartea pe care a scris-o în genunchi, cu lacrimi în ochi, a mărturist scriitoarea înr-un interviu pentru MOLDPRES.
Autoarea și-a propus să pună punct subiectului migrației nu înainte de a diagnostica fenomenul în cauză prin testarea la rezistență, o probă prin care trec majoritatea popoarelor și țărilor.
Cartea „Totentanz sau Viața unei nopți”, a fost scrisă de autoare în momente de profunde trăiri și reflecții. Claudia Partole a dorit să-și explice propria experiență legată de migrație și de fuga de acasă a poporului său.
„Este cartea pe care am scris-o în genunchi, unele pagini le-am plans. Inițial am vrut să-mi explic mie-mi această întâmplare a neamului, această fugă de acasă. Voiam să înțeleg dacă ceea ce se întâmplă e ceva firesc și, dacă după ce vom trece prin această rătăcire, revenind acasă cum vom arăta, cine vom ajunge a fi…”.
Cartea a luat naștere dintr-un personaj prototip, o prietenă care a fost luată de valul migrației.
„Aveam deja personajul prototip – o prietenă care s-a lăsat și ea dusă de val, numai că n-a rezistat. Străinătatea și boala au frânt-o…Ei i-am consacrat cartea. Este Silviei Andriuță, o foarte bună ziaristă…”.
Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, autoarea a ascultat poveștile celor care au trăit migrarea și a decis să experimenteze și ea acest proces, petrecând două luni în Austria.
„Acolo unde am poposit, în Austria, am scris această carte. Scriam nopțile. Expediam cele așternute pe foaie unei colege plecată și dânsa departe de casă. Ea a și fost cea care m-a îndemnat să dau viață acelor însemnări. Dar îmi trebuia pentru a structura cartea, a o înveșmânta, o formulă și am găsit-o, încorsetând mesajul în timp, într-o singură noapte…”.
Cartea a avut un succes nu doar în România, ci și în Italia. Autoarea a avut întâlniri cu cititori și la Torino, Brescia și Veneția, romanul a fost tradusă în italiană. La Veneția a fost publicată versiunea italiană, iar anul trecut a avut loc lansarea.
„Cel mai impresionant moment pentru mine a fost când, ajunsă la Roma, la întâlnire cu femeile noastre, am fost întrebată când și unde în Italia am muncit. Nu mă credeau că aș fi fost pentru prima data acolo. Multe situații le-am intuit, când scriam cartea, ca mai apoi să se adeverească”.
Claudia Partole este o scriitoare și jurnalistă din Republica Moldova, cunoscută pentru lucrările sale care abordează teme legate de migrație, identitate și destinele diasporei. Printre cele mai importante lucrări ale sale se numără „Viața unei nopți sau Totentanz”, „Straniera”, care explorează impactul migrației asupra indivizilor și comunităților, și „Călătoria unui vis”, o lucrare ce analizează dorințele și lupta pentru împlinirea unui ideal.
R. Moldova și Franța consolidează cooperarea bilaterală în domeniul patrimoniului cultural
Spectacolul „Anna Karenina”, pe scena Teatrului Geneza Art
Ansamblul „Plăieșii” a lansat albumul de cântece religioase „Imnul credinței” la Muzeul Național de Artă
GALERIE FOTO // Ansamblul „Plăieșii” a lansat albumul „Imnul credinței”
FOTO // Expoziția „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)” a fost inaugurată în satul Ivancea
Expoziția „Chișinăul interbelic în imagini și documente”, joi la Biblioteca Națională
Tablourile pictorului Teodor Buzu vor fi vernisate în Cehia
Descoperirile arheologice la Turnul clopotniței din Vadul Rașcov aduc plusvaloare patrimoniului cultural al R. Moldova
GALERIE FOTO // Statuia Reginei Maria este instalată în centrul capitalei
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Noul Cod funciar, intrat astăzi în vigoare, aduce mai multe beneficii pentru agricultori
„MOLDPRES” și „ARMENPRESS”, acord de colaborare pentru diversificarea spațiului informațional din ambele state. Vitalie Hadei: „Știri și interviuri din prima sursă, pentru a informa publicul despre realitățile de la Chișinău și Erevan”
Sprijinul populației pentru tranziția verde a Republicii Moldova, estimat într-un studiu de Institutul de Mediu de la Stockholm
Perspectivele R. Moldova în implementarea politicilor climatice de către MIDR, apreciate de Misiunea Direcției generale politici climatice a Comisiei Europene
Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, vine la Chișinău
Cadrul legal pentru protecția jurnaliștilor discutat la Parlament
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 35 de acte normative în luna martie
Secretarul de stat al Ministerului Energiei: Provocările cu care s-a confruntat Republica Moldova au fost transformate în oportunități
UE va majora sprijinul pentru reziliența energetică a Republicii Moldova
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Campionatul național de judo U-13 a reunit 400 de sportivi
Bilanțul cutremurului din Myanmar depășește 2.700 de morți
Evghenia Guțul rămâne în arest preventiv
Agricultorii din ţară, instruiți pentru procesul de depunere a cererilor de finanțare
Numărul procuraturilor teritoriale s-a redus de la 36 la 14