
Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată expoziția „Cărările Luminii” semnată de artistul plastic Silviu Oravitzan. Evenimentul aduce în atenția publicului o selecție de lucrări care pot fi admirate până pe 11 mai 2025, relatează MOLDPRES.
Expoziția propune vizitatorilor o incursiune în arta profund simbolică a maestrului Oravitzan, ale cărui creații explorează relația dintre tradiția bizantină și expresia artistică contemporană, având în centru simbolul luminii.
„Sunt extrem de impresionat de abordarea maestrului Oravitzan. Pentru mine el este pictorul crucii, iar crucea este un simbol important pentru noi, este lumina și esența vieții. Eu văd în aceste picturi haine bisericești, care reflectă minuni și păstrează taina spovedaniei, taina împărtășaniei”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Oficialul a remarcat și faptul că expoziția vine să confirme intensificarea vieții culturale din Republica Moldova.
„Viața culturală în Republica Moldova este de o înaltă intensitate, pentru că în țara noastră vin mari artiști, iar Chișinăul devine acea vitrină pe care putem să etalăm rezultatele artiștilor. Această expoziție demonstrează pașii concreți în direcția Uniunii Europene”, a adăugat el.
Despre importanța aducerii acestei expoziții în Republica Moldova a vorbit și directorul Institutului Cultural Român, Monica Babuc.
„Institutul Cultural Român și-a dorit foarte mult această expoziție. Am depus foarte mult efort ca aceste lucrări, care au fost expuse la Iași, să ajungă și la noi. Silviu Oravitzan este unul dintre cei mai buni artiști plastici din tot spațiul românesc, cu o valoare unicală, care știe să pătrundă cu gândirea și maniera sa interpretativă, care știe să ne aducă valorile creștine, pe care practic noi le cunoaștem, dar când vedem pictura lui înțelegem că cunoaștem puțin și ne poate învăța foarte multe”, a menționat Monica Babuc.
Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, a remarcat simbolistica profundă a lucrărilor expuse.
„Fiecare lucrare reprezintă la prima vedere crucea și bineînțeles lumina. De fapt, maestrul Oravitzan a încercat să vorbească prin aceste lucrări despre punct. Punctul este centru, iar în centru el devine lumina”, a declarat Constantin-Emil Ursu.
Profesor Radu Preda a completat perspectiva spirituală asupra lucrărilor artistului.
„Această expoziție ne vorbește despre universalitatea evangheliei. Lucrările sale vorbesc despre nostalgia paradisului. În lucrările lui Oravitzan este o lumină fundamentală, iar asta este partea lui de terapie, într-o lume depresivă. În lucrările sale se poate vedea o explozie de nădejde”, a specificat Radu Preda.
Silviu Oravitzan s-a născut pe 4 octombrie 1941, în localitatea Ciclova Montană, județul Caraș-Severin. Artistul are un portofoliu impresionant, cu zeci de expoziții internaționale, organizate la New York, Paris, Viena, Marsilia, dar și în importante muzee din România: Muzeul Țăranului Român, Muzeul de Artă din Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava și altele. Lucrările sale se regăsesc în colecții publice și private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, SUA și alte țări.
Expoziția de artă contemporană „Salonul de Primăvară” a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”
GALERIE FOTO // Centrul Expozițional Constantin Brâncuși. Deschiderea expoziției ,,Salonul de primăvară 2025”
Avanpremiera spectacolului „Lista pentru care merită să trăiești". Regizorul Nelly Cozaru: „Veți descoperi o piesă din propriul vostru puzzle”
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Biblioteca Națională invită la expoziția „Hans Christian Andersen - magia cuvântului inspirat”
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Teatrul Național din Chișinău găzduiește comedia „O scrisoare pierdută” în regia lui Horațiu Mălăele
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove
VIDEO // Oferta pentru masa de Paști la piețele din Chișinău: cozonaci, miel și ouă - prețurile variază în funcție de produs și preferințele cumpărătorilor
Investiții de 31 de milioane de lei la Ialoveni. Peste 12 mii de locuitori din cinci sate vor avea acces la apă potabilă la robinet
Integrarea sistemului financiar moldovenesc în spațiul european: Băncile din Republica Moldova au depus primele dosare pentru aderarea la SEPA
Ordinul lui Putin de a „suspenda” loviturile asupra infrastructurii energetice din Ucraina a expirat
Cum va fi vremea de Paști. Prognoza meteo pentru zilele de sâmbătă și duminică
VIDEO // Foametea din 1946-1947. Tragedia văzută prin ochii copiilor de atunci
Lucrările de construcție a Liniei Electrice Vulcănești - Chișinău avansează pe o distanță de 100 de kilometri, cu peste 300 de fundații de piloni finalizate
Ofițerii INI și procurorii PCCOCS efectuează percheziții în UTA Găgăuzia
Producători și vânzători de mezeluri, verificați de Fisc
Carabinierii moldoveni pleacă într-o misiune de menținere a păcii în Kosovo
Construcția Podului de la Ungheni peste râul Prut va fi lansată pe 26 aprilie printr-un eveniment deosebit. Vladimir Bolea: „Este un proiect de suflet”
Fostul negociator-șef al Sloveniei pentru aderarea la UE și-a împărtășit experiența cu instituțiile din Republica Moldova
Elevii au ieșit în vacanța de Paști
GALERIE FOTO // Piața Centrală, împânzită de cumpărători în preajma Paștelui