
La Chişinău a fost lansat Calendarul Naţional 2025, consacrat Anului Eminescu
Suita de evenimente prilejuite de marcarea Anului Mihai Eminescu a fost completată astăzi de lansarea Calendarului Național 2025, sub egida Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Ediţia din acest an are un caracter enciclopedic, incluzând o serie de nume de referință din domeniul științei, culturii și artei, personalități reprezentative din ţara noastră, din întreg spațiul românesc, precum și din cultura și civilizația universală, transmite MOLDPRES.
Potrivit Elenei Pintilei, directorul Bibliotecii Naționale și membră a colegiului de redacție a „Calendarului Național”, lucrarea din 2025 are o conotaţie specială, fiind încadrată în marele eveniment jubiliar al lui Mihai Eminescu.„Lucrarea este consacrată Anului Mihai Eminescu, designul coperților și interiorul lucrării reflectă evenimentul dat. Articolele incluse sunt însoțite de o bibliografie selectivă, iar criteriul principal de selectare a numelor este cel valoric”, a relevat şefa BNRM.
Conform directorului Bibliotecii Naționale, această publicație culturală de referință este solicitată de către principalele instituții din stat, misiunile diplomatice din Republica Moldova și peste hotare, mass-media, instituții de cultură și educaționale, cercetători, scriitori ş.a.
În cele 544 de pagini, lucrarea cuprinde informații despre 660 de date memorabile, distribuite pe luni, prezintă informații despre circa 600 de evenimente naționale și internaționale aniversare, comemorative, profesionale și sărbători ce vor fi marcate în anul 2025.Printre personalitățile marcante din domeniile științei, culturii și artei din țară documentate se regăsesc filologul și poetul Nicolae Mătcaș; etnomuzicologul Andrei Tamazlâcaru; dirijorul Ștefan Canfil; juristul Alexei Barbăneagră; naistul Vasile Iovu; președintele Academiei de Științe a Moldovei Ion Tighineanu; interpreta de muzică populară Maria Iliuț; publicistul și dramaturgul Val Butnaru; poeta Claudia Partole; istoricul Gheorghe Negru; etnologa Varvara Buzilă; specialistele în biblioteconomie Maria Ciocanu, Liubovi Karnaeva, Elena Harconiță, Tatiana Ischimji, Vera Osoianu, Ludmila Corghenci, Nelly Țurcanu.
Totodată, în calendar au fost incluse și date despre cucerirea de către Ștefan cel Mare și Sfânt a Cetății Chilia (560 de ani); Bătălia de la Lipnic (555 de ani); Bătălia de la Podul Înalt (550 de ani); înființarea organizației „Arcașii lui Ștefan” (80 de ani); încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial (80 de ani); declanșarea Grevei generale a studenților, liceenilor și profesorilor la Chișinău (30 de ani) etc.
„Este important nu atât volumul, cât calitatea, pentru că la bază stau materiale ştiinţifice, care vor servi drept suport pentru multe studii savante. O să ne întâlnim pe parcursul anului la evenimente, reflectate în acest calendar, care este o oglindă a identităţii noastre naţionale şi culturale. Trăim vremuri tulburi, dar ghidaţi de marele Eminescu şi cultura noastră, vom reuşi”, a relevat la eveniment președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu.
La rândul său, scriitorul şi cercetătorul Nicolae Schiţco a estimat că acest calendar este o carte de vizită a culturii naţionale. „Nu doar ediţia anului 2025 este o lucrare de mare intensitate. Documentarea în formula clasică caracteristică Calendarului Naţional reprezintă calitatea informării. Or, cultura şi educaţia sunt esenţiale în dezvoltarea neamului”, a menţionat Nicolae Schiţco
Autoarele lucrării sunt Elena Barbos – Balinschi, Maria Ciobanu, Elena Harconiță și Ana Struță. Coordonatoarea ediției este Veronica Borș.
Festivalul „Mărțișor” 2025 // Peste 40.000 de spectatori și un program diversificat în țară și în diaspora
Expoziția de artă contemporană „Salonul de Primăvară” a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”
GALERIE FOTO // Centrul Expozițional Constantin Brâncuși. Deschiderea expoziției ,,Salonul de primăvară 2025”
Avanpremiera spectacolului „Lista pentru care merită să trăiești". Regizorul Nelly Cozaru: „Veți descoperi o piesă din propriul vostru puzzle”
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Biblioteca Națională invită la expoziția „Hans Christian Andersen - magia cuvântului inspirat”
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Ordinul lui Putin de a „suspenda” loviturile asupra infrastructurii energetice din Ucraina a expirat
Cum va fi vremea de Paști. Prognoza meteo pentru zilele de sâmbătă și duminică
VIDEO // Foametea din 1946-1947. Tragedia văzută prin ochii copiilor de atunci
Lucrările de construcție a Liniei Electrice Vulcănești - Chișinău avansează pe o distanță de 100 de kilometri, cu peste 300 de fundații de piloni finalizate
Ofițerii INI și procurorii PCCOCS efectuează percheziții în UTA Găgăuzia
Producători și vânzători de mezeluri, verificați de Fisc
Carabinierii moldoveni pleacă într-o misiune de menținere a păcii în Kosovo
Construcția Podului de la Ungheni peste râul Prut va fi lansată pe 26 aprilie printr-un eveniment deosebit. Vladimir Bolea: „Este un proiect de suflet”
Fostul negociator-șef al Sloveniei pentru aderarea la UE și-a împărtășit experiența cu instituțiile din Republica Moldova
Elevii au ieșit în vacanța de Paști
GALERIE FOTO // Piața Centrală, împânzită de cumpărători în preajma Paștelui
Peste 400 de pompieri vor fi la datorie în Noaptea Învierii
Flux sporit de pasageri pe Aeroportul Chișinău în perioada Sărbătorilor Pascale. Autoritățile vin cu recomandări pentru călători
Droguri în valoare de jumătate de milion de lei, ridicate de polițiști. Două persoane, reținute
Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale noi din 18 mai 2025
ANSP avertizează: Consumul excesiv de alimente în perioada Paștelui poate avea consecințe grave asupra sănătății