ro
Cultură
04 Aprilie, 2025 / 11:05
/ Acum 7 zile

Republica Moldova și România vor dezvolta co-producții teatrale. Un memorandum a fost semnat la Chișinău

Memorandumul privind cooperarea în domeniul artelor teatrale între Republica Moldova și România a fost semnat azi la Chișinău. Inițiativă reprezintă un nou pas în aprofundarea relațiilor culturale în spațiul românesc și un sprijin important pentru dezvoltarea artei teatrale, comunică MOLDPRES. 

Prin semnarea acestui document, părțile își propun să sprijine dezvoltarea de co-producții teatrale, parteneriate între teatre naționale, companii independente, orchestre și ansambluri muzicale. De asemenea, vor facilita schimburile de regizori, actori, scenografi, coregrafi și alți profesioniști din domeniul artelor spectacolului. 

„La Chișinău și București deja se întâmplă lucruri minunate în acest domeniu. Anul acesta, în septembrie, vom asista la cea de-a zecea ediție a Reuniuni Teatrelor Naționale Românești. Chiar astăzi,  când toți românii sărbătoresc 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România și când celebrăm Ziua Mondială a Teatrului, teatrele naționale din București și Iași se află la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, în cadrul Turneului Unirii, cu trei spectacole extraordinare: „Haga”, „D'ale Carnavalului” și „O Scrisoare Pierdută.

Memorandumului semnat astăzi, privind parteneriatele în domeniul teatrului, vine să întărească, să înnobileze și să amplifice promovarea  producțiilor teatrale în cadrul unor festivaluri, turnee și evenimente culturale de anvergură, e un gest de reconfirmare comună a parteneriatului cultural românesc”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Memorandumul prevede, totodată, organizarea și desfășurarea Festivalului Teatrelor Naționale din România și Republica Moldova, participarea comună la festivaluri internaționale și promovarea spectacolelor din cele două țări.

Un alt aspect important al documentului vizează mobilitatea artistică, sprijinind turnee, rezidențe artistice și schimburi de experiență între profesioniștii din domeniul artelor spectacolului. De asemenea, se vor organiza workshop-uri, conferințe și seminarii pentru dezvoltarea competențelor artiștilor.

Cooperarea dintre cele două ministere se va extinde și în cadrul programelor europene, prin proiecte dedicate, facilitând implicarea instituțiilor teatrale și muzicale în Programul „Europa Creativă” și în alte rețele culturale europene.