
Republica Moldova și România vor dezvolta co-producții teatrale. Un memorandum a fost semnat la Chișinău
Memorandumul privind cooperarea în domeniul artelor teatrale între Republica Moldova și România a fost semnat azi la Chișinău. Inițiativă reprezintă un nou pas în aprofundarea relațiilor culturale în spațiul românesc și un sprijin important pentru dezvoltarea artei teatrale, comunică MOLDPRES.
Prin semnarea acestui document, părțile își propun să sprijine dezvoltarea de co-producții teatrale, parteneriate între teatre naționale, companii independente, orchestre și ansambluri muzicale. De asemenea, vor facilita schimburile de regizori, actori, scenografi, coregrafi și alți profesioniști din domeniul artelor spectacolului.
„La Chișinău și București deja se întâmplă lucruri minunate în acest domeniu. Anul acesta, în septembrie, vom asista la cea de-a zecea ediție a Reuniuni Teatrelor Naționale Românești. Chiar astăzi, când toți românii sărbătoresc 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România și când celebrăm Ziua Mondială a Teatrului, teatrele naționale din București și Iași se află la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, în cadrul Turneului Unirii, cu trei spectacole extraordinare: „Haga”, „D'ale Carnavalului” și „O Scrisoare Pierdută.
Memorandumului semnat astăzi, privind parteneriatele în domeniul teatrului, vine să întărească, să înnobileze și să amplifice promovarea producțiilor teatrale în cadrul unor festivaluri, turnee și evenimente culturale de anvergură, e un gest de reconfirmare comună a parteneriatului cultural românesc”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Memorandumul prevede, totodată, organizarea și desfășurarea Festivalului Teatrelor Naționale din România și Republica Moldova, participarea comună la festivaluri internaționale și promovarea spectacolelor din cele două țări.
Un alt aspect important al documentului vizează mobilitatea artistică, sprijinind turnee, rezidențe artistice și schimburi de experiență între profesioniștii din domeniul artelor spectacolului. De asemenea, se vor organiza workshop-uri, conferințe și seminarii pentru dezvoltarea competențelor artiștilor.
Cooperarea dintre cele două ministere se va extinde și în cadrul programelor europene, prin proiecte dedicate, facilitând implicarea instituțiilor teatrale și muzicale în Programul „Europa Creativă” și în alte rețele culturale europene.
Premierul Dorin Recean a vizitat cavoul Macri-Donici, restaurat de curând cu sprijinul Uniunii Europene
O moldoveancă din Italia își propune să înalțe un monument dedicat femeilor migrante
VIDEO // Monumentul Reginei Maria a României, inaugurat la Chișinău în cadrul unei ceremonii solemne
GALERIE FOTO // Inaugurarea Monumentului Reginei Maria a României
R. Moldova și Franța consolidează cooperarea bilaterală în domeniul patrimoniului cultural
Spectacolul „Anna Karenina”, pe scena Teatrului Geneza Art
Ansamblul „Plăieșii” a lansat albumul de cântece religioase „Imnul credinței” la Muzeul Național de Artă
GALERIE FOTO // Ansamblul „Plăieșii” a lansat albumul „Imnul credinței”
FOTO // Expoziția „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)” a fost inaugurată în satul Ivancea
Speakerul Igor Grosu a avut la Washington întrevederi cu senatori și congresmeni americani
Lucrările de modernizare a stației de epurare în orașul Căușeni sunt în etapa de finalizare
Mai multe terenuri din Leova şi Cimişlia, transmise în proprietatea statului pentru construcția drumurilor naționale de importanță strategică
Trei morți și peste 30 de răniți în atacuri cu drone la Harkov
Fiscul va avea program de activitate extins în perioada recepționării declarațiilor privind impozitul pe venit de la persoane fizice
Dolarul scade cu 41 de bani
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în raionul Briceni
METEO // Vineri revin ploile
Prim-ministrul Dorin Recean a discutat cu locuitorii din satul Roșcani, Anenii Noi
Încă o persoană a fost reținută în dosarul morții unei femei la un salon de frumusețe din capitală
Premierul Dorin Recean, la Conferința „Inteligența Artificială & Big Data”: „Să transformăm Republica Moldova în cea mai tehnologizată versiune a sa”
Moldova va adera la Convenția de la Haga privind obținerea de probe în străinătate
Peste 209.000 de apeluri au fost înregistrate la Serviciul 112 în luna martie. Ambulanța, cea mai solicitată
Dorin Recean la conferința privind inteligența artificială și big data: „Moldova are toate resursele necesare pentru a contribui la dezvoltarea și aplicarea tehnologiilor digitale”
Poșta Moldovei dezminte informațiile false privind un presupus anunț despre traducere contra cost pentru pensionari
Republica Moldova și UE intensifică dialogul în domeniul transporturilor pentru o conectivitate mai bună