
35 de organizații ale societății civile vor primi suport financiar pentru a implementa inițiative de promovare a consumului responsabil de energie
Organizațiile societății civile vor primi suport financiar pentru a implementa, în parteneriat cu autoritățile publice locale, inițiative de promovare a consumului responsabil de energie și a soluțiilor de eficiență energetică în clădirile unde sunt prestate servicii sociale, transmite MOLDPRES.
Granturile, de aproximativ 87 000 de euro fiecare, sunt acordate în cadrul proiectului „Parteneriate Locale pentru Eficiența Energetică în Servicii Sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu IP Keystone Moldova și AO Fondul de Inovații Sociale din Moldova.
Prin intermediul acestor granturi, clădirile unde se prestează servicii sociale vor fi transformate în spații eficiente energetic, contribuind astfel la reducerea costurilor de întreținere și reinvestirea resurselor economisite. Astfel, vor fi izolați termic pereții și acoperișurile, vor fi modernizate sistemele de încălzire, vor fi înlocuite ferestrele și ușile, vor fi instalate sisteme fotovoltaice și becuri LED eficiente energetic, pentru optimizarea consumului de resurse.
De aceste îmbunătățiri vor beneficia centre pentru femei și copii în situații de risc, centre pentru vârstnici, instituții care prestează servicii pentru persoane cu dizabilități și alte instituții care furnizează servicii sociale pentru grupuri vulnerabile din întreaga țară.
La evenimentul de înmânare a certificatelor de grant, secretarul general al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Dumitru Pîslaru, a declarat că prin această inițiativă, susținută de Uniunea Europeană și partenerii locali, este sprijinit angajamentul Republicii Moldova de a promova eficiența energetică și dezvoltarea sustenabilă.
„Investițiile în modernizarea infrastructurii centrelor sociale sunt esențiale pentru a crea condiții optime pentru bunăstarea grupurilor vulnerabile, dar și pentru a ne asigura că resursele sunt utilizate eficient. Astfel, economiile din energie vor fi direcționate pentru a sprijini diversificarea și extinderea acestor servicii esențiale pentru comunitățile din întreaga țară”, a spus Dumitru Pîslaru.
La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a menționat că UE susține eforturile Republicii Moldova în atingerea obiectivelor de eficiență energetică și dezvoltare sustenabilă.
„Prin acest program, ne asigurăm că resursele sunt folosite inteligent, iar economiile realizate vor putea fi reinvestite în dezvoltarea și diversificarea serviciilor sociale. Acest proiect nu doar că optimizează consumul de energie, dar contribuie și la îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor – persoane care se află în situații de vulnerabilitate și care au nevoie de sprijin constant”, a remarcat oficialul.
Pe lângă investițiile în modernizarea clădirilor, beneficiarii de granturi vor mobiliza comunitățile lor. Organizațiile vor desfășura campanii de informare și sensibilizare pentru promovarea unui consum responsabil de energie, implicând beneficiarii serviciilor sociale, comunitățile locale și autoritățile. În acest fel, proiectul va contribui la schimbarea comportamentelor privind utilizarea eficientă a resurselor.
„Fundația Soros Moldova consideră că o societate deschisă nu poate exista fără o societate civilă activă, capabilă să răspundă nevoilor oamenilor și să contribuie la politici publice incluzive. Această inițiativă, susținută de Uniunea Europeană, demonstrează puterea parteneriatelor locale – societate civilă, autorități publice și donatori – de a contribui la tranziția către un model de dezvoltare durabilă, bazat pe solidaritate, eficiență și responsabilitate față de resurse. Investind în capacitatea societății civile de a acționa local, contribuim la schimbări sistemice cu impact național”, a afirmat Daniela Vidaicu, directoarea executivă a Fundației Soros Moldova.
Bugetul total al proiectului este de peste 4,8 milioane de euro, din care circa 4,2 milioane de euro sunt alocați de Uniunea Europeană, iar 600 mii de euro este cofinanțarea oferită de Fundația Soros Moldova.
Proiectul are o durată de 36 de luni, începând cu februarie 2024, și își propune să sprijine organizațiile societății civile în dezvoltarea soluțiilor de eficiență energetică, îmbunătățirea serviciilor sociale și promovarea unei utilizări sustenabile a resurselor în comunități.
GALERIE FOTO // Conferință de presă susținută de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, și vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Doina Gherman
Autoritățile și partenerii internaționali vor evalua posibilitatea reabilitării a trei sisteme centralizate de irigare din R. Moldova
Lucrările de reabilitare la podul din Abaclia avansează conform graficului, urmând să fie finalizate în vara acestui an
MIDR şi BEI examinează oportunități de investiții strategice în infrastructura feroviară și rutieră
Vladimir Bolea, la prima ediție a Forumului pentru parteneriate și proiecte de dezvoltare: „Fiecare localitate trebuie să aibă acces la finanțare ca să se dezvolte durabil”
Tinerii din ţară, invitaţi la Facultatea Științe Agricole a UTM să descopere cum agricultura R. Moldova devine plină de posibilităţi
Curs valutar anunțat de BNM: Euro scade ușor, iar dolarul își menține valoarea
Consumul de energie electrică a scăzut. Ministerul Energiei a explicat cum va fi acoperit necesarul de electricitate după încheierea sezonului de încălzire
Șapte antreprenori vor primi sprijin pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică
Compania aeriană SkyUp Airlines va opera o nouă rută directă Stockholm-Chișinău
CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii
ANP: Situația în Penitenciarul nr. 17 – Rezina este una stabilă și fără evenimente care să afecteze ordinea internă
Liderul unei grupări criminale, Alexandru Sinigur, revine în Penitenciarul Nr.17 Rezina
Târguri de primăvară vor fi desfășuratea în toate sectoarele capitalei
Un mediu mai sigur și confortabil la Centrele pentru victimele violenței în familie. Instituțiile au primit echipamente și mobilier
Șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falcă, a demisionat din funcție
Șefa statului i-a felicitat pe salvatori și pompieri cu ocazia zilei profesionale și a mulțumit Japoniei pentru donarea a 19 autospeciale
Premierul Dorin Recean a solicitat demisia șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor
Acord semnat la Berlin. Republica Moldova și Germania își vor consolida colaborarea în domeniul muncii și afacerilor sociale
Parlamentul a intervenit pentru a clarifica aplicarea eliberării condiționate în cazul detenției pe viață
Colegiul disciplinar al notarilor și-a reluat activitatea
Hidrologii au avertizat asupra creșterii nivelului apei în Prut, pe sectorul Criva-Costeşti
Geniștii au distrus 23 de proiectile de artilerie în cadrul unei misiuni în raionul Ștefan Vodă
Polițiștii au documentat circa 2 000 de încălcări în cadrul operațiunii speciale „Autobuz”
Vremea se schimbă brusc. Meteorologii au anunţat Cod galben de instabilitate atmosferică