ro
Economie
03 Aprilie, 2025 / 16:58
/ Acum 20 ore

Consumul de energie electrică a scăzut. Ministerul Energiei a explicat cum va fi acoperit necesarul de electricitate după încheierea sezonului de încălzire

Consumul de energie electrică a scăzut în ultima perioadă, de la circa 15 milioane kWh pe zi, până la circa 12 milioane kWh. Cifrele au fost prezentate de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, care a explicat totodată cum va fi acoperit necesarul de electricitate după încheierea sezonului de încălzire, transmite MOLDPRES.

Constantin Borosan a subliniat că reducerea consumului de energiei se datorează faptului că vremea s-a încălzit, iar echipamentele electrice nu mai sunt utilizate pentru încălzirea locuințelor. Totodată, durata zilei este mai lungă și iluminatul artificial nu mai este utilizat atât de mult.

„Așa cum am menționat încă în decembrie 2024, consumul de energie electrică va scădea. A scăzut. Durata zilei este mai lungă și iluminatul artificial nu se utilizează atât de mult. În plus, încălzitoare electrice nu mai sunt utilizate pentru încălzirea locuințelor. Consumul a scăzut de la circa 15 mil kWh consum zilnic la circa 12 mil kWh în zi lucrătoare”, a spus Borosan.

Oficialul a adăugat că după încheierea sezonului de încălzire, CET-urile vor funcționa în continuare la capacitatea de circa 50 MW pentru livrarea apei calde la robinet, anul împrejur, 24/24.

În același timp, Borosan a menționat că producția de energie regenerabilă va crește. „Acum ponderea energiei electrice regenerabile zilnic variază între 10% și 30%. Va crește și mai mult în continuare”, a spus secretarul de stat.

Potrivit lui, capacitatea de import este suficientă pentru livrarea energiei electrice atât pe baza contractelor bilaterale cât și de pe bursa OPCOM. „În următoarea perioadă, odată ce producția de regenerabile va crește, vor apărea și prețurile negative pe bursă. Sistemul energetic funcționează stabil. Robust. Sigur”, a conchis Constantin Borosan.

Datele Ministerului Energiei relevă că în prima zi a lunii aprilie, 37% din consumul de electricitate a fost acoperit prin achiziții de pe bursa OPCOM, iar 36% – prin contracte bilaterale. Ponderea regenerabilelor a fost de 15%, iar centralele termoelectrice au asigurat 12 la sută din necesar.

Din 1 ianuarie 2025, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în Republica Moldova.  În aceste condiții, consumul este acoperit din surse interne și din import.