
Consumul de energie electrică a scăzut. Ministerul Energiei a explicat cum va fi acoperit necesarul de electricitate după încheierea sezonului de încălzire
Consumul de energie electrică a scăzut în ultima perioadă, de la circa 15 milioane kWh pe zi, până la circa 12 milioane kWh. Cifrele au fost prezentate de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, care a explicat totodată cum va fi acoperit necesarul de electricitate după încheierea sezonului de încălzire, transmite MOLDPRES.
Constantin Borosan a subliniat că reducerea consumului de energiei se datorează faptului că vremea s-a încălzit, iar echipamentele electrice nu mai sunt utilizate pentru încălzirea locuințelor. Totodată, durata zilei este mai lungă și iluminatul artificial nu mai este utilizat atât de mult.
„Așa cum am menționat încă în decembrie 2024, consumul de energie electrică va scădea. A scăzut. Durata zilei este mai lungă și iluminatul artificial nu se utilizează atât de mult. În plus, încălzitoare electrice nu mai sunt utilizate pentru încălzirea locuințelor. Consumul a scăzut de la circa 15 mil kWh consum zilnic la circa 12 mil kWh în zi lucrătoare”, a spus Borosan.
Oficialul a adăugat că după încheierea sezonului de încălzire, CET-urile vor funcționa în continuare la capacitatea de circa 50 MW pentru livrarea apei calde la robinet, anul împrejur, 24/24.
În același timp, Borosan a menționat că producția de energie regenerabilă va crește. „Acum ponderea energiei electrice regenerabile zilnic variază între 10% și 30%. Va crește și mai mult în continuare”, a spus secretarul de stat.
Potrivit lui, capacitatea de import este suficientă pentru livrarea energiei electrice atât pe baza contractelor bilaterale cât și de pe bursa OPCOM. „În următoarea perioadă, odată ce producția de regenerabile va crește, vor apărea și prețurile negative pe bursă. Sistemul energetic funcționează stabil. Robust. Sigur”, a conchis Constantin Borosan.
Datele Ministerului Energiei relevă că în prima zi a lunii aprilie, 37% din consumul de electricitate a fost acoperit prin achiziții de pe bursa OPCOM, iar 36% – prin contracte bilaterale. Ponderea regenerabilelor a fost de 15%, iar centralele termoelectrice au asigurat 12 la sută din necesar.
Din 1 ianuarie 2025, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în Republica Moldova. În aceste condiții, consumul este acoperit din surse interne și din import.
Impulsionarea utilizării coridorului vertical de gaze naturale, discutată de ministrul Energiei, Dorin Junghietu și viceministrul de Externe al Greciei
Banca Mondială va sprijini Moldova cu peste 105 milioane de dolari pentru dezvoltare economică și tranziție climatică
La început de aprilie, drumarii înregistrează progrese pe mai multe sectoare de drumuri regionale
Mai multe mostre de băuturi alcoolice produse în R. Moldova au fost testate de o comisie specială de degustare
ANRE a depistat mai multe nereguli în activitatea „Bălți-gaz”
Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii va susţine financiar extinderea afacerilor de procesare a fructelor din R. Moldova
Amenzi de circa 1,8 mln de lei aplicate de Fisc în urma a peste 500 de controale desfășurate în martie
În martie 2025, AIPA a autorizat spre plată fermierilor peste 165 mln de lei, circa 10% din bugetul anual al fondului de subvenționare
Dolarul crește, iar euro își menține valoarea
Al doilea contingent al Armatei Naționale pleacă în misiunea UE din Bosnia și Herțegovina
Laboratorul național de rujeolă și rubeolă al ANSP a fost acreditat de OMS
Opt sate din raionul Strășeni vor colecta deșeurile centralizat, cu suportul Fondului Național de Mediu
Maia Sandu la Briceni: „Calea europeană este cea care ne oferă cele mai multe șanse pentru un viitor sigur, stabil și pașnic, acasă”
Conceptul noului Atlas Național al Republicii Moldova, aprobat de Guvern
Guvernul a aprobat modificări la bugetul de stat pentru anul 2025
Republica Moldova își consolidează acțiunile climatice în colaborare cu Uniunea Europeană
Tinerii angajați la primul loc de muncă vor beneficia de un supliment la salariu în valoare de 3 mii de lei
Energocom: Prețul mediu de achiziție a energiei electrice în luna martie a fost de 119 euro/MWh
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării are un nou secretar de stat
Președinta Maia Sandu despre Bugetul +PLUS: „Împreună, construim o Moldovă mai puternică și mai dezvoltată”
Guvernul a aprobat reorganizarea Poliției: Oamenii legii vor răspunde mai rapid la solicitările cetățenilor
Construcția liniei electrice Bălți-Suceava și modernizarea stației electrice din Bălți, declarate utilitate publică de interes național
Guvernul investește în educație: Sprijin pentru învățământul dual, performanță sportivă și digitalizare
Prim-ministrul Dorin Recean va efectua o vizită de lucru în raionul Anenii Noi
Rezultatele concursului pentru funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică