
Guvernul investește în educație: Sprijin pentru învățământul dual, performanță sportivă și digitalizare
Agenții economici care implementează programe de învățământ dual vor putea beneficia mai ușor de subvenții pentru instruirea elevilor. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, de către Executiv.
Potrivit modificărilor, cuantumul compensării costurilor pentru remuneraţia de formare profesională a elevilor din învățământul dual a fost majorat de la 30% la 100%. De asemenea, au fost fi excluse costurile unităților economice pentru organizarea locurilor de instruire și cele legate de desfășurarea procesului de organizare a învățământului dual. În plus, unitățile economice vor avea mai mult timp pentru a depune cererile de solicitare a compensației, ceea ce va accelera procesul de decontare.
Prin aceste măsuri, Guvernul își propune să crească atractivitatea învățământului dual atât pentru elevi, cât și pentru agenții economici. „Învățământul dual, cu investiții corespunzătoare, duce la creșterea productivității, iar asta înseamnă salarii mai mari pentru oameni și profituri mai mari pentru întreprinzători”, a precizat premierul Dorin Recean.
În prezent, aproximativ 2400 de elevi își desfășoară studiile prin învățământ dual în cadrul a 40 de instituții de învățământ profesional tehnic, în parteneriat cu circa 170 de unități economice. În acest an, fondul de subvenționare pus la dispoziția companiilor a fost majorat de la 10 la 15 milioane de lei.
Tot în ședința de astăzi, au fost aprobate modificări la Regulamentul privind mecanismul de finanțare a sportului de performanță, în vederea optimizării sprijinului oferit federațiilor sportive naționale. Potrivit noilor prevederi, campionatele naționale organizate de federațiile sportive vor fi punctate separat pentru categoriile: seniori (U23), juniori (U20), cadeți (U17) și elevi (U15), eliminând astfel prevederea anterioară, care acorda un punctaj unic.
Noile reglementări vor stimula performanța și vor asigura pregătirea corespunzătoare a sportivilor pentru participarea la competițiile internaționale majore, inclusiv Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2028.
De asemenea, potrivit unei hotărâri aprobate în cadrul ședinței Guvernului, școlile din întreaga țară vor beneficia de echipamente IT moderne, adaptate nevoilor educaționale ale elevilor și cadrelor didactice. În total, în școlile din Republica Moldova vor ajunge circa 5000 de laptopuri și peste 2000 de tablete. Acțiunea face parte din Proiectul „Reforma Învățământului din Moldova” (PRIM).
Președinta Maia Sandu a discutat cu reprezentanți ai societății civile despre provocările curente și despre cooperarea în sprijinul cetățenilor
Șefa statului, Maia Sandu, a găzduit la Președinție un grup de tineri, participanți a proiectului "Model European Union Moldova"
Premierul Dorin Recean, la lansarea Fondului Național pentru Inovare: „Moldova are oameni talentați, împreună cu care putem construi o economie mai puternică”
Maia Sandu a discutat cu Înaltul Comisar OSCE despre coeziune socială, educație multilingvă și protejarea identităților locale
Șefa statului a participat la Forumul Sindical Național „Sinergie Socială”
Guvern: Din nou, fără motiv, Rusia lovește economic Republica Moldova. De această dată, blochează transportatorii moldoveni
Președinta Maia Sandu, de Ziua Mondială a Teatrului: „Ne exprimăm recunoștința pentru efortul constant pe care-l depun oamenii teatrului, promovând istoria, cultura și adevăratele valori ale neamului nostru”
Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru la Soroca: „Trebuie să ne pregătim pentru atragerea fondurilor de preaderare, dar pentru asta e important ca Moldova să rămână pe drumul său european”
Premierul Dorin Recean, în discuții cu reprezentanții autorităților publice locale din raionul Criuleni: „Vom continua să investim în proiecte importante și să modernizăm toată țara”
ANSP: Apa din peste 70 la sută din fântânile din țară nu este sigură pentru consum. Specialiștii îndeamnă sătenii să curețe fântânile
Crescătorii de bovine din R. Moldova vor putea folosi un ghid privind alinierea fermelor la cerințele UE
Peste 660 de antreprenori au beneficiat de credite avantajoase prin Programul 373, iar valoarea investițiilor în economie a ajuns la 4 miliarde de lei
Speakerul Igor Grosu a avut la Washington întrevederi cu senatori și congresmeni americani
Lucrările de modernizare a stației de epurare în orașul Căușeni sunt în etapa de finalizare
Mai multe terenuri din Leova şi Cimişlia, transmise în proprietatea statului pentru construcția drumurilor naționale de importanță strategică
Trei morți și peste 30 de răniți în atacuri cu drone la Harkov
Fiscul va avea program de activitate extins în perioada recepționării declarațiilor privind impozitul pe venit de la persoane fizice
Dolarul scade cu 41 de bani
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în raionul Briceni
METEO // Vineri revin ploile
Prim-ministrul Dorin Recean a discutat cu locuitorii din satul Roșcani, Anenii Noi
Încă o persoană a fost reținută în dosarul morții unei femei la un salon de frumusețe din capitală
Premierul Dorin Recean, la Conferința „Inteligența Artificială & Big Data”: „Să transformăm Republica Moldova în cea mai tehnologizată versiune a sa”
Moldova va adera la Convenția de la Haga privind obținerea de probe în străinătate
Peste 209.000 de apeluri au fost înregistrate la Serviciul 112 în luna martie. Ambulanța, cea mai solicitată