
Municipiul Ungheni, dotat cu un sistem nou ce asigură servicii de apă şi canalizare mai bune
Locuitorii municipiului Ungheni și ai comunităţilor învecinate, Zagarancea și Semeni, beneficiază de servicii de apă potabilă și canalizare de mai bună calitate și mai eficiente. Operatorul regional „Apă-Canal Ungheni” a fost dotat cu un sistem modern de automatizare – SCADA (Sistem de Supraveghere, Control și Achiziție de Date), care permite monitorizarea în timp real, colectarea datelor și controlul de la distanță al rețelei de apă și canalizare. Această investiție contribuie la optimizarea consumului de energie, reducerea pierderilor și îmbunătățirea calității serviciilor furnizate populației, transmite MOLDPRES.
Sistemul SCADA a fost inaugurat vineri, 4 aprilie, în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.
„Lansarea sistemului SCADA la Ungheni este, incontestabil, un pas important spre eficientizarea și creșterea calității serviciilor prestate populației de către întreprinderea Apă-Canal Ungheni, precum și spre atingerea obiectivului nostru de a transforma Ungheniul într-un oraș inteligent. Cu siguranță, atât angajații întreprinderii, cât și oamenii, vor resimți efectele pozitive ale acestui sistem, care ne va ajuta mult la buna gestionare a unui serviciu fără de care este imposibil azi să-ți imaginezi viața. Suntem recunoscători Uniunii Europene, programului ‘EU4 Moldova: Regiuni-cheie’ pentru suportul incontestabil oferit în realizarea acestui proiect, pe care ni l-am dorit și, iată, am reușit să-l realizăm”, a declarat primarul municipiului Ungheni, Vitalie Vrabie.
În prezent, rețeaua „Apă-Canal Ungheni” se întinde pe 155,4 km de conducte de apă și 66,5 km de conducte de canalizare. În trecut, monitorizarea manuală și controlul telefonic al zonelor de presiune generau ineficiențe, costuri operaționale ridicate și pierderi semnificative de energie. Astfel, sistemul SCADA permite economii la energia electrică de până la 30%, iar cheltuielile pentru intervenție se reduc până la 60%.
Noul sistem include un dispecerat de comandă și control, dotat cu server performant, echipamente IT și software de ultimă generație. În 15 locații – stațiile de pompare a apei, stația de tratare, stațiile de pompare de suprapresiune și cele de pompare a apelor uzate – sunt instalate senzori și echipamente de monitorizare și control, asigurând o gestionare eficientă a rețelei. Datele sunt transmise printr-o rețea securizată, ceea ce sporește siguranța și eficiența operațională a sistemului.
Totodată, cu sprijinul programului „EU4Moldova : Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, la stația de tratare a apei a fost construit un rezervor de stocare a apei potabile de 1000 m³.
Integrarea sistemului SCADA, împreună cu extinderea rețelei de apeduct în zonele rurale, contribuie la protejarea resurselor subterane și la asigurarea unui acces constant la apă potabilă sigură.
Noua infrastructură permite conectarea a 28 de comunități rurale la rețeaua centralizată de alimentare cu apă, reducând dependența de apa din fântâni și diminuând în mod semnificativ riscul de boli transmise prin apă în aceste comunități.
Valoarea totală a investițiilor, care include implementarea sistemului SCADA, construcția rezervorului și instalarea a 1.000 de apometre, este de peste 500.000 de euro.
Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2025) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura locuitorilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Geniștii au distrus 23 de proiectile de artilerie în cadrul unei misiuni în raionul Ștefan Vodă
Polițiștii au documentat circa 2 000 de încălcări în cadrul operațiunii speciale „Autobuz”
Vremea se schimbă brusc. Meteorologii au anunţat Cod galben de instabilitate atmosferică
IGSU va avea 19 autospeciale de intervenție noi
Manuale noi pentru 20 de instituții de învățământ profesional tehnic
IGP: Peste 560 de permise auto au fost suspendate, după ce șoferii au depășit limita de viteză
GALERIE FOTO // Ceremonia oficială de recepționare a 19 autospeciale de intervenție pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, oferite de Guvernul Japoniei
Încă o magistrată de la Curtea de Apel Centru a promovat evaluarea
Liderul unei grupări criminale, Alexandru Sinigur, reținut într-o cauză penală pentru comiterea unui omor
Integrarea educației bazate pe valori în curriculumul național: un nou pas spre modernizarea educației din R. Moldova
Dorin Junghietu, la întâlnirea de nivel înalt de la Baku : „Împreună vom reuși să excludem dependența față de un singur furnizor de energie”
Calea Ferată din Moldova a început recepționarea următorului lot de motorină din rezerva de stat
Republica Moldova își promovează candidatura pentru Consiliul Executiv al ONU Turism
Escaladarea războiului comercial a șters peste 5.000 miliarde dolari din valoarea acțiunilor bursei americane
Comisia Europeană alocă 34 de milioane de euro pentru proiecte de integrare a migranților
OMS avertizează asupra creșterii cu 50% a cazurilor și deceselor provocate de holeră
Premierul Dorin Recean a vizitat o companie din satul Calfa, raionul Anenii Noi: „Îi încurajez pe toți cei care au o idee de afacere să o inițieze, deoarece Guvernul va fi alături de ei”
Ucraina: Cel puțin 14 morți într-un bombardament rus la Kryvyi Rig
Serviciul Vamal atenţionează asupra oportunităților utilizării garanției globale pentru operatorii economici
Îngheţurile de primăvară pot afecta culturile pomicole de câmp. Specialiştii recomandă mai multe măsuri de prevenire
Municipiul Ungheni, dotat cu un sistem nou ce asigură servicii de apă şi canalizare mai bune
Legea pentru interpretarea articolului 7 din Legea privind amnistia a fost publicată în Monitorul Oficial
În zilele de odihnă, vremea se va răci simțitor
Peste 600 de antreprenori vor primi credite avantajoase pentru dezvoltarea afacerilor
Investiții europene de 70 milioane de lei pentru modernizarea raionului Nisporeni. Cristina Gherasimov: „Depunem eforturi să avansăm în procesul de integrare europeană”