ro
Cultură
26 Mai, 2025 / 01:05
/ Acum 8 ore

Festivalul Tradițiilor Românești a adus „sufletul satului” în inima Chișinăului

Piața Marii Adunări Naționale a devenit, timp de două zile, gazda Festivalului Tradițiilor Românești, un eveniment organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Zeci de meșteri populari de pe ambele maluri ale Prutului și-au prezentat meșteșugurile, într-o adevărată celebrare a identității culturale românești, transmite MOLDPRES.

În ciuda vremii ploioase, festivalul a continuat duminică, 25 mai, oferind vizitatorilor posibilitatea de a participa la ateliere interactive și de a descoperi tradițiile autentice românești. Standurile meșteșugarilor au oferit o gamă variată de obiecte lucrate manual – de la ceramică, lemn și țesături, până la icoane și podoabe populare.

 

 

 

Tradiție și măiestrie din generație în generație

Costică Ciubotăriță, meșter popular venit din Botoșani, România, a impresionat publicul cu căciuli „dacice” și muzică populară la fluier.

 

„Am venit cu produse din piele, blană, căciuli dacice, căciuli tradiționale de miel care se poartă de sute de ani. Am făcut și căciuli numite «ochiul soacrei». Mai confecționez și măști”, a declarat meșterul.

 

Raisa Lungu, meșteriță din nordul Moldovei, țese catrințe în patru ițe și păstrează o tradiție moștenită din familie:

 

„Eram mezina și ajutam la țeserea covoarelor verticale, cu flori basarabene, numite și «pomul vieții». Mama îmi urzea prosoape – o mireasă trebuia să aibă 50-60 de prosoape. Când eram în clasa a V-a, surorile plecau la câmp, iar eu rămâneam acasă să ajut la țesut.”

Românii de pe ambele maluri ale Prutului, din nou împreună

Festivalul a reunit vizitatori din întreaga Românie și Republica Moldova, oferindu-le ocazia de a interacționa, de a schimba impresii și de a redescoperi rădăcinile comune.

 

„Este un eveniment frumos și binevenit. Avem ocazia să vorbim cu românii de peste Prut, să le vedem meșteșugurile, iile de la Alba Iulia, din sud și din nord. Acum avem posibilitatea să circulăm liber și nimeni nu ne mai oprește”, a declarat Elena, o vizitatoare din Chișinău.


 

„Festivalul reunește meșteri din toate regiunile românești. E o bucurie să ne întâlnim, să arătăm ce putem lucra și să învățăm unii de la alții”, a spus Ema, o participantă venită din România.

Autoritățile susțin continuitatea tradițiilor

Constantin Valentin Răducanu, director general cu atribuții de secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a subliniat importanța acestui eveniment:

 

 

„Avem tradiții și obiceiuri comune. Sunt meșteri din toate zonele istorice ale României, la fel ca și din Republica Moldova. Contribuția Departamentului este una totală, pentru a susține și promova cultura tradițională românească.”

Festivalul se încheie cu muzică și emoție

Prima zi a festivalului s-a încheiat cu un concert susținut de artiști îndrăgiți precum Oleg Spînu, Olivia Addams, Holy Molly, Natalia Barbu și Feli, care au adus pe scenă emoție, energie și bucurie, în ciuda ploii.

 Evenimentul se încheie în această seară, 25 mai, cu un concert de excepție în Piața Marii Adunări Naționale. Pe scenă vor urca Doinița Gherman, Pasha Parfeni, Vali Boghean Band, Frații Advahov & Fuego, Maria Iliuț & Ansamblul, Zinaida Bolboceanu, Gabriel Nebunu și Stela Botez.