
Uniunea Scriitorilor din Moldova: „Vladimir Beșleagă a fost o personalitate de referință a literaturii și culturii române din Basarabia”
Prin dispariția lui Vladimir Beșleagă, literatura română din Basarabia pierde nu doar un mare prozator și eseist, ci și un spirit lucid, critic și mereu preocupat de destinul cultural și identitar al spațiului dintre Prut și Nistru. Mesajul a fost transmis astăzi de Uniunea Scriitorilor din Moldova în memoria lui Vladimir Beșleagă, informează MOLDPRES.
Manuscrisele operelor scriitorului se păstrează, prin generozitatea autorului, în fondurile Muzeului Național al Literaturii Române, constituind o moștenire de preț pentru generațiile viitoare.
„Scriitorul Vladimir Beșleagă a fost o personalitate de referință a literaturii și culturii române din Basarabia. În aceste clipe de grea pierdere, ne exprimăm întreaga noastră compasiune față de familia îndurerată și întreaga comunitate literară. Memoria și opera lui Vladimir Beșleagă vor rămâne mereu vii, fiind un reper al demnității, profunzimii gândirii și artei literare autentice. Dumnezeu să-l odihnească în Pacea Sa luminată!”, se specifică în mesajul transmis de Uniunea Scriitorilor din Moldova.
Născut la 25 iulie 1931 în satul Mălăiești, Grigoriopol, Vladimir Beșleagă a fost fiul lui Vasile și al Fevroniei-Eugenia Beșleagă. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova (1955), unde a urmat și doctorantura, având ca temă de studiu creația romanescă a lui Liviu Rebreanu.
Debutul său literar s-a produs în anii ’60, iar romanul „Zbor frânt” (1966) a marcat o cotitură în literatura postbelică basarabeană, impunându-l drept o voce distinctă, preocupată de sensul existenței umane, de confruntările etice și frământările conștiinței. Alte romane esențiale, precum „Acasă” (1976, reeditat ulterior sub titlul „Nepotul și textul comentat”), „Ignat și Ana” și „Durere” (1979), au confirmat profunzimea și forța epică a operei sale.
Vladimir Beșleagă a fost un înainte-mergător al romanului psihologic în spațiul literar basarabean, remarcabil fiind volumul „Viața și moartea nefericitului Filimon…”, scris în anii ’60 și publicat abia în 1988. În cărțile cu tematică istorică, „Sânge pe zăpadă” (1985) și „Cumplite vremi” (1990, 2017), epica se împletește subtil cu eseistica, ilustrând o conștiință literară și civică profund angajată.
În perioada post-sovietică, Vladimir Beșleagă a adus în atenție tematica istorică și social-politică prin volumele „Cruci răsturnate de regim. Mănăstirea Răciula” (2006), „Conștiința națională sub regimul comunist totalitar” (2008) și „Destine transnistriene” (2010). În anul 2024, apare cea mai recentă carte a lui Vladimir Beșleagă: „…o viață din/spre… Europa Liberă: interviuri, comentarii, jurnale, memorii”.
Activ și în viața publică, Vladimir Beșleagă a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1994). De asemenea, a ocupat funcții importante în Uniunea Scriitorilor din Moldova și a fost director al Muzeului Republican de Literatură „D. Cantemir”. A semnat eseuri, reflecții și note memorialistice în publicații culturale și literare de prestigiu.
Opera sa a fost recunoscută și apreciată pe plan național și internațional, fiind tradusă în mai multe limbi.
A primit Premiul de Stat al RSSM (1978), Premiul „George Bacovia” (1993), Premiul de Excelență (2004), precum și Premiile Uniunii Scriitorilor pe anii 2002 și 2014. În 1991, a primit titlul de „Scriitor al Poporului”, iar în 2003, „Ordinul Republicii” (distincție pe care a decis să o returneze).
Pentru a-i aduce un omagiu marelui scriitor Vladimir Beșleagă, ziua funeraliilor va fi declarată de președinta Maia Sandu zi de doliu național în Republica Moldova. În această zi, drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar instituțiile publice și cetățenii sunt îndemnați să păstreze un moment de reculegere în memoria scriitorului care a marcat cultura și identitatea noastră națională.
Festivalul „Mărțișor” 2025 // Peste 40.000 de spectatori și un program diversificat în țară și în diaspora
Expoziția de artă contemporană „Salonul de Primăvară” a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”
GALERIE FOTO // Centrul Expozițional Constantin Brâncuși. Deschiderea expoziției ,,Salonul de primăvară 2025”
Avanpremiera spectacolului „Lista pentru care merită să trăiești". Regizorul Nelly Cozaru: „Veți descoperi o piesă din propriul vostru puzzle”
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Biblioteca Națională invită la expoziția „Hans Christian Andersen - magia cuvântului inspirat”
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Ordinul lui Putin de a „suspenda” loviturile asupra infrastructurii energetice din Ucraina a expirat
Cum va fi vremea de Paști. Prognoza meteo pentru zilele de sâmbătă și duminică
VIDEO // Foametea din 1946-1947. Tragedia văzută prin ochii copiilor de atunci
Lucrările de construcție a Liniei Electrice Vulcănești - Chișinău avansează pe o distanță de 100 de kilometri, cu peste 300 de fundații de piloni finalizate
Ofițerii INI și procurorii PCCOCS efectuează percheziții în UTA Găgăuzia
Producători și vânzători de mezeluri, verificați de Fisc
Carabinierii moldoveni pleacă într-o misiune de menținere a păcii în Kosovo
Construcția Podului de la Ungheni peste râul Prut va fi lansată pe 26 aprilie printr-un eveniment deosebit. Vladimir Bolea: „Este un proiect de suflet”
Fostul negociator-șef al Sloveniei pentru aderarea la UE și-a împărtășit experiența cu instituțiile din Republica Moldova
Elevii au ieșit în vacanța de Paști
GALERIE FOTO // Piața Centrală, împânzită de cumpărători în preajma Paștelui
Peste 400 de pompieri vor fi la datorie în Noaptea Învierii
Flux sporit de pasageri pe Aeroportul Chișinău în perioada Sărbătorilor Pascale. Autoritățile vin cu recomandări pentru călători
Droguri în valoare de jumătate de milion de lei, ridicate de polițiști. Două persoane, reținute
Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale noi din 18 mai 2025
ANSP avertizează: Consumul excesiv de alimente în perioada Paștelui poate avea consecințe grave asupra sănătății