
Agricultorii din Republica Moldova beneficiază în acest an de mai multe opțiuni de finanțare
Guvernul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în cooperare cu Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor (UCIP) a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), derulează proiectul „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (TRTP)” care pune la dispoziția agricultorilor din Republica Moldova mai multe granturi și pachete financiare pentru modernizarea și dezvoltarea afacerilor din domeniul agroindustrial, transmite MOLDPRES.
Astfel, pentru tineri și femei fermier, IFAD pune la dispoziție o linie de finanțare pentru a sprijini lansarea și dezvoltarea afacerilor agricole.
„Este vorba de finanțare de până la un milion de lei, din care până la 320.000 lei sunt grant nerambursabil; contribuție proprie de minimum 10% (numerar sau bunuri materiale); asistență tehnică gratuită: elaborarea planului de afaceri, sesiuni de mentorat, e-learning; activități eligibile: producerea, depozitarea, procesarea, agroturism etc.”, explică MAIA.
Pentru investiții în sisteme de irigare, agricultorii pot beneficia de finanțare pentru modernizarea infrastructurii de irigare: granturi de până la 500.000 dolari pentru sisteme de irigare la scară mică, stații de pompare, reabilitarea lacurilor; contribuție proprie de 10%; scutire de TVA (20%); asistență tehnică gratuită; grup de aplicare: minim cinci producători agricoli.
Respectiv, pentru investiții în drumuri de acces la terenuri agricole se oferă granturi de până la 225.000 euro pentru construirea drumurilor agricole (maxim 3 km); contribuție IFAD de 75%, iar diferența de este contribuția micilor fermieri; beneficiari: asociații de utilizatori de apă în parteneriat cu APL și grupuri de fermieri.
„Sunt prevăzute finanţări şi pentru investiții în dezvoltarea unităților de procesare. Cu un pachet financiar de până la 250.000 euro pentru achiziționarea echipamentelor (92% împrumut, 8% grant), beneficiari pot fi cooperative și SRL-uri cu minimum 5 fondatori. Activități eligibile: sortare, ambalare, energie regenerabilă, captare apă pluvială”, indică MAIA.
Pentru investiții în echipamente de irigare și adaptare la schimbări climatice sunt oferite granturi de până la 7.500 dolari pentru pompe, benzi de picurare, aspersoare, echipament pentru fertigare.
„Cu o contribuție minimă de 30%, acestea sunt destinate fermierilor cu până la 50 ha, inclusiv femei și tineri. De asemenea, pentru investiții în modernizarea întreprinderilor micro și mici se oferă credite de până la 150.000 euro, cu rambursare până la 8 ani, cu perioadă de grație de 4 ani, dobândă 6,34% şi posibilitatea de a accesa până la 100.000 euro pentru capital circulant”, specifică sursa citată.
Alte forme de sprijin constituie credite de până la un milion de lei pentru microîntreprinderi; activități de mentorat, e-learning și rețele de networking pentru agricultori.
Proiectul „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (TRTP)” a fost lansat în 2021 cu o durată de implementare de şase ani. Costul total al proiectului constituie 46 milioane euro.
Peste 64 mln de lei au ajuns în conturile fermierilor în perioada 14–18 aprilie
Serviciul Fiscal a extins până în iunie 2026 Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli
Terminalul de cereale de pe Dunăre de la Giurgiulești, scos temporar din funcțiune din cauza unui incident
În perioada 14-18 aprilie, Fiscul a încasat 946,7 milioane de lei la Bugetul public național
R. Moldova va participa la Summitul privind Viitorul Securității Energetice, organizat la Londra
Circa 90 de companii din R.Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului, Uniunii Europene și Băncii Mondiale
Noi formule de îmbunătățire a condițiilor pentru micii producători de energie verde, propuse de Ministerul Energiei
CNAS reamintește că la finele acestei săptămâni expiră termenul limită pentru achitarea contribuțiilor sociale
BNM participă la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional și Grupului Băncii Mondiale
O sală multifuncțională a fost creată la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, cu sprijinul Băncii Mondiale
Noi tarife pentru servicii de distribuție a gazelor naturale și de alimentare cu apă, aprobate de ANRE
Ministerul Culturii anunță 81 de titluri de carte selectate pentru finanțare
MAE a emis alertă de călătorie pentru India. Cetățenii moldoveni sunt sfătuiți să evite regiunea Jammu și Kashmir
SATUL EUROPEAN: Locuitorii din Redi-Cereșnovăț, Soroca, vor beneficia de apă potabilă la robinet
GALERIE FOTO // Evenimentul de prezentare oficială a echipamentelor tactice oferite de Uniunea Europeană Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării
Încă un magistrat de la Curtea de Apel Centru a promovat evaluarea
Trei sate din raionul Soroca vor fi alimentate cu apă potabilă, cu finanțare de la stat
Anca Dragu, la Washington: Colaborarea cu FMI a fost un factor determinant în progresul realizat de Moldova în domenii-cheie
Racheta Shenzhou-20 cu trei astronauți a decolat spre stația spațială chineză
Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas: „Construim un prezent și viitor mai bun acasă, în pace și prosperitate”
Trei persoane au fost condamnate la închisoare pentru corupție și trafic de influență
Marele Stat Major al Armatei Naționale a marcat 33 de ani de la înființare
BUGET PLUS // Radu Marian despre ajutorul de Paște pentru familii: „Este cinic să critici atunci când ajutorul merge către copii și familii”
În premieră, blocurile de locuit pot beneficia de subvenții directe de la stat pentru lucrări de eficiență energetică
O rețea internațională de contrabandă cu substanțe psihotrope a fost destructurată de autoritățile din Moldova și Ucraina, cu sprijinul Europol