ro
Economie
24 Aprilie, 2025 / 17:02
/ Acum 7 ore

Agricultorii din Republica Moldova beneficiază în acest an de mai multe opțiuni de finanțare

Guvernul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în cooperare cu Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor (UCIP) a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), derulează proiectul „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (TRTP)”  care pune la dispoziția agricultorilor din Republica Moldova mai multe granturi și pachete financiare pentru modernizarea și dezvoltarea afacerilor din domeniul agroindustrial, transmite MOLDPRES.

Astfel, pentru tineri și femei fermier, IFAD pune la dispoziție o linie de finanțare pentru a sprijini lansarea și dezvoltarea afacerilor agricole.

„Este vorba de finanțare de până la un milion de lei, din care până la 320.000 lei sunt grant nerambursabil; contribuție proprie de minimum 10% (numerar sau bunuri materiale); asistență tehnică gratuită: elaborarea planului de afaceri, sesiuni de mentorat, e-learning; activități eligibile: producerea, depozitarea, procesarea, agroturism etc.”, explică MAIA.

Pentru investiții în sisteme de irigare, agricultorii pot beneficia de finanțare pentru modernizarea infrastructurii de irigare: granturi de până la 500.000 dolari pentru sisteme de irigare la scară mică, stații de pompare, reabilitarea lacurilor; contribuție proprie de 10%; scutire de TVA (20%); asistență tehnică gratuită; grup de aplicare: minim cinci producători agricoli.

Respectiv, pentru investiții în drumuri de acces la terenuri agricole se oferă granturi de până la 225.000 euro pentru construirea drumurilor agricole (maxim 3 km); contribuție IFAD de 75%, iar diferența de este contribuția micilor fermieri; beneficiari: asociații de utilizatori de apă în parteneriat cu APL și grupuri de fermieri.

„Sunt prevăzute finanţări şi pentru investiții în dezvoltarea unităților de procesare. Cu un pachet financiar de până la 250.000 euro pentru achiziționarea echipamentelor (92% împrumut, 8% grant), beneficiari pot fi cooperative și SRL-uri cu minimum 5 fondatori. Activități eligibile: sortare, ambalare, energie regenerabilă, captare apă pluvială”, indică MAIA.

Pentru investiții în echipamente de irigare și adaptare la schimbări climatice sunt oferite granturi de până la 7.500 dolari pentru pompe, benzi de picurare, aspersoare, echipament pentru fertigare.

„Cu o contribuție minimă de 30%, acestea sunt destinate fermierilor cu până la 50 ha, inclusiv femei și tineri. De asemenea, pentru investiții în modernizarea întreprinderilor micro și mici se oferă credite de până la 150.000 euro, cu rambursare până la 8 ani, cu perioadă de grație de 4 ani, dobândă  6,34% şi posibilitatea de a accesa până la 100.000 euro pentru capital circulant”, specifică sursa citată.

Alte forme de sprijin constituie credite de până la un milion de lei pentru microîntreprinderi; activități de mentorat, e-learning și rețele de networking pentru agricultori.

Proiectul „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (TRTP)” a fost lansat în 2021 cu o durată de implementare de şase ani. Costul total al proiectului constituie 46 milioane euro.