
Noi formule de îmbunătățire a condițiilor pentru micii producători de energie verde, propuse de Ministerul Energiei
Ministerul Energiei propune alocarea unui plafon de capacitate individual pentru instalațiile fotovoltaice ale prosumatorilor casnici în valoare de până la 7 kW, iar actualii beneficiari ai mecanismului „facturare netă”, care au semnate contracte de prosumator cu propriul furnizor pentru un plafon de capacitate individuală mai mic, vor putea solicita majorarea acestuia până la limita stabilită de 7 kW, transmite MOLDPRES.
Alternativ, prosumatorii vor avea posibilitatea de a aplica o formulă de determinare a plafonului individual de capacitate în cazul unui consum de energie electrică mai mare. De asemenea, este propusă includerea în mecanismul “facturare netă” a centralelor eoliene, iar cota de 100 MW nu va mai fi distribuită între tipuri de prosumatori. Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens a fost publicat pentru consultări publice.
Mecanismul facturare netă a fost introdus la 1 ianuarie 2024, înlocuind mecanismul de sprijin contorizarea netă, care și-a atins scopurile inițiale privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile prin acoperirea consumului propriu și era folosită incorect de unii consumatori.
„Astfel, mulți beneficiari instalau puteri superioare față de necesitățile de consum, transformând mecanismul în unul comercial, în speranța de a vinde surplusul pentru a face profit. Totodată, aceștia beneficiau de o subvenționare încrucișată în urma folosirii gratuită a rețelei electrice în calitate de “acumulator” – în perioada caldă livrau mai multă energie în rețea, iar în perioada rece a anului o foloseau gratuit. Totodată, supradimensionarea centralelor de către unii consumatori a redus din posibilitatea altora de a beneficia de mecanismul contorizare netă și respectiv de a acoperi consumul propriu de energie”, explică Ministerul Energiei.
Astfel, pentru a descuraja supradimensionarea instalațiilor fotovoltaice, facturarea netă a venit și cu un plafon individual pentru fiecare prosumator, stabilit în baza consumului mediu din ultimii trei ani.
„După un an de la aplicarea formulei de calcul, puterea medie instalată a centralelor fotovoltaice beneficiarilor mecanismului de „facturare netă” a scăzut comparativ cu puterea medie instalată a beneficiarilor mecanismului „contorizare netă” cu 42% la persoane fizice și 12% la persoane juridice”, menţionează sursa citată.
Noul mecanism prevede că consumatorii casnici vor putea alege între un plafon individual de 7 kW sau o formulă de determinare a acestuia - valoarea maximă dintre consumul anual din ultimii 3 ani calendaristici sau produsul dintre puterea contractată a locului de consum și consumul mediu anual pentru 1 kW al consumatorilor din categoria din care face parte consumatorul final de energie electrică pentru care se calculează plafonul de capacitate individuală.
“În urma modificărilor propuse, beneficiarii mecanismului de facturare netă vor avea posibilitatea să primească avize de racordare fără a fi restricționați de cotele de capacitate, ceea ce va stimula dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru instituțiile publice și sectorul privat. Aceasta va permite o distribuire mai echitabilă a capacităților, iar soluțiile de generare a energiei electrice din surse regenerabile vor deveni mai accesibile pentru o gamă largă de beneficiari, inclusiv pentru gospodării, instituțiile bugetare, dar și pentru micile afaceri”, a estimat Carolina Novac, secretar de stat la Ministerul Energiei.
De asemenea, s-a decis includerea posibilității aplicării mecanismului „facturare netă” și pentru centralele electrice eoliene.
Capacitățile totale instalate de prosumatori (prin mecanismul de contorizare netă până în 2024 și facturare netă începând cu 2024) însumează cca 150 MW, echivalentul a 25% din capacitățile totale de generare a energiei din surse regenerabile în Republica Moldova.
Producători și vânzători de mezeluri, verificați de Fisc
Construcția Podului de la Ungheni peste râul Prut va fi lansată pe 26 aprilie printr-un eveniment deosebit. Vladimir Bolea: „Este un proiect de suflet”
500 de milioane de lei pentru construcția drumurilor locale. Primarii, îndemnați să consulte locuitorii satelor pentru a decide în ce proiecte vor fi investiți banii
Carburanții, tot mai ieftini. Motorina ajunge la un preț minim istoric, comparabil cu cel din ianuarie 2022
BNM a pus în circulație o nouă monedă comemorativă
Euro se depreciază ușor, iar dolarul își menține valoarea
O companie aeriană lansează zboruri directe din Chișinău spre două orașe europene
Impactul înghețurilor și acțiunile de sprijin pentru agricultori, analizate la Guvern. Dorin Recean: „Vom continua să oferim sprijin fermierilor”
Bugetul +PLUS, adoptat de Parlament. Rectificarea bugetară prevede alocări record de 8 mlrd lei pentru investiții și creștere economică
Sportivii din Moldova au încheiat Campionatul European de Haltere pentru seniori cu 13 medalii. Dan Perciun: „Este un sentiment profund de mândrie”
Serviciile de informații militare olandeze avertizează că Rusia își intensifică atacurile hibride contra Europei
Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului judecat pentru trădare de patrie, rămâne în arest la domiciliu
Edineţ, în topul raioanelor cu cele mai multe cazuri de incendiere a anvelopelor de Paşti
CSM a lansat concurs pentru suplinirea posturilor de judecător la curțile de apel
Tradiţiile pascale, păstrate de diaspora moldovenească din Portugalia
În perioada 14-18 aprilie, Fiscul a încasat 946,7 milioane de lei la Bugetul public național
R. Moldova va participa la Summitul privind Viitorul Securității Energetice, organizat la Londra
Circa 90 de companii din R.Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului, Uniunii Europene și Băncii Mondiale
Doi bărbați au fost prinși pescuind ilegal în zona de frontieră cu România
FOTO Republica Moldova, promovată într-o provincie din China
Intervenții chirurgicale inovative la SCR „Timofei Moșneaga” sub ghidarea unui urolog din Marea Britanie
Festivalul „Acasă de Paște” readuce „Hora satului” într-un format modern în orașul Ialoveni
GALERIE FOTO // Festivalul ,,Acasă de Paște'' în orașul Ialoveni
Noi formule de îmbunătățire a condițiilor pentru micii producători de energie verde, propuse de Ministerul Energiei
Peste 400 de persoane au ajuns la urgență în zilele de odihnă