
Bugetul +PLUS, adoptat de Parlament. Rectificarea bugetară prevede alocări record de 8 mlrd lei pentru investiții și creștere economică
În Bugetul de stat pentru anul 2025 vor fi alocate suplimentar resurse financiare pentru investiții, reziliență energetică și creștere economică. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de Parlament, în a doua lectură, informează MOLDPRES.
Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a subliniat că acesta este cel mai mare pachet de dezvoltare economică și investiții în ultimele decenii, alocat într-o rectificare.
„Este vorba de investiții strategice care vor putea să ne aducă la o creștere economică de peste 5% anual, până în 2028. Modificările la bugetul de stat pentru anul 2025 au fost propuse de Ministerul Finanțelor și includ resursele financiare oferite de UE în scopul susținerii populației și a mediului de afaceri afectați de creșterea tarifelor la resurse energetice, precum și avansul și prima tranșă din pachetul de sprijin financiar din partea UE pentru susținerea Planului de creștere economică pentru Republica Moldova”, a afirmat Radu Marian.
Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat au crescut cu 3,73 miliarde de lei și depășesc suma de 75,28 miliarde de lei.
„Majorarea de 5,2% față de valoarea aprobată se datorează în totalitate granturilor externe de care beneficiază țara noastră și sprijinului fără precedent din partea Uniunii Europene. Totodată, s-a propus majorarea cheltuielilor cu 7,74 miliarde de lei, ceea ce constituie 9,1%. Ca rezultat, valoarea totală a acestora depășește 93,19 miliarde de lei. Mijloacele financiare sunt alocate pentru implementarea măsurilor de reziliență energetică și pentru implementarea reformelor din cadrul Planului de creștere economică pentru Republica Moldova”, a spus Radu Marian.
Astfel, pentru măsuri de reziliență energetică au fost alocate 3,66 miliarde de lei. Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost suplimentat cu 2,11 miliarde de lei pentru acordarea compensațiilor monetare pentru încălzire oferite în sezonul rece și a compensației la energia electrică în factură pentru toate gospodăriile casnice. Ca rezultat, toți consumatorii casnici vor primi compensații în factura pentru energie electrică, la primii 110kWh. 290 de milioane de lei sunt prevăzuți pentru compensarea cheltuielilor pentru energia electrică ale agenților economici și ale producătorilor agricoli, iar 193 milioane de lei – pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică din Fondul național de dezvoltare regională și locală.
Alte 3,8 miliarde de lei sunt prevăzute pentru măsurile din Programul de reforme economice din cadrul Planului de creștere economică pentru Republica Moldova. Astfel, 1 miliard de lei a ajuns în Fondul rutier pentru reparația a circa 200 kilometri de drumuri regionale și raionale. Tot 1 miliard de lei a fost destinat pentru Fondul național pentru dezvoltare regională și locală, dintre care 600 milioane de lei – pentru reparația drumurilor locale în circa 100 de localități. Autorii au mai propus alocarea suplimentară a 200 milioane de lei în Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural și a încă 200 de milioane de lei pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. 100 de milioane de lei vor ajunge în Fondul Național de Mediu.
La fel, a fost prevăzută alocarea a 60 de milioane de lei pentru susținerea tinerilor specialiști. Astfel, angajații în domenii strategice vor primi, în primul an de muncă, un surplus la salariu de 3 000 de lei. Este vorba despre tinerii angajați în sectoare precum automotive, electronice, textile, industria farmaceutică/chimică, procesare alimentară și materiale de construcție.
Încă 85 de milioane de lei au fost alocați pentru lucrările de construcție a liniei de cale ferată Cahul – Giurgiulești și reparația liniei de cale ferată de la stația Prut-2 (Cantemir) până la podul feroviar peste râul Prut. La fel, 17,1 milioane de lei au fost alocați pentru finalizarea și implementarea proiectului „Complexul de asigurare cu apă potabilă a satelor din raionul Hâncești”.
S-a mai propus alocarea a 200 de milioane de lei pentru renovarea și dotarea blocurilor alimentare din cadrul instituțiilor de învățământ. Acest lucru se întâmplă după ce, la începutul acestui an, au fost alocate mijloace financiare pentru alimentarea gratuită, începând cu luna septembrie, a elevilor din clasele V-IX din instituțiile publice de învățământ secundar.
Modificările propuse la veniturile și cheltuielile bugetului de stat pentru anul 2025 au avut drept rezultat majorarea deficitului bugetar cu 4,01 miliarde de lei, ceea ce constituie 5,1 % din PIB.
De asemenea, în cadrul ședinței plenare de astăzi, a fost votat în a doua lectură proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2025. Astfel, suma cheltuielilor a crescut până la 47,96 miliarde de lei și este similară cu cea a veniturilor. Rectificarea este necesară în contextul acordării compensațiilor monetare pentru încălzire în sezonul rece și a compensațiilor la energia electrică.
Potrivit autorităților, alocările de resurse au fost posibile datorită suportului din partea Uniunii Europene, dar și a angajaților din serviciul public, care au colaborat cu partenerii europeni pentru a accelera transferul primei tranșe din Planul de creștere pentru Moldova și pregătirea realizării acestui buget.
1,7 miliarde de lei vor fi investite în acest an în modernizarea drumurilor publice naționale
MIDR: Guvernul, împreună cu BERD, se va asigura că identificarea unui investitor pentru Portul Giurgiulești se desfășoară conform legislației și în interes național
Alte două focare de pestă porcină, înregistrate la Ungheni și Strășeni
Circa 900 de antreprenori din domeniul comerțului, monitorizați de Fisc
Exporturile de mărfuri au crescut cu 10 la sută în februarie, comparativ cu prima lună a anului
Dolarul se apreciază, iar euro își menține valoarea
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
VIDEO // Oferta pentru masa de Paști la piețele din Chișinău: cozonaci, miel și ouă - prețurile variază în funcție de produs și preferințele cumpărătorilor
Investiții de 31 de milioane de lei la Ialoveni. Peste 12 mii de locuitori din cinci sate vor avea acces la apă potabilă la robinet
Integrarea sistemului financiar moldovenesc în spațiul european: Băncile din Republica Moldova au depus primele dosare pentru aderarea la SEPA
Ordinul lui Putin de a „suspenda” loviturile asupra infrastructurii energetice din Ucraina a expirat
Cum va fi vremea de Paști. Prognoza meteo pentru zilele de sâmbătă și duminică
VIDEO // Foametea din 1946-1947. Tragedia văzută prin ochii copiilor de atunci
Lucrările de construcție a Liniei Electrice Vulcănești - Chișinău avansează pe o distanță de 100 de kilometri, cu peste 300 de fundații de piloni finalizate
Ofițerii INI și procurorii PCCOCS efectuează percheziții în UTA Găgăuzia
Producători și vânzători de mezeluri, verificați de Fisc
Carabinierii moldoveni pleacă într-o misiune de menținere a păcii în Kosovo
Construcția Podului de la Ungheni peste râul Prut va fi lansată pe 26 aprilie printr-un eveniment deosebit. Vladimir Bolea: „Este un proiect de suflet”
Fostul negociator-șef al Sloveniei pentru aderarea la UE și-a împărtășit experiența cu instituțiile din Republica Moldova
Elevii au ieșit în vacanța de Paști
GALERIE FOTO // Piața Centrală, împânzită de cumpărători în preajma Paștelui
Peste 400 de pompieri vor fi la datorie în Noaptea Învierii
Flux sporit de pasageri pe Aeroportul Chișinău în perioada Sărbătorilor Pascale. Autoritățile vin cu recomandări pentru călători