
Tradiţiile pascale, păstrate de diaspora moldovenească din Portugalia
Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină, marcând învierea lui Iisus Hristos și victoria vieții asupra morții. Chiar dacă sunt departe de baștină, moldovenii stabiliți cu traiul în Portugalia nu uită de tradiţiile pascale şi perpetuează spiritul sărbătorilor pe care l-au trăit acasă, împreună cu părinţii în familie. Sărbătoresc Paștele după tradiția strămoșească, iar lumina sărbătorilor pascale inundă cu speranţă şi încredere în ziua de mâine inimile lor, notează MOLDPRES.
Gospodinele fac curățenie și pregătesc bunătăți tradiționale precum pasca, cozonacul, ouăle roșii, mielul, sarmalele și alte bucate. În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioșii participă la slujba de Înviere la parohiile ortodoxe, unde primesc Lumina Sfântă, iar după slujbă sfințesc pasca. Mai apoi, se adună în jurul mesei toți cei dragi – familia, copiii, prietenii, rudele, cumetrii – ciocnind ouă roșii și rostind salutul pascal: „Hristos a Înviat!” – „Adevărat a Înviat!”. Chiar și fiind departe de casă, părinții le insuflă copiilor tradițiile moldovenești, inclusiv obiceiul spălatului cu ou roșu, alb și bănuți în dimineața de Paște.
„În această perioadă noi ne salutăm cu „Hristos a înviat!”, răspunzând cu „Adevărat a înviat!”. De fapt, nu e vorba despre un simplu salut sau un toast, ci de o mărturisire de credință, de un Adevăr, pe care se fundamentează credința creștină. Și dacă Hristos ne-a adus Adevărul, care, până la urmă, este chiar El. În acestă perioadă , ne deschide mintea și inima, ne face liberi și curajoși, chiar dacă lumea continuă să fie marcată de frică și incertitudine”, a declarat episcop de Caffa și episcopul vicar pentru Europa Occidentală, Petru Pruteanu.
În familia Eugeniei și a lui Victor Gliga din localitatea Azeitão, Setubal, Paștele rămâne o sărbătoare de suflet, păstrată cu grijă și dăruită mai departe.
„Încercăm să menținem tradiția ca și copiii noștri să le preia de la noi. Ne pregătim minuțios, iubesc enorm și primesc o satisfacție sufletească să coc pască și cozonac. În dimineața de Paști, după ce venim de la biserică, ne așezăm cu toată familia la masă, ciocnim ouă roșii, mâncăm sfințit și ne bucurăm de Învierea Domnului. Suntem cu emoții mari atunci când începe procesiunea de sfințire a bucatelor de Paști, vedem câtă lumină este în ochii celor care au venit la biserică și ne dăm seama cât de frumoase sunt obiceiurile noastre și cât de atașați suntem de tot ce este legat de Moldova", spune Eugenia, stabilită în Portugalia de 24 de ani.
În majoritatea familiilor se vorbește doar în limba română pentru ca copiii să nu uite limba părinților, să poată comunica cu buneii și rudele din Moldova, încercând, de asemenea, astfel să le transmită tradițiile, să îi învețe ce înseamnă biserica, cum se face corect sfânta cruce, îi învață câteva rugăciuni, dar și să fie buni creștini.
Dacă în țară a doua zi de Paște este zi liberă, în Portugalia e liber de Vinerea Mare și în prima zi de Paște. A doua zi este zi obișnuită de muncă. Astfel, moldovenii trebuie să se organizeze mult mai bine, iar după ce sărbătoresc, luni dimineața trebuie să fie apți de muncă.
La portughezi, Paștele, de asemenea, este considerat cea mai mare sărbătoare. Se face curăţenie, se vopsesc casele, totul având un mesaj clar: învierea lui Iisus şi celebrarea vieţii. Se fac cadouri celor apropiaţi şi dragi. De asemenea, în diferite regiuni se organizează procesiuni cu tematică pascală: procesiunea Maicii Domnului, procesiuni florale sau procesiuni cu lumânări aprinse.
Olesea Tanasciuc, Portugalia
Un autocar de pe ruta Chișinău–Kiev a fost implicat într-un accident rutier în Ucraina. Un pasager a murit, iar patru au fost răniți
Cantină modernă pentru elevii liceului din Tvardița, construită prin Programul „Satul European”
Atenție, șoferi! Traficul rutier va fi suspendat pe unele străzi din capitală
Creștinii ortodocși intră în Săptămâna Luminată
Săptămâna începe cu vreme frumoasă
Circa 40 de mii de traversări persoane au fost înregistrate la frontieră în ziua de Paști
Numărul apelurilor de urgență la Serviciul 112 a crescut cu 35 la sută
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Fie ca Lumina Învierii să ne întărească în credință și să ne deschidă inimile spre iubire, curaj și înțelepciune”
Mesajul premierului Dorin Recean, cu ocazia sărbătorilor pascale: „Să prețuim pacea în care trăim și să ne bucurăm de timpul petrecut alături de cei dragi”
Cărți de condoleanțe în memoria Papei Francisc, deschise la Catedrala „Providența Divină” din Chișinău
Promo-LEX: Peste 100.000 de copii și tineri din stânga Nistrului au participat anul trecut la activități „militare‑patriotice”
Serviciul Fiscal a extins până în iunie 2026 Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli
Un microbuz a ars pe o stradă din capitală
Cetăţenii moldoveni se pot înregistra online pentru a vota în străinătate la alegerile parlamentare din toamnă
Terminalul de cereale de pe Dunăre de la Giurgiulești, scos temporar din funcțiune din cauza unui incident
Sportivii din Moldova au încheiat Campionatul European de Haltere pentru seniori cu 13 medalii. Dan Perciun: „Este un sentiment profund de mândrie”
Serviciile de informații militare olandeze avertizează că Rusia își intensifică atacurile hibride contra Europei
Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului judecat pentru trădare de patrie, rămâne în arest la domiciliu
Edineţ, în topul raioanelor cu cele mai multe cazuri de incendiere a anvelopelor de Paşti
CSM a lansat concurs pentru suplinirea posturilor de judecător la curțile de apel
Tradiţiile pascale, păstrate de diaspora moldovenească din Portugalia
În perioada 14-18 aprilie, Fiscul a încasat 946,7 milioane de lei la Bugetul public național
R. Moldova va participa la Summitul privind Viitorul Securității Energetice, organizat la Londra
Circa 90 de companii din R.Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului, Uniunii Europene și Băncii Mondiale
Doi bărbați au fost prinși pescuind ilegal în zona de frontieră cu România