ro
Societate
22 Aprilie, 2025 / 19:28
/ Acum 5 ore

Tradiţiile pascale, păstrate de diaspora moldovenească din Portugalia

Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină, marcând învierea lui Iisus Hristos și victoria vieții asupra morții. Chiar dacă sunt departe de baștină, moldovenii stabiliți cu traiul în Portugalia nu uită de tradiţiile pascale şi perpetuează spiritul sărbătorilor pe care l-au trăit acasă, împreună cu părinţii în familie. Sărbătoresc Paștele după tradiția strămoșească, iar lumina sărbătorilor pascale inundă cu speranţă şi încredere în ziua de mâine inimile lor, notează MOLDPRES.

Gospodinele fac curățenie și pregătesc bunătăți tradiționale precum pasca, cozonacul, ouăle roșii, mielul, sarmalele și alte bucate. În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioșii participă la slujba de Înviere la parohiile ortodoxe, unde primesc Lumina Sfântă, iar după slujbă sfințesc pasca. Mai apoi, se adună în jurul mesei toți cei dragi – familia, copiii, prietenii, rudele, cumetrii – ciocnind ouă roșii și rostind salutul pascal: „Hristos a Înviat!” – „Adevărat a Înviat!”. Chiar și fiind departe de casă, părinții le insuflă copiilor tradițiile moldovenești, inclusiv obiceiul spălatului cu ou roșu, alb și bănuți în dimineața de Paște.

„În această perioadă noi ne salutăm cu „Hristos a înviat!”, răspunzând cu „Adevărat a înviat!”. De fapt, nu e vorba despre un simplu salut sau un toast, ci de o mărturisire de credință, de un Adevăr, pe care se fundamentează credința creștină. Și dacă Hristos ne-a adus Adevărul, care, până la urmă, este chiar El. În acestă perioadă , ne deschide mintea și inima, ne face liberi și curajoși, chiar dacă lumea continuă să fie marcată de frică și incertitudine”, a declarat episcop de Caffa și episcopul vicar pentru Europa Occidentală, Petru Pruteanu.

În familia Eugeniei și a lui Victor Gliga din localitatea Azeitão, Setubal, Paștele rămâne o sărbătoare de suflet, păstrată cu grijă și dăruită mai departe.

„Încercăm să menținem tradiția ca și copiii noștri să le preia de la noi. Ne pregătim minuțios, iubesc enorm și primesc o satisfacție sufletească să coc pască și cozonac. În dimineața de Paști, după ce venim de la biserică, ne așezăm cu toată familia la masă, ciocnim ouă roșii, mâncăm sfințit și ne bucurăm de Învierea Domnului. Suntem cu emoții mari atunci când începe procesiunea de sfințire a bucatelor de Paști, vedem câtă lumină este în ochii celor care au venit la biserică și ne dăm seama cât de frumoase sunt obiceiurile noastre și cât de atașați suntem de tot ce este legat de Moldova", spune Eugenia, stabilită în Portugalia de 24 de ani.

În majoritatea familiilor se vorbește doar în limba română pentru ca copiii să nu uite limba părinților, să poată comunica cu buneii și rudele din Moldova, încercând, de asemenea, astfel să le transmită tradițiile, să îi învețe ce înseamnă biserica, cum se face corect sfânta cruce, îi învață câteva rugăciuni, dar și să fie buni creștini.

Dacă în țară a doua zi de Paște este zi liberă, în Portugalia e liber de Vinerea Mare și în prima zi de Paște. A doua zi este zi obișnuită de muncă. Astfel, moldovenii trebuie să se organizeze mult mai bine, iar după ce sărbătoresc, luni dimineața trebuie să fie apți de muncă.

La portughezi, Paștele, de asemenea, este considerat cea mai mare sărbătoare. Se face curăţenie, se vopsesc casele, totul având un mesaj clar: învierea lui Iisus şi celebrarea vieţii. Se fac cadouri celor apropiaţi şi dragi. De asemenea, în diferite regiuni se organizează procesiuni cu tematică pascală: procesiunea Maicii Domnului, procesiuni florale sau procesiuni cu lumânări aprinse.

Olesea Tanasciuc, Portugalia