
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii din România: „Vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”
Ziua de sâmbătă, 26 aprilie 2025, va marca un eveniment important pentru Republica Moldova şi România. Este vorba de lansarea lucrărilor de construcție a podului rutier de la Ungheni peste râul Prut, numit simbolic „Podul de Flori”, sărbătorită în mod deosebit, care va reuni oameni de pe ambele maluri ale Prutului. „E un pas important” a estimat astăzi Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor şi Infrastructurii din România, transmite MOLDPRES.
„Sâmbătă vom merge la Ungheni. Aici va începe construcţia ansamblului de poduri peste râul Prut. Vorbim de două poduri, câte unul pe fiecare sens. De fapt, vorbim de începerea construcţiei la primul pod peste Prut după Revoluţie. E un pas important, dar tot la fel de important e faptul şi că aceste poduri sunt în continuarea viitoarei autostrăzi A8 care va lega Chişinăul de Iaşi şi de Paşcani şi care, mai departe, de la Paşcani va trece Carpaţii la Tg. Mureş. Acest pod este primul, cel de la Ungheni ar trebui să fie finalizat în 18 luni, deci undeva în a doua jumătate a anului viitor cele două poduri trebuie să fie finalizate. Dar mai vreau să anunţ un lucru: avem încă patru poduri la stadiul de proiectare. Anul viitor se va termina proiectarea şi, odată cu ele, vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”, arată oficialul de la Bucureşti pe o reţea de socializare.
Anterior, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a Republicii Moldova, a îndemnat cetățenii să participe la eveniment și să devină parte a unui moment istoric, care va permite ca podul de flori din anul 1990 să se transforme într-un pod real, de piatră.
„Împreună cu Guvernul României, pe 26 aprilie, avem lansarea construcției proiectului ultimilor 60 de ani, proiectul construcției podului peste râul Prut. Este extrem de simbolic. Noi avem alte cinci poduri funcționale, dar acest pod pentru mine are o încărcătură emoțională extraordinară pentru că ne permite nouă tuturor, ca o națiune întreagă să-și poată retrăi momentul de a vedea cum de la un pod de flori, de la petale de trandafir aruncate în apele Prutului, începe construcția unui pod din piatră cu denumirea care va intra în istorie pentru totdeauna „Podul de flori””, a spus vicepremierul Vladimir Bolea.
Podul de la Ungheni reprezintă o legătură strategică între România și Republica Moldova, fiind parte integrantă a Autostrăzii Unirii (A8), cu rol major în interconectarea celor două rețele rutiere naționale – Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni și viitoarea Autostradă Ungheni – Chișinău, ambele cu termen de finalizare estimat pentru anul 2030.
Podul peste râul Prut de la Ungheni va avea patru benzi de circulație, câte două pe sens, și trotuare pietonale. Lungimea totală va fi de 261 de metri, iar lățimea va ajunge la 13 metri în prima etapă, urmând să crească la 24,25 metri în etapa a doua. Proiectul include construcția unui punct de trecere a frontierei, dotat cu facilități pentru control amănunțit, parcări pentru TIR-uri și autoturisme, precum și un drum de legătură de aproximativ 1 km.
Potrivit autorităților, traficul rutier va putea fi deschis provizoriu pe pod din toamna anului 2026, în timp ce finalizarea Autostrăzii Unirii este estimată pentru perioada 2029-2030.
Investiția este finanțată integral din fonduri europene, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, valoarea proiectului depășind 30 de milioane de euro.
Lucrările de construcție a Liniei Electrice Vulcănești - Chișinău avansează pe o distanță de 100 de kilometri, cu peste 300 de fundații de piloni finalizate
Producători și vânzători de mezeluri, verificați de Fisc
Construcția Podului de la Ungheni peste râul Prut va fi lansată pe 26 aprilie printr-un eveniment deosebit. Vladimir Bolea: „Este un proiect de suflet”
500 de milioane de lei pentru construcția drumurilor locale. Primarii, îndemnați să consulte locuitorii satelor pentru a decide în ce proiecte vor fi investiți banii
Carburanții, tot mai ieftini. Motorina ajunge la un preț minim istoric, comparabil cu cel din ianuarie 2022
BNM a pus în circulație o nouă monedă comemorativă
Euro se depreciază ușor, iar dolarul își menține valoarea
O companie aeriană lansează zboruri directe din Chișinău spre două orașe europene
Impactul înghețurilor și acțiunile de sprijin pentru agricultori, analizate la Guvern. Dorin Recean: „Vom continua să oferim sprijin fermierilor”
Serviciul Fiscal a extins până în iunie 2026 Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli
Un microbuz a ars pe o stradă din capitală
Cetăţenii moldoveni se pot înregistra online pentru a vota în străinătate la alegerile parlamentare din toamnă
Terminalul de cereale de pe Dunăre de la Giurgiulești, scos temporar din funcțiune din cauza unui incident
Sportivii din Moldova au încheiat Campionatul European de Haltere pentru seniori cu 13 medalii. Dan Perciun: „Este un sentiment profund de mândrie”
Serviciile de informații militare olandeze avertizează că Rusia își intensifică atacurile hibride contra Europei
Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului judecat pentru trădare de patrie, rămâne în arest la domiciliu
Edineţ, în topul raioanelor cu cele mai multe cazuri de incendiere a anvelopelor de Paşti
CSM a lansat concurs pentru suplinirea posturilor de judecător la curțile de apel
Tradiţiile pascale, păstrate de diaspora moldovenească din Portugalia
În perioada 14-18 aprilie, Fiscul a încasat 946,7 milioane de lei la Bugetul public național
R. Moldova va participa la Summitul privind Viitorul Securității Energetice, organizat la Londra
Circa 90 de companii din R.Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului, Uniunii Europene și Băncii Mondiale
Doi bărbați au fost prinși pescuind ilegal în zona de frontieră cu România
FOTO Republica Moldova, promovată într-o provincie din China
Intervenții chirurgicale inovative la SCR „Timofei Moșneaga” sub ghidarea unui urolog din Marea Britanie