ro
Economie
22 Aprilie, 2025 / 18:20
/ Acum 1 oră

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii din România: „Vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”

Ziua de sâmbătă, 26 aprilie 2025, va marca un eveniment important pentru Republica Moldova şi România. Este vorba de lansarea lucrărilor de construcție a podului rutier de la Ungheni peste râul Prut, numit simbolic „Podul de Flori”, sărbătorită în mod deosebit, care va reuni oameni de pe ambele maluri ale Prutului. „E un pas important” a estimat astăzi Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor şi Infrastructurii din România, transmite MOLDPRES.

Sâmbătă vom merge la Ungheni. Aici va începe construcţia ansamblului de poduri peste râul Prut. Vorbim de două poduri, câte unul pe fiecare sens. De fapt, vorbim de începerea construcţiei la primul pod peste Prut după Revoluţie. E un pas important, dar tot la fel de important e faptul şi că aceste poduri sunt în continuarea viitoarei autostrăzi A8 care va lega Chişinăul de Iaşi şi de Paşcani şi care, mai departe, de la Paşcani va trece Carpaţii la Tg. Mureş. Acest pod este primul, cel de la Ungheni ar trebui să fie finalizat în 18 luni, deci undeva în a doua jumătate a anului viitor cele două poduri trebuie să fie finalizate. Dar mai vreau să anunţ un lucru: avem încă patru poduri la stadiul de proiectare. Anul viitor se va termina proiectarea şi, odată cu ele, vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”, arată oficialul de la Bucureşti pe o reţea de socializare.

Anterior, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a Republicii Moldova, a îndemnat cetățenii să participe la eveniment și să devină parte a unui moment istoric, care va permite ca podul de flori din anul 1990 să se transforme într-un pod real, de piatră.

„Împreună cu Guvernul României, pe 26 aprilie, avem lansarea construcției proiectului ultimilor 60 de ani, proiectul construcției podului peste râul Prut. Este extrem de simbolic. Noi avem alte cinci poduri funcționale, dar acest pod pentru mine are o încărcătură emoțională extraordinară pentru că ne permite nouă tuturor, ca o națiune întreagă să-și poată retrăi momentul de a vedea cum de la un pod de flori, de la petale de trandafir aruncate în apele Prutului, începe construcția unui pod din piatră cu denumirea care va intra în istorie pentru totdeauna „Podul de flori””, a spus vicepremierul Vladimir Bolea.

Podul de la Ungheni reprezintă o legătură strategică între România și Republica Moldova, fiind parte integrantă a Autostrăzii Unirii (A8), cu rol major în interconectarea celor două rețele rutiere naționale – Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni și viitoarea Autostradă Ungheni – Chișinău, ambele cu termen de finalizare estimat pentru anul 2030.

Podul peste râul Prut de la Ungheni va avea patru benzi de circulație, câte două pe sens, și trotuare pietonale. Lungimea totală va fi de 261 de metri, iar lățimea va ajunge la 13 metri în prima etapă, urmând să crească la 24,25 metri în etapa a doua. Proiectul include construcția unui punct de trecere a frontierei, dotat cu facilități pentru control amănunțit, parcări pentru TIR-uri și autoturisme, precum și un drum de legătură de aproximativ 1 km.

Potrivit autorităților, traficul rutier va putea fi deschis provizoriu pe pod din toamna anului 2026, în timp ce finalizarea Autostrăzii Unirii este estimată pentru perioada 2029-2030.

Investiția este finanțată integral din fonduri europene, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, valoarea proiectului depășind 30 de milioane de euro.