
Cu ajutorul statului, un tânăr antreprenor din Lozova, Străşeni, îşi realizează cele mai curajoase idei
Tânărul antreprenor Valeriu Jardan – De la o idee curajoasă la o fermă modernă de prepelițe, cu sprijinul IFAD
În satul Lozova din raionul Strășeni, o idee îndrăzneață s-a transformat într-o afacere de succes datorită perseverenței și viziunii tânărului antreprenor Valeriu Jardan. În urmă cu trei ani, acesta a fondat întreprinderea SRL „Xendar-M”, cu scopul de a crea o fermă modernă de prepelițe, capabilă să livreze produse proaspete și de calitate pe piața locală, transmite MOLDPRES.
Analizând atent tendințele și cererea în creștere din sectorul avicol, Valeriu Jardan a identificat o oportunitate promițătoare în creșterea prepelițelor. Astfel, ferma din Lozova a pornit cu 3.000 de păsări, ajungând astăzi la aproximativ 6.000 de prepelițe, crescute în condiții optime. Afacerea oferă și oportunități de angajare la nivel local, fiind angajate patru femei, care se ocupă cu grijă de activitatea zilnică în fermă.
Pentru a-și transforma viziunea în realitate, antreprenorul a beneficiat de susținerea Unităţii Consolidată pentru Implementarea Proiectelor (UCIP) a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) , accesând un credit avantajos pentru microîntreprinderi în valoare de 1 milion de lei, utilizat pentru procurarea echipamentelor esențiale în procesul de modernizare și eficientizare a activității:
• Sistem fotovoltaic – pentru autonomie energetică și reducerea costurilor;• Baterii speciale pentru reproducerea și creșterea prepelițelor;
• Utilaj frigorific – pentru depozitarea corectă a ouălor și produselor avicole;• Generator – ce asigură continuitatea activității în caz de întreruperi ale curentului electric;
• Sistem de ventilare și climatizare – pentru un microclimat optim, vital sănătății păsărilor;• Furaje de calitate superioară – pentru o alimentație echilibrată, etc.
Datorită acestor investiții, produsele fermei „Xendar-M” au câștigat rapid încrederea consumatorilor. Compania a reușit să încheie contracte de livrare cu trei rețele importante de magazine: Linella, Pegas și Salamer, consolidându-și poziția ca un exemplu de bune practici în domeniul avicol din Republica Moldova.
Exemplul lui Valeriu Jardan demonstrează că pasiunea, susținută de un plan bine conturat și de parteneri de încredere precum IFAD, poate genera rezultate remarcabile. Privind spre viitor, antreprenorul își propune să extindă capacitatea de producție și să diversifice gama de produse avicole. Totodată, planifică dezvoltarea unei pensiuni agroturistice, unde vizitatorii vor putea pescui, se vor putea relaxa și vor gusta specialități din prepeliță la grătar.
Tânărul antreprenor intenționează să continue colaborarea cu IFAD, accesând noi produse financiare adaptate nevoilor micilor antreprenori, pentru a duce mai departe visul său de dezvoltare rurală durabilă.
Programele IFAD în Moldova sunt realizate de Guvernul Republicii Moldova și sunt gestionate, la nivel național, de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, prin Unitatea Consolidată de Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD).
UCIP IFAD a redus pentru beneficiarii săi rata dobânzii pâna la 7,7% la creditele accesate în lei
La finele anului trecut, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor (UCIP) a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) a anunțat că rata dobânzii la creditele accesate în lei din cadrul programelor IFAD a fost redusă la 7,7% anual.
„Noutăți bune pentru beneficiarii pachetelor financiare UCIP IFAD: rata dobânzii la creditele accesate în lei din cadrul programelor IFAD a fost redusă la 7,7% anual. Ai o idee de afaceri sau vrei să-ți extinzi afacerea, dar te confrunți cu lipsa resurselor financiare? Cu noua rată redusă, resursele financiare sunt mai accesibile ca niciodată”, explică sursa citată.
Pe lângă dobânzi avantajoase, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii oferă şi scutiri de TVA cu drept de deducere pentru bunurile procurate din resursele IFAD; flexibilitate și posibilitatea de a combina cu alte programe de finanțare; suport consultativ la alegerea produsului de finanțare.
„Pentru detalii despre tipurile de întreprinderi finanțate, consultați http://www.ucipifad.md/creditare-achizitii/creditare/. Depunerea dosarelor pentru creditare se face prin intermediul instituțiilor financiare partenere https://www.ucipifad.md/parteneri/”, indică instituţia.
Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD a fost creată de către Guvernul Republicii Moldova pentru implementarea programelor IFAD, după aderarea Republicii Moldova la Fondul internațional pentru Dezvoltare Agricolă în anul 1996. Componentele Programelor IFAD sunt implementate în conformitate cu procedurile stabilite şi aprobate de către IFAD de comun acord cu Guvernul.
Cor. Lilia Grubîi
Carburanții se ieftinesc. Noile prețuri anunțate de ANRE
OPEM, desemnat operator pentru realizarea cuplării internaționale a piețelor energiei electrice
Produsele moldovenești, promovate la expoziția „Republica Moldova Prezintă”, desfășurată la Brașov
Încasări de 766 milioane de lei, raportate de Serviciul Vamal timp de o săptămână
Euro și dolarul cresc ușor în ultima zi din iunie
Subscrierile de VMS din trimestrul II s-au încheiat. Câți bani au investit moldovenii în aceste valori mobiliare
Compensații la energie acordate antreprenorilor de către Guvern // „Ajutorul oferit de stat a avut o contribuție în menținerea prețurilor”
Președinta Maia Sandu, mesaj de susținere pentru antreprenori: „Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a șterge hotarul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Antreprenorului: „Sărbătorim oamenii care construiesc acasă o economie modernă”
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice