
Acces facilitat la asistență tehnică și financiară pentru micii antreprenori și producătorii agricoli
Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor (UCIP) a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) și Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER (RNDRL) din Republica Moldova au semnat astăzi un Memorandum de colaborare pentru perioada 2025-2026. Parteneriatul are drept scop sprijinirea dezvoltării economice rurale prin informare, instruire și oferirea de asistență tehnică și financiară micilor antreprenori și producătorilor agricoli, transmite MOLDPRES.
Acordul vizează o serie de activități menite să sprijine dezvoltarea rurală durabilă.
„Este vorba de organizarea evenimentelor de informare despre suportul financiar și asistența tehnică oferite de UCIP IFAD și RNDRL; instruirea femeilor fermiere pentru creșterea rezilienței la schimbările climatice; consilierea tehnico-economică, financiară și managerială pentru micii antreprenori; organizarea programelor de formare pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii; crearea și consolidarea unui sistem de consiliere pentru antreprenorii rurali, prin parteneriate cu asociații de afaceri, instituții de învățământ și centre de cercetare și inovare”, explică UCIP IFAD.
Memorandumul prevede organizarea de întruniri regionale cu reprezentanții Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), pentru a facilita accesul acestora la oportunități de finanțare și asistență tehnică.
„Printre activitățile propuse se numără informarea coordonatorilor GAL despre programele de sprijin oferite de UCIP IFAD; oferirea de asistență directă pentru accesarea finanțării; distribuirea materialelor informative relevante; identificarea persoanelor interesate de lansarea sau dezvoltarea afacerilor rurale; participarea comună la activități de dezvoltare a agro-businessului și agroturismului”, punctează sursa citată.
Potrivit lui Iurie Uşurelu, director UCIP IFAD, prin acest parteneriat, se urmărește creșterea numărului producătorilor agricoli care obțin venituri majorate prin accesarea finanțărilor oferite de IFAD; formarea unui număr mai mare de persoane privind reziliența la schimbările climatice și sporirea vizibilității platformelor de informare pentru agricultori.
La rândul său, directorul executiv al Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală LEADER, Vitalie Jereghi, a salutat inițierea colaborării cu UCIP IFAD care va aduce plusvaloare Grupurilor de Acțiune Locală.
„Capacitatea în creștere a acestora și interesul de a gestiona diverse fonduri și a le adresa rezidenților zonelor rurale. Astfel, prin cooperarea cu IFAD se deschide o posibilitate clară de a dinamiza și mai mult viața economică în localitățile țării, prin eforturi coordonate de orientare, suport informațional și tehnic”, a estimat Jereghi.
Colaborarea dintre UCIP IFAD și RNDRL reprezintă un pas important în sprijinirea micilor antreprenori și a producătorilor casnici din zonele rurale, contribuind la dezvoltarea economică durabilă și la creșterea calității vieții în mediul rural din Republica Moldova, au estimat semnatarii memorandumului.
UCIP IFAD în R.Moldova implementează programe de dezvoltare rurală și economică sustenabilă, realizate de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă.
Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER (RNDRL) din Republica Moldova este o organizație dedicată dezvoltării mediului rural, având ca obiectiv principal creșterea competitivității și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din sate și orașe mici. Misiunea RNDRL este de a sprijini comunitățile rurale în crearea unui mediu sustenabil și prosper, prin implicarea activă a actorilor locali și promovarea abordărilor inovative.
Încasările Fiscului la buget au ajuns săptămâna trecută la 3,2 miliarde de lei
Ministrul Energiei Dorin Junghietu a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean. Securitatea energetică a ambelor țări, pe agenda discuțiilor
Fermierii din sectorul zootehnic mai au timp până pe 4 aprilie să aplice la granturi în proiectul AGGRI, finanţat de Banca Mondială
Serviciul Vamal a încasat peste 856 mil de lei în ultima săptămână
Moldexpo va găzdui expozițiile MOLDCONSTRUCT, MOLDENERGY și Salonul imobiliar
Euro și dolarul scad în ultima zi a lunii martie
În municipiul Cahul au început lucrările de modernizare a iluminatului public stradal
FOTO Antreprenorii din nordul țării, susținuți prin prisma specializării inteligente și transferului tehnologic
În perioada 17-28 martie 2025, Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de peste 5 mln lei
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Noul Cod funciar, intrat astăzi în vigoare, aduce mai multe beneficii pentru agricultori
„MOLDPRES” și „ARMENPRESS”, acord de colaborare pentru diversificarea spațiului informațional din ambele state. Vitalie Hadei: „Știri și interviuri din prima sursă, pentru a informa publicul despre realitățile de la Chișinău și Erevan”
Sprijinul populației pentru tranziția verde a Republicii Moldova, estimat într-un studiu de Institutul de Mediu de la Stockholm
Perspectivele R. Moldova în implementarea politicilor climatice de către MIDR, apreciate de Misiunea Direcției generale politici climatice a Comisiei Europene
Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, vine la Chișinău
Cadrul legal pentru protecția jurnaliștilor discutat la Parlament
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 35 de acte normative în luna martie
Secretarul de stat al Ministerului Energiei: Provocările cu care s-a confruntat Republica Moldova au fost transformate în oportunități
UE va majora sprijinul pentru reziliența energetică a Republicii Moldova
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Campionatul național de judo U-13 a reunit 400 de sportivi
Bilanțul cutremurului din Myanmar depășește 2.700 de morți
Evghenia Guțul rămâne în arest preventiv
Agricultorii din ţară, instruiți pentru procesul de depunere a cererilor de finanțare
Numărul procuraturilor teritoriale s-a redus de la 36 la 14