ro
Economie
02 Aprilie, 2025 / 05:05
/ Acum 4 zile

Acces facilitat la asistență tehnică și financiară pentru micii antreprenori și producătorii agricoli

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor (UCIP) a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) și Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER (RNDRL) din Republica Moldova au semnat astăzi un Memorandum de colaborare pentru perioada 2025-2026. Parteneriatul are drept scop sprijinirea dezvoltării economice rurale prin informare, instruire și oferirea de asistență tehnică și financiară micilor antreprenori și producătorilor agricoli, transmite MOLDPRES.

Acordul vizează o serie de activități menite să sprijine dezvoltarea rurală durabilă.

„Este vorba de organizarea evenimentelor de informare despre suportul financiar și asistența tehnică oferite de UCIP IFAD și RNDRL; instruirea femeilor fermiere pentru creșterea rezilienței la schimbările climatice; consilierea tehnico-economică, financiară și managerială pentru micii antreprenori; organizarea programelor de formare pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii; crearea și consolidarea unui sistem de consiliere pentru antreprenorii rurali, prin parteneriate cu asociații de afaceri, instituții de învățământ și centre de cercetare și inovare”, explică UCIP IFAD.

Memorandumul prevede organizarea de întruniri regionale cu reprezentanții Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), pentru a facilita accesul acestora la oportunități de finanțare și asistență tehnică.

„Printre activitățile propuse se numără informarea coordonatorilor GAL despre programele de sprijin oferite de UCIP IFAD; oferirea de asistență directă pentru accesarea finanțării; distribuirea materialelor informative relevante; identificarea persoanelor interesate de lansarea sau dezvoltarea afacerilor rurale; participarea comună la activități de dezvoltare a agro-businessului și agroturismului”, punctează sursa citată.

Potrivit lui Iurie Uşurelu, director UCIP IFAD, prin acest parteneriat, se urmărește creșterea numărului producătorilor agricoli care obțin venituri majorate prin accesarea finanțărilor oferite de IFAD; formarea unui număr mai mare de persoane privind reziliența la schimbările climatice și sporirea vizibilității platformelor de informare pentru agricultori.

La rândul său, directorul executiv al Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală LEADER, Vitalie Jereghi, a salutat inițierea colaborării cu UCIP IFAD care va aduce plusvaloare Grupurilor de Acțiune Locală.

„Capacitatea în creștere a acestora și interesul de a gestiona diverse fonduri și a le adresa rezidenților zonelor rurale. Astfel, prin cooperarea cu IFAD se deschide o posibilitate clară de a dinamiza și mai mult viața economică în localitățile țării, prin eforturi coordonate de orientare, suport informațional și tehnic”, a estimat Jereghi.

Colaborarea dintre UCIP IFAD și RNDRL reprezintă un pas important în sprijinirea micilor antreprenori și a producătorilor casnici din zonele rurale, contribuind la dezvoltarea economică durabilă și la creșterea calității vieții în mediul rural din Republica Moldova, au estimat semnatarii memorandumului.

UCIP IFAD în R.Moldova implementează programe de dezvoltare rurală și economică sustenabilă, realizate de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă.

Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER (RNDRL) din Republica Moldova este o organizație dedicată dezvoltării mediului rural, având ca obiectiv principal creșterea competitivității și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din sate și orașe mici. Misiunea RNDRL este de a sprijini comunitățile rurale în crearea unui mediu sustenabil și prosper, prin implicarea activă a actorilor locali și promovarea abordărilor inovative.