
Experţi din Cehia vor evalua proiectele de agricultură ecologică din Moldova
Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Un grup de experți ai Agenției Cehe de Dezvoltare se află, în perioada 4-8 octombrie, într-o misiune în țara noastră, cu scopul de a evalua proiectele din domeniul agriculturii ecologice și dezvoltării rurale implementate cu suportul Guvernului de la Praga, transmite MOLDPRES.
Misiunea experţilor cehi a început la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), unde a fost organizată o ședință de inițiere cu părțile implicate în procesul de implementare a proiectelor în perioada 2015-2021.
În cadrul ședinței, echipa de evaluare a menționat că, pe parcursul săptămânii curente, planifică să desfășoare exerciții analitice și sociologice în comun cu organizațiile neguvernamentale și asociațiile de profil, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, Laboratorul central fitosanitar, Î.S. „Centrul de Stat pentru Atestarea și Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar și a Fertilizanților”, Comisia de stat pentru testarea soiurilor de plante privind durabilitatea proiectelor implementate.
Secretarul de stat la MAIA, Vasile Șarban a evidențiat importanța sistemelor de agricultură ecologică în prevenirea și combaterea schimbărilor climatice, sărăciei și insecurității alimentare.
„Pentru Republica Moldova, producția agroalimentară ecologică și comercializarea acesteia este o nouă oportunitate de a accede pe piețele străine, dat fiind faptul că cererea de produse agricole ecologice este în creștere continuă. Totodată, agricultura ecologică poate fi o soluție ce ar ajuta producătorii să își valorifice terenurile agricole și să le protejeze prin aplicarea tehnicilor agricole specifice agriculturii ecologice”, a estimat Şarban.
Oficialul a reiterat că susținerea și promovarea agriculturii ecologice este un subiect prioritar pe agenda Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Foto: agrobiznes.md
Exporturile de mărfuri au crescut cu 10 la sută în februarie, comparativ cu prima lună a anului
Dolarul se apreciază, iar euro își menține valoarea
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
Granturi în valoare de 8,7 mln de dolari solicitate de fermieri prin Proiectul AGGRI
Sancțiuni de circa 450 de mii de lei aplicate de Fisc pentru activități economice ilicite
Subvenții în valoare de 42 mln de lei pentru agricultori, autorizate săptămâna trecută de AIPA
Euro crește, iar dolarul scade
Carburanții, tot mai ieftini. Motorina ajunge la un preț minim istoric, comparabil cu cel din ianuarie 2022
Rușii continuă să atace orașele ucrainene. Doi morți și zeci de răniți la Harkov și Sumî
41 de echipe vor concura în finala națională EuroQuiz 2025 pentru o vizită la Bruxelles
Au fost înregistrați primii candidați în cursa electorală pentru alegerile locale noi din 18 mai 2025
De sărbători, poliția va intensifica măsurile de prevenire a încălcărilor rutiere
Președinta Maia Sandu: „Angajamentul nostru este să finalizăm negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2027”
Hamas susține că e pregătită să predea toți ostaticii în schimbul încheierii războiului din Fâșia Gaza
Partidul Regiunilor din Moldova ar putea fi dizolvat
Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Ziua în care Iisus a fost răstignit
BNM a pus în circulație o nouă monedă comemorativă
Condiții mai bune pentru studenții Universității „B.P.Hasdeu” din Cahul. Un cămin al instituției va fi modernizat cu sprijinul Guvernelor României și Republicii Moldova
Alegeri parlamentare pe 28 septembrie. Hotărârea privind stabilirea datei scrutinului a fost publicată în Monitorul Oficial
Euro se depreciază ușor, iar dolarul își menține valoarea
Acord privind mineralele: Kievul și Washingtonul au semnat un „memorandum de intenție”
Ucraina: Parisul salută un „schimb excelent” care „ permis convergența” în favoarea unei „păci solide”
Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră, axată pe securitate